Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Torty,  Wegańskie

Wegański Tort Toffifee

tort toffifee, wegański tort, wegański tort tofifee, wegańskie toffife, wegański karmel, wegański krem czekoladowy, wegański krem waniliowy,


Jak pewnie dało się zauważyć, na moim blogu znajdują się przeróżne przepisy- tradycyjne, zdrowe, warzywne i inne. Tym razem wegańskie 😉 Bardzo lubię eksperymentować i próbować nowych smaków. Przede wszystkim weganizować tradycyjne receptury, jak na przykład budyń, czy karmel. A wiadomo, że do tortu kremy są podstawą, więc i ten wypiek zweganizowałam! Udało się zrobić przepyszny, sycący wegański tort, które może konkurować z tradycyjnymi!

Ten tort to kombinacja kilku receptur. Bardzo często oglądałam filmiki na wegańskie ciasta i kremy, a także odwiedzałam blogi z takimi przepisami 🙂

Trochę pracy jest, przed Świętami nie każdy może mieć czas, ale gdy swoje urodziny obchodzisz 22 grudnia, to jednak chce się zjeść coś dobrego… z drugiej strony może warto zrobić coś zdrowszego, żeby przed Świętami jednak dać jeszcze odpocząć żołądkowi 😉 Albo zawsze można zrobić tort na Święta, tort dobry na każdą okazję 😀

Ten wegański tort to bomba smakowa – sycący, ale pozytywnie. Ta energia była potrzebna do dalszej przedświątecznej krzątaniny. Starczyło nawet na deser po wigilii.

Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona- ciasto jest przepyszne! Nie zawiera soi, pszenicy, białego cukru- jest za to pełne orzechowego, karmelowego i czekoladowego smaku!

A kuleczki na wierzchu to moje nowe odkrycie- chrupiące kakaowe przypominające trochę nesquick, dzięki nim taki wegański tort ma fany chrupiący element:D
Uwierzcie, że poświęcony na zrobienie tortu czas odwdzięczy się cudowną mieszanką smaków 🙂


tort wegański, wegańskie ciasto z kremem, wegański krem, wegański karmel, zdrowe ciasto wegańskie, wegańskie fit wypieki, zdrowy tort, tort bueno, kuleczki czekoladowe, domowe kulki zbożowe,

Wegański tort Toffifee- spód brownie z trzema kremami, do tego biszkopt wegański oraz kuleczki czekoladowe.



Ciasto czekoladowe:
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 80 g daktyli suszonych + 100 ml wrzątku
– 50 g czekolady gorzkiej
– 1/3 szklanki naturalnego kakao
– 1 banan
– 50 ml oleju z orzechów włoskich (można użyć też rzepakowego,ryżowego czy z pestek winogron)
– 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
– 70 g mąki ( użyłam ryżowej i kasztanowej)*
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki octu jabłkowego
– szczpta soli


Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut.
Do daktyli z wodą  dodać fasolę, syrop klonowy i banana-  zblendować na gładką masę.
Mąkę wymieszać ze solą, sodą oczyszczoną, kakao, ksylitolem/erytrolem i budyniem.

Do fasolowej masy dodać olej, ocet jabłkowy i mieszankę mączną z dodatkami. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dosypać pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę. wymieszać.

Przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 na ok. 25 minut, aż wierzch będzie ścięty.

* można użyć innej- np. orkiszowej, kukurydzianej, migdałowej, orzechowej


Ciasto waniliowe:

– 200 g mąki ryżowej**
– 50 g mąki kokosowej
– 50 g mąki ziemniacznej
– 30 g mąki migdałowej
– 30 g budyniu waniliowego (proszku)
– 170 g ksylitolu/erytrolu (ok. 1 szklanki)
– 50 ml oleju rzepakowego/pestek z winogron
– 350 ml mleka migdałowego
– 125 ml wody gazowanej
– 20 ml octu jabłkowego
– 10 g mielonego lnu+ 50 ml wrzątku
– 1/2 szkl. musu jabłkowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli



Siemię lniane zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut.
Każdą mąkę przesiać. Dodać sypkie składniki, czyli proszek, sodę, ksylitol i sól.

Do musu jabłkowego dodać olej, mleko migdałowe, ocet jabłkowy, wodę i kleik z lnu. Zmiksować krótko.
Do sypkich składników dodać mokre i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.

Ponownie piec w tortownicy 26 cm z papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Odatwić do wystudzenia.
Ostudzone ciasto przekroić na pół- najlepiej w stosunku 2/3 i 1/3, bo ciasto jest dość mokre.
Poniżej filmik z fajnym trikiem i cięcie nitką 🙂

** razem jest 350 g mąki- można użyć zamiast tej mieszanki, mąkę orkiszową- nie polecam pszenicy, bo jest po prostu za bardzo przetworzona i niezdrowa 🙂


Baza do kremu czekoladowego i waniliowego:
– 100 g kaszy jaglanej surowej ugotować do miękkości z wodą i 100 ml mleka migdałowego.
U mnie wyszło 450 g ugotowanej kaszy.


Krem waniliowy:
– 220 g ugotowanej kaszy, czyli 220g powyższej bazy
– 1 budyń waniliowy
– 1 i 1/3 szkl. mleka waniliowego migdałowego – najlepiej pasuje
– 1/2 szkl. erytrolu
– 1 laska wanilii
– 30 g oleju kokosowego

Kaszę zblendować z mlekiem i erytrolem. Dosypać budyń i dobrze wymieszać. Do masy dodać ziarenka z wanilii i całą laskę również.
Masę zagotować pamiętając o mieszaniu- powinien powstać gęsty budyń. Na koniec dodać olej i wymieszać. Wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.


Krem czekoladowy:
– 130 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 50 g daktyli
– 50 g ksylitolu/erytrolu
– 30 g czekolady gorzkiej
– 15 g kakao
– 20 g oleju kokosowego

Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Odcedzić.
Wszystkie składniki zblendować- czekoladę wystarczy bardzo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce. Wtedy dobrze się zblenduje z resztą składników.
Odstawić.


Krem karmelowy:
– 100 g namoczonych wcześniej nerkowców ( najlepiej zalać zimną wodą i odstawić na całą noc)
– 30 g oleju kokosowego
– 30 g cukru kokosowego
– 20 g ksylitolu
– 50 ml mleka migdałowego

– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 70 g daktyli

Na patelni rozpuścić olej kokosowy z cukrem kokosowym, ksylitolem i mlekiem migdałowym. Podgotować, aż cukier kokosowy delikatnie się skarmelizuje.
Dodać posiekane nerkowce. Podsmażyć jeszcze przez chwilę, aż nerkowce zostaną “oblepione” masą.
Nerkowce przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.

Daktyle suszone zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i odcedzić.

Kaszę zblendować z nerkowcami w karmelu i daktylami na gładką masę.


Kuleczki kakaowe:
– 2/3 szkl. mąki ( wymieszałam ryżową, ziemniaczaną i kokosową)
– 1/3 szkl. ksylitolu
– 1/4 szkl. kakao
– 20 g oleju z orzechów włoskich ( albo rzepakowego, ryżowego, pestek winogron)
– 50 mleka migdałowego
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Powinna powstać klejąca masa, ale taka, z której można formować kuleczki. Jeśli jest zbyt klejąca, to wystarczy dosypać trochę mąki. Z kolei w przypadku zbyt dużej sypkości, wystarczy dodać trochę mleka migdałowego. Wiele zależy od chłonności mąki.

Formowane kuleczki układać na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut.


Składanie– wegański Tort Toffifee
1) Ciasto czekoladowe
2) Krem waniliowy
3) Ciasto waniliowe- większa część
4) Krem czekoladowy- dodałam jeszcze do niego kilka pokruszonych kuleczek
5) Ciasto waniliowe- mniejsza część
6) Krem karmelowy
7) Kuleczki kakaowe

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin- najlepiej na całą noc, schłodzone smakuje najlepiej!


Muszę Wam powiedzieć, że ten wegański tort wyszedł bardzo podzielny i sycący. Na następny dzień smakował jeszcze lepiej! To są totalnie moje smaki i tekstury… Musi być różnorodnie smakowo, ale też jakiś przyjemny chrupiący element także 🙂

Oczywiście oprócz pracochłonnych tortów, możesz również zrobić proste wegańskie ciasta na bardziej “zwykłe” dni czy weekend 🙂
Możesz zajrzeć do zakładki “Wegańskie”– tam znajdziesz słodycze, propozycje na placuszki, naleśniki, a także słone dania 🙂


wegańskie ciasto, wegańskie brownie, wegańskie ciasto czekoladowe, wegańskie ciasto waniliowe, wegańskie toffifee, wegańskie kinder bueno,


tort wegański toffifee


pralinowy krem wegański, krem karmelowy wegański, wegański krem karmelowy, krem orzechowy, krem z nerkowców, masa z nerkowców, wegańska masa do tortu,


tort wegański, wyjątkowy tort wegański, tort czekoladowo-karmelowy, tort czekoladowo-waniliowy, wegański biszkopt, krem z kaszy jaglanej,

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *