Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)
Sernik z wiśniami i kremową masą serową na czekoladowym spodzie zrobionym z cieciorki 😉 Ciasto w stylu tortu szwarcwaldzkiego, ale w zdrowym wydaniu. Cieciorka oczywiście nie jest wyczuwalna, a to zasługa przede wszystkim kakao, odżywki białkowej oraz mąki kokosowej. Sernik z wśniami na czekoladowym spodzie
Z kolei masa serowa to siła prostoty. Najważniejszy jest tutaj ser i trzeba naprawdę zadbać o jego jakość- polski twaróg sprawdzi się najlepiej! Ja dodałam również wiśnie z kompotu, które idealnie pasują do masy serowej Gdzie wiśnie, tam też czekolada, stąd spód czekoladowy, ale nie mogło się obyć bez zdrowej polewy czekoladowej. Sernik z wśniami na czekoladowym spodzie
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie musi być zwieńczony polewą czekoladową, jakżeby inaczej 😀
Nie bójcie się dodania czekolady do polewy, gdyż to zdrowy produkt – najważniejsze w diecie powinno być ograniczenie spożycia cukru, to i tak dużo 🙂
Czas więc na moją propozycję przepisu na sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 🙂Sernik z wśniami na czekoladowym spodzie
Ciasto czekoladowe z cieciorki:
– 100 g cieciorki z puszki albo gotownej
– 20 g masła/oleju
– 20 g kakao ciemnego naturalnego
– 1 jajko
– 30 g mąki kokosowej
– 20 g odżywki białkowej*
– 20 g mąki orzechowej/migdałowej
– 60 g erytrytolu
– ekstrakt waniliowy- może też być rum 😉
– szczypta soli
Masło/olej należy rozpuścić i wystudzić.
Cieciorkę zblendować z jajkiem.
Wszystkie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać do nich odżywkę białkową, erytrytol, kakao oraz sól. Dodać wystudzone masło oraz zblendowaną cieciorkę.
Ciasto powinno być gęste, trochę jak plastelina 😉
*ciasto czekoladowe z dodatkiem odżywki będzie bardziej odżywcze, ale można ją zastąpić dodatkową mąką- najlepiej się sprawdzi migdałowa, ziemiaczana albo kokosowa. Jeśli sięgniesz po tę ostatnią, to wtedy należy dodać jej mniej, ok. 10-15 gramów
Sernik z wśniami na czekoladowym spodzie
Masa serowa:
-500 g twarogu półtłustego
-3 jajka
-30 g masła
– 100 g erytrytolu
– 2 łyżki odżywki białkowej albo budyniu w proszku (waniliowy, śmietankowy)
– ekstrakt waniliowy
Masło należy rozpuścić i lekko “przepalić”, aż nabierze lekko brązowego koloru. Takie palone masło świetnie wzmocni smak sernika!
Twaróg przecisnąć przez praskę. Jajka zmiksować z erytryolem oraz ekstraktem waniliowym. Do twarogu dodać masę jajeczną i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać odżywkę białkową albo mąkę.
Ta masa serowa jest bardzo prosta, ale dzięki dodaniu palonego masła, ciasto zyskuje cudowną orzechową nutę. Taki sernik z wiśniami z dodatkiem palonego masła o nucie orzechowej idealnie podkreśla smak owoców i czekolady. Jeśli nie masz odżywki białkowej, a nie chcesz dodawać budyniu, to możesz też dodać mąkę kokosową albo migdałową.
Polewa czekoladowa
-20 g masła
-10 g miodu/syropu klonowego (można zastąpić 20g erytrytolu)
– 30g czekolady (u mnie mleczna bez cukru)
-20 g jogurtu naturalnego/skyru- w temp.pokojowej
Masło rozpuścić z miodem/syropem klonowym albo erytryolem dodając wtedy dodatkowo 2 łyżki wody.
Czekoladę drobno posiekać. Dodać masło i wymieszać. Następnie jogurt i szybko wymieszać.
Praca z czekoladą może być kapryśna, a polewa czekoladowa może się zważyć. Można to jednak uratować. Wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać. Ile wody będzie potrzebne? Jeśli czekolada ponownie stanie się błyszcząca, to znak, że masa jest okej. Zazwyczaj powinny wystarczyć 2 łyżki.
Drugą metodą godną uwagi jest bardzo delikatne podgrzanie masy. Sernik z wiśniami koniecznie musi być zwieńczony polewą czekoladową- to jeden z lepszych dodatków! s
Pieczenie:Sernik z wśniami na czekoladowym spodzie
Podłużną formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto czekoladowe wyłożyć na spód i rozsmarować łyżką albo przyklepać mokrą dłonią Ułożyć wiśnie z kompotu albo po prostu mrożone. Wylać masę serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Czas pieczenia wynosi ok. 45-50 minut.
W związku z tym, że temp. piekarnika jest niższa, masa serowa jest wilgotna i kremowa. Następnie gdy sernik jest już wystudzony, należy wylać przygotowaną polewę czekoladową. Gotowe- macie pyszny sernik z wiśniami i czekoladą w zdrowym wydaniu!
Ja wszystkie serniki uwielbiam, gdy już są dobrze wystudzone. Najlepiej upiec taki sernik wieczorem, odstawić na noc, żeby wszystkie się “przegryzły”. Dzięki temu rano możemy cieszyć aromatycznym, treściwym i prawdziwym sernikiem z wiśniami.
Jeśli tak, jak ja lubicie zróżnicowane smakowo ciasta,w których można odkrywać nowe tekstury i smaki, no to nie pozostaje Wam nic innego, jak zabrać się za spróbowanie tego przepisu 🙂
Oprócz tego wart wypróbowania jest trochę egzotyczna wersja fit sernika.
Na blogu znajdziecie również przepis na Kremowy sernik z ananasem i czekoladą oczywiście 😀 To coś dla spragnionych słońca 🙂
4 komentarze
Delektujemy
Uwielbiam tutaj wracać, bo podajesz wskazówki jak nie popełniać kulinarnych błędów. 😉
just_megik
Ależ mi miło! Bardzo się cieszę 🙂 Zależy mi na tym, żeby oprócz odtwarzania przepisów można było również rozwijać swoje cukiernicze umiejętności 🙂
Słodko Słodka
Wygląda smakowicie, taka wersja fit też jest bardzo kusząca 😉 Pozdrawiam
just_megik
Kusi, kusi i naprawdę smakuje, jak tradycyjne ciacho 😉