Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

tort z gruszkami, paleo, bez glutenu


Moje gruszkowe zawirowanie! Moje ulubione przekładańce i smak, który jest jednym z moich ulubionych – wanilia 🙂 Jeśli nie wiecie z czym skomponować gruszki, a przy tym macie ochotę na nowe połączenia, to koniecznie ten torcik jest do zrobienia 😀
Nieskromnie przyznam, że wyszedł bombowo, chociaż z małymi przebojami. Cieszę się, że udało się go sfotografować!

Torcik z gruszkami, kremem waniliowym oraz kakaowo-orzechowym w zdrowym wydaniu! Eksperymentowanie z fit wypiekami idzie coraz lepiej! Zamiast szukać przepisów, teraz już coraz więcej tworzę własne.
Wpadam na różne dziwne pomysły, które w efekcie finalnym okazują się być strzałem w dziesiątkę.

Takim trikiem jest na przykład MAJONEZ 😀 Na pewno znacie babkę majonezową i wiecie też, że w smaku tego majonezu w ogóle nie czuć! Ja pokusiłam się na dodatek majonezu do miodowego spodu! W efekcie nie uzyskałam twardego spodu, jak to bywa w tradycyjnym przepisie na spód do miodownia…. moje ciasto jest miękkie, lekkomiodowe i korzenne…. bez posmaku majonezu 😀


tort bezglutenowy z gruszkami


Tort bezglutenowy z gruszkami w wydaniu paleo! W związu z czym nie znajdziecie tutaj nabiału ani białego cukru! Do tego są podane też zamienniki na uzyskanie ciasta bliższego diecie ketogenicznej. 
Niemniej jednak tort z gruszkami i kremem waniliowym oraz warstwą nugatową jest wypiekiem bardzo zdrowym, z mniejszą ilością węglowodanów 🙂 
Zapraszam więc po przepis!


Spód miodowy (bez glutenu, bez białego cukru):

– 20 g masła
– 30 g miodu*
– 40 ml mleka (u mnie migdałowe)
– 1 żółtko
– 40 g majonezu (u mnie kętrzyński)
– 50 g mąki łubinowej/migdałowej**
– 20 g mąki kokosowej
– 20 g mąki lnianej odtłuszczonej
– 30 g erytrytolu/ksylitolu/cukru
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu/soku z cytryny


Masło, mleko i miód podgrzać, aż wszystko się rozpuści.
Podczas gdy masło się rozpuszcza,mąkę łubinową wymieszaj razem z mąką lnianą i kokosową. Dodać do tego też sodę oczyszczonę.
Majonez (polecam kętrzyński) zmiksować z żółtkiem i erytrytolem. Na koniec należy wsypać suche składniki oraz wlać mieszankę maślaną – wystudzoną. Ciasto odstawić na 10 minut.
Powinno być bardzo gęste i lekko klejące.
Jeśli chcesz wzmocnić smak ciasta, to dodaj trochę cynamonu i kardamonu. Chociaż nie jest to oczywiście konieczne 🙂

*w wersji ketogenicznej, najlepiej uzyć syropu błonnikowego typu vitafiber albo syropu klonowowego na bazie “monkfruit’a”. Można też zmniejszyć ilość i dodać po prostu jedno żółtko więcej.

**można też użyć każdej innej, w tej samej proporcji. Mąka łubinowa jest bardzo zdrowa, więc jeśli masz do niej dostęp, to polecam 🙂
Tort bezglutenowy z gruszkami i kremem nugatowym


Biszkopt bezglutenowy (keto,niskowęglowodanowy)

– 2 jajka + 1 białko
– 20 g mąki kokosowej
– 10 g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku- na keto użyj mąkę migdałową albo skrobię oporną
– 50 g erytrytolu
– 1 łyżeczka ksylitolu (dla usztywnienia i podtrzymania białek)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej (opcjonalnie)
– szczypta soli

Niegdyś biszkopt się robiło tylko z mąki pszennej, tej najbardziej oczyszczonej, tortowej o typie 450. Jednak ze względu na nietolerancje i problemy zdrowotne ludzie zaczęli eksperymentować! Dzięki temu mamy dziś super przepisy na biszkopty bez glutenu 😉

Wykonanie;
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania, gdy pojawią się wzorki, to dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie erytrytol. Dodać żółtko i delikatnie zmiksować. Następnie partiami wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko połączyć. Już bez miksera. 

Biszkopt bezglutenowy pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut, do otrzymania złotego koloru. Uchylić drzwi piekarnika, zostawić ciasto na 10 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika. Ciasto należy całkowicie wystudzić.

Tort bezglutenowy z gruszkami, kremem kakaowo-orzechowym, bez nabiału, bez białego cukru. Tort paleo

Krem budyniowy waniliowy (paleo, bez cukru, low carb)

Budyń waniliowy w wersji roślinnej najlepiej zrobić na bazie mleka o smaku waniliowym. Mnie najbardziej smakuje mleko migdałowe, ale sojowe również będzie dobre, gdyż jest najbardziej zbliżone do mleka krowiego. Oczywiście inne też się sprawdzą, więc jeśli lubisz na przykład kokos, możesz zrobić budyń na nim właśnie. Budyń na pewno będzie pyszny i bardziej treściwy 🙂

Składniki do budyniu waniliowego w wydaniu paleo:
– 350 ml mleka roślinnego
– 10 g budyniu w proszku (waniliowego)
– 20 g mąki kokosowej
– 30 g zmielonych na mąkę nerkowców
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka żelatyny +50 ml wrzątku
– 30 g masła
– 40 g erytrytolu albo innego slodzika

250 ml mleka zagotować ze słodzidłem.
W 100 ml rozpuścić budyń, wbić żółtko, dodać mąkę z orzechów nerkowca i dobrze wymieszać. We wrzątku rozpuścić żelatynę.

Mieszankę “mączną” wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aż masa zacznie bulgotać. Następnie wlać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku oraz dosypać mąkę kokosową. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Budyń może wydawać się trochę luźny, ale wraz ze studzeniem zgęstnieje. W związku z dodaniem żelatyny oraz mąki kokosowej, która z czasem absorbuje płyny 🙂

Należy pamiętać, żeby podczas studzenia zamieszać masę od czasu do czasu i nie doprawdzić do całowitego stężenia, gdyż zaczną się tworzyć grudki, jak zaczniemy przekładać nasz zdrowy tort 🙂 Dlatego też jest to bardzo istotne, żeby kontrolować tężenie masy!


Krem nugatowy (czekoladowo-orzechowy)

-50 g gotowego budyniu waniliowego (z przepisu powyżej)
-150 g jogurtu gęstego (u mnie kokosowy z Lidla)
-3 łyżki kakao
-30 g erytrolu (zmielić na puder najlepiej)
-20 g masła z orzechów laskowych

Jogurt kokosowy wymieszaćz kakao, masłem orzechowym oraz erytryrolem. Następnie dodać ten krem orzechowo-kakaowy do budyniu waniliowego,który przygotowaliśmy.
Na koniec wszystko dobrze wymieszać. Spróbować, czy masa jest wystarczająca słodka, kakaowa czy orzechowa. Reasumując- dopasuj ją do swoich kubków smakowych 😀
Tort bezglutenowy z gruszkami i kremem kakaowo-orzechowym

Karmelizowane gruszki

-2 gruszki
-10 g masła
-1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
-szczypta soli

Tort bezglutenowy z gruszkami wymaga przygotowania gruszek ;D Dlatego też teraz zabieramy się za podkręcenie ich smaku 😉
Gruszki pokroić w pasi, czy tak zwane półksiężyce. Masło rozpuścić na małym ogniu wraz z miodem albo syropem klonowym. Ułożyć gruszki i podsmażyć z obu stron. Nie należy tego robić za długo, żeby gruszki nie zmiękł za bardzo. Lepiej jest to zrobić na większym ogniu. Przede wszystkim chodzi o to, żeby gruszki nabrały złocistej skórki ale były nadal mięsiste w środku.


tort z gruszkami i masą czekoladową, budyń bez nabiału


tort paleo, tort bez glutenu


tort bezglutenowy z gruszkami


fit tort bez cukru tort paleo, tort low carb


tort bez glutenu, majonez kętrzyński, fit tort



zdrowy fit torcik, tort jesienny, ciasto miodowe



fit tort z gruszkami, fit tort bez cukru, dietetyczny tort


majonez kętrzyński, ciasto z majonezem,

Fit tort bezglutenowy z gruszkami, tort paleo, ciasto bez cukru, fit wypieki, fit ciasto dietetyczne, ciasto z majonezem, ciasto miodowe, ciasto z gruszkami, tort z gruszkami, krem waniliowy, budyń waniliowy, krem nugatowy, krem czekoladowo-orzechowy, zdrowa nutella, zdrowy krem,krem russel, dietetyczne ciasto, low carb, tort keto, tort paleo, tort bez glutenu

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *