
Proteinowe Nachosy- fit przekąska!

Proteinowe nachosy? Dla mnie to był bardzo udany eksperyment i podejście do fasoli 😀
Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego 😀 W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! 🙂
Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu 🙂
Na takie „posiadówy” warto zrobić pyszną sałatkę, koreczki oraz domowe nachosy czy krakersy z warzywami i zdrowym dipami! Osobiście uwielbiam upiec duży blat ciasta jak na krakersy,czy nachosy, podzielić go na mniejsze kawałki i podawać na różne sposoby:
1) Można dodać takie chrupiące kawałki jako dodatek do sałatki
2) Podać jako nachosy z hummusem i warzywami
3) Użyć jako bazę do mini kanapek
Moje wersja krakersów czy nachosów może Was zaskoczyć…. 😉
Z racji, że spotkania odbywają się wieczorami, nie warto wtedy ładować w siebie przetworzonych i prostych węglowodanów, lepiej postawić na coś proteinowego i odżywczego 😉
Dlatego w moim przepisie użyłam fasoli oraz mąki dyniowej, a dla smaku dodałam musztardę oraz wierzch posypałam czarnuszką.
Tak powstały PROTEINOWE KRAKERSY a la Nachosy – bez glutenu, bez cukru, z niską zawartością węglowodanów. A do tego też opcja wegańska 😀

Proteinowe nachosy to super pomysł na zbliżające się Andrzejki. Warto pomyśleć o zbilansowaniu menu i dodać jakiś zdrowy element. Proteinowe nachosy to bardzo fajne rozwiązanie i uniwersalne. Nie lubisz czarnuszki? Posyp wierzch ziołami, sezamem albo czosnkiem granulowanym! Podsumowując, smak zależy od Twojej inwencji 🙂
Ja do swoich nachosów dodałam musztardę, ale możesz np. użyć innego produkt albo musztardy smakowej, jak na przykład musztarda Kętrzyński, która oferuje kilka wariantów! Z pewnością wyjdzie coś dobrego!
Proteinowe nachosy (bez glutenu, low carb, wegańskie) – przepis
-240 g fasoli
-30 g mielonego lnu (ja użyłam odtłuszczonego)
– 35 g mąki dyniowej odtłuszczonej*
– 30 g musztardy (u mnie firmy Kętrzyński)
– 1 żółtko albo 1 łyżka jogurtu
– sól, pieprz, oregano
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
+ czarnuszka i trochę oleju
Porada– do zrobienia proteinowych krakersów vel nachosów użyłam żółtka, ponieważ mi zostało. Niemniej jednak, składnik ten nie jest wymagany. Wystarczy dodać trochę jogurtu zwykłego albo roślinnego. Proteinowe krakersy super mi smakują z czarnuszką, ale jest to składnik opcjonalny. W związku czym, możesz ja zastąpić na przykład na sezam!
Wykonanie jest bardzo proste. Suche składniki na proteinowe nachosy wymieszać ze sobą. Fasolę zblendować razem z musztardą oraz żółtkiem albo jogurtem. Dosypać suche składniki oraz zioła. Odstawić do lodówki na 15 minut. Jeśli masa po wyciągnięciu jest zbyt mokra, to wystarczy dosypać trochę mąki.
Niemniej jednak masa będzie trochę klejąca.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować do delikatnie olejem. Wyłożyć za pomoca łyżeczki ciasto na nachosy robiąc małe kleksy, a następnie rozprowadzić dłonią. Warto ją posmarować oliwą albo pomoczyć wodą, wtedy ciasto się nie klei. Powinno być cienki! Następnie ciasto ponacinać delikatnie wzdłuż dłuższego boku na paski. Wtedy łatwiej będzie się kroić, gdy już blat do nachosów będzie upieczony.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Posmarować blat olejem albo rozpuszczonym masłem i posypać czarnuszką albo na przykład sezamem. Wstawić jeszcze na 5-10 minut do zrumienienia.
Odstawić i kroić według uznania 🙂
*sprawdzi się też mąka z ciecierzycy, z grochu, migdałowa czy słonecznikowa. Można spróbować z kokosową, ale wtedy mniejsza ilość, gdyż maka kokosowa chłonie płyny bardzo mocno.
Tak oto prezentują się proteinowe nachosy. Moim zdaniem, to całkiem fajna alternatywa! Nie tylko na imprezę, ale też, gdy oglądamy film i lubimy wtedy podjadać 😉
A jeśli zostaną Wam takie nachosy i nie macie pomysłu….. to polecam je zmielić i użyć jako zdrową panierkę do różnego rodzaju kotletów! Kuchnia musi być kreatywna, a gotowanie rozsądne 😉 Ponieważ ja nie lubię marnować jedzenia, to sama wpadłam na taki pomysł już z innymi produktami, jak na przykład twarde bułki, które nie wyrosły 😛





Bardzo zdrowe proteinowe przekąski na diecie paleo. Dieta ketogeniczna, przekąski. Co jeść na diecie ketogenicznej, zdrowe nachosy, pomysł na nachosy proteinowe. Domowe przekąski proteinowe, posiłek proteinowy, dietetyczne przekąski. Dieta low carb, dieta niskowęglowodanowa.


2 komentarze
Paulina
Ale ciekawy przepis – z miłości do chrupania chętnie wypróbuję – potrzebuję podpowiedzi – jaka to ma być fasola?
just_megik
Użyłam zwykłej fasoli z puszki 🙂 Sprawdzi się też cieciorka jeśli lubisz.