
Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)

Baton proteinowy na bazie mąki migdałowej i masła z orzechów- u mnie migdałowe. Super też się sprawdzi masło z nerkowców, jeśli nie jesteś fanem masła z orzechów ziemnych. Te batony są bardzo odżywcze- bez pieczenia, więc tłuszcze zawarte w mące migdałowej oraz maśle nie utleniają się.
Do batonów użyłam też mąki kokosowej odtłuszczonej, która ma sporo białka i trochę tłuszczu, ale mniej niż wiórki kokosowe.. Dla podbicia tego ostatniego makroskładnika dodałam też odżywkę białkową. Ostatnio zakupiłam odżywkę wegańską o smaku waniliowym i bardzo mi smakuje!
Dzięki temu batony z tego przepisu są zgodne z zasadami diety paleo. Do tego te proteinowe kostki są wegańskie, ale bez zbędnych cukrów w postaci daktyli, czy innych suszonych owoców. Użyłam tylko trochę syropu klonowego, którego lekko palona, karmelowa nuta bardzo mi smakuje i nie zamierzam z niej rezygnować 😉
Jeśli szukasz prostej przekąski do pracy, czy szkoły, która Cię nasyci i można zjeść w każdym miejscu, to koniecznie spróbuj batona proteinowego, nie kupnego, tylko tego domowego 🙂 Jaki dodatek jest najlepszy do batoników? Dla mnie baton proteinowy, taki bez pieczenia w domowej wersji, to oczywiście z czekoladą! A do tego jakiś owocowy element też się sprawdzi! Ja postawiłam na odrobinę dżemu truskawkowego domowej roboty 🙂
Baton proteinowy w wydaniu low carb!
Spód- baton proteinowy (bez cukru, paleo)
-120 g mąki migdałowej
-30 g mąki kokosowej
-30 g odżywki białkowej*
-35 g mielonego lnu (u mnie złocisty)
-80g masła migdałowego/orzechowego (u mnie z nieprażonych migdałów)
-40g oleju kokosowego/masła
-50g erytrytolu w pudrze
-30 g jogurtu kokosowego/naturalnego gęstego
-10g syropu klonowego (możesz zastąpić mlekiem albo jogurtem)
-aromat waniliowy
+ dżem truskawkowy albo inny wg uznania
+ czekolada bez cukru + odrobina mleka/jogurtu
—> Baton proteinowy nie wymaga długiego czasu przygotowania, ale ważne jest ich schłodzenie! Ponadto, chcę zaznaczyć, że każda mąka ma inną chłonność, a do tego dochodzi też konsystencja masła. Dlatego też jeśli Twoja masa nie jest zbyt zwarta, dodaj odrobinę mąki kokosowej i poczekaj chwilę.
–> Dlaczego polecam mąkę kokosową jako ten dodatkowy element? Bo akurat jej można dać najmniej uzyskując taki sam efekt zagęszczenia, jak w przypadku innej mąki, ale o większej ilości. Dzięki temu po prostu oszczędzasz kalorie 😉
Masło zwykłe albo olej kokosowy należy rozpuścić. Dodaj do tego masło z orzechów albo migdałów, syrop klonowy oraz aromat/esktrakt. Jeśli używasz smakowej odżywki białkowej, to aromat możesz wtedy pominąć.
Wszystkie mąki wymieszaj ze sobą i dodaj do tego też erytrytol oraz odżywkę białkową. Do suchych składników należy dodać mokre, ale już przestudzone- letnie też może być, ale niezbyt ciepłe 😉 Zagniatamy plastyczne ciasto.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj masłem/olejem. Spód możesz też posypać mąką kokosową albo migdałową. Nie jest to konieczne, ale przynajmniej wtedy łatwiej je wyciągnąć z formy, nie przykleją się do spodu.
Wyłóż na to całą masę na batony proteinowe. Posmaruj ulubionym dżemem. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyciągnij formę z batonami proteinowymi. Został już ostatni etap- zdrowa polewa bez cukru.
Kakao jest super produktem, który zawiera magnez i sprawia, że jesteśmy zadowoleni. Baton proteinowy bez tego elementu nie byłyby kompletne 😉
*ja użyłam wegańskiej odżywki białkowej. Możesz użyć tradycyjnej. Jeśli nie masz, to dodaj serwatkę, więcej mąki migdałowej albo np. z nerkowców (wystarczy zmielić orzechy na mąkę). Baton proteinowy powinien mieć odżywkę białkową, ale użycie maki kokosowej też sprawi, że będzie więcej białka 🙂

POLEWA CZEKOLADOWA (bez cukru)
Wierzch w batonach proteinowych to w większości przypadków najprostsza polewa czekoladowa, która sprawia, że batony można transportować i jeść w ręce, wierzch się nie klei 🙂
Do zrobienia swojej użyłam czekolady deserowej bez cukru. Rozpuściłam ją w kąpieli wodnej z odroiną mleka roślinnego.
Polewa nie może być gorąca. Na wierzch batonów proteinowych najlepiej wylać delikatnie ciepłą, która jest jeszcze płynna. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Możesz też przyspieszyć proces wstawiając do zamrażalnika, ale po wyciągnięciu masa musi trochę się rozluźnić, więc i tak trzeba czekać. Chyba, że masz ochotę na batona proteinowego w postaci lodów, to wtedy jak najbardziej można je gryźć od razu po wyciągnięciu z zamrażalnika ;D
Gotowe 🙂
_________________________________________
Co było inspiracją do zrobienia tych batonów?
Przede wszystkim chęć zrobienia czegoś naprawdę pożywnego na bazie orzechów. Bez pieczenia, ale też bez nabiału. Uwielbiam próbować nowych rzeczy… Kupne batony proteinowe też testuję, ale nie zawsze białko zwierzęce w postaci koncentratu mi służy, dlatego sięgnęłam po wegańską odżywkę białkową….
I muszę przyznać, że o ile można dostać pyszne batony proteinowe o dobrym profilu makro-składnikowym bazujące na białku “zwykłym”, to bardzo często wegańskie odpowiedniki zawierają daktyle, czy inne suszone owoce. A mi zależy na batonie, który nie będzie miał za wiele cukrów!
Jeśli szukacie alternatywy dla batonów proteinowych ze sklepu, ale tak jak ja nie chcecie zjadać wegańskiego batona “raw”, który zawiera więcej cukru, niż białka, to bierzcie sprawy we własne ręce i eksperymentujcie z własnymi wariacjami 🙂
Koniecznie też odwiedźcie inspirującą stronę—> The Big Mans World
Baaardzo dużo zdrowych przepisów!!!! A zdjęcia po prostu bombowe 🙂
Oprócz tego zapraszam też po inny przepis na proteinowe wafle KNOPPERS.
Ten przepis akurat na fit knoppersa zawiera w sobie nabiał, ale dziś można z większa łatwością go zastąpić na przykład jogurtem roślinnym- najlepszy jest kokosowy albo migdałowy jeśli macie dostęp 😀
Pamiętajcie, że w zdrowym ciele, zdrowy duch!
Odpowiednia ilość białka sprawia, że jesteśmy nasyceni, a tłuszcze świetnie odżywiają jelita oraz skórę. Są też bardzo ważne dla zachowania optymalnego poziomu hormonów.
Ponadto gwarantuję, że ten smak Was zaciekawi 🙂 Nie czuć tutaj marcepanu, którego zresztą nie jestem fanką 😉 Pamiętajcie, żeby użyć masła, które najbardziej lubicie! A do tego dobrej jakości czekoladą!





2 komentarze
marcepanowy kącik
Pyszne i zdrowe, prawdziwe bogactwo smaków.
just_megik
Dziękuję pięknie ;*