
Maślane ciasto z brzoskwiniami- poezja! (opcja wegańska)

Ciasto, które dziś się pojawia, to improwizacja, która wyszła cudowna! To maślane ciasto, to połączenie kruchego, ale z domieszką konsystencji z ciasta ucieranego 😀 Miękkie, w środku, ale chrupiące na wierzchu 🙂 To taka wariacja na temat kruchego ciasta w połączeniu z konsystencją na amerykańskie “blondies”. Maślane ciasto zresztą to czysta poezja!
Nie wiem, jak Wy, ale lato to dla mnie czas dla owocowych ciast! Do tego może być jakiś lód albo fajny kremik… bitą śmietaną też nie pogardzę 😉 Ma być przede wszystkim szybko i prosto! Ten wypiek to brzoskwiniowa wersja szarlotki z ciastem, które rozpływa się w ustach
To maślane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste, a przy tym bardzo smaczne! Do tego możecie zrobić wersję wegańską zastępując masło olejem kokosowym. Niemniej jednak, masło w kruchym to całkiem inna bajka 😀 Brzoskwinie i maślane kruche ciasto, a do tego polewa karmelowa – uwierzcie mi, że wyjdzie cudownie!

MAŚLANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
Kruchy spód
- 150 g masła miękkiego/oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
- 100 g jogurtu kokosowego albo ugotowanego i zimnego budyniu
- 150 g mąki – ja użyłam migdałowej i owsianej, ale możesz użyć każdej (tylko nie kokosowej, bo ją inaczej się liczy ze względu na chłonność płynów)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki kokosowej
- 20 g zmielonego siemienia lnianego (u mnie złociste)
- 100 g erytrytolu
- 20 g cukru kokosowego (można pominąć, ale nadaje karmelowego posmaku)
- 1/3 łyżeczki pr.do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 3-4 brzoskwinie
Chciałam uzyskać ciasto bez nabiału i jajek. Bardzo często w ciastach kruchych i półkruchych używa się śmietany, ja sięgnęłam po jogurt kokosowy i pasuje idealnie 🙂 Wcześniej robiłam z dodatkiem ugotowanego budyniu i też wyszło wspaniale, więc obie opcje dobrze się sprawdzą!
Z kolei jeśli chodzi o słodzidła- erytrytolu używam na co dzień, dlatego podaję go w składnikach. Ale ze spokojem możecie użyć zwykłego cukru. Niemniej jednak w tym maślanym cieście z brzoskwiniami brak cukru nie wpływa ani na smak ani na strukturę, dlatego gorąco polecam spróbować ze wskazaną minimalną ilością cukru, użytą tylko dla podkręcenia smaku. Poza tym stewia, ksylitol, tagatoza czy erytrytol sprawdzą się super!
Każdą mąkę przesiać. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, erytrytol, cukier kokosowy. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować i zagnieść ręką w całość. Ciasto ma konsystencję plastliny, nie jest tak twarde jak ciasto kruche, ale takie ma być!
Podzielić ciasto na 2 części- jedna trochę większa od drugiej, najlepiej 60% i 40 %. Większą wstawić do lodówki na 30 minut.
Rada- Bez Glutenu
Chcecie uzyskać całkowicie bezglutenowe ciasto? Ilość siemienia lnianego oraz mąki kokosowej zostawcie niezmienione. Z kolei pozostałe mąki można zastępować. Ze swojej strony polecam mąkę migdałową, kasztanową, ziemniaczaną oraz ryżową. Jeśli macie dostęp do owsianej bezglutenowej, też będzie super! Maślane ciasto z brzoskwiniami na spodzie bezglutenowym wyjdzie na pewno!
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Uszykować formę, wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica o śr.23cm. Brzoskinie umyć i pokroić w kostkę.
Większą część ciasta wyłożyć na spód. Najlepiej zrobić to ręką posmarowaną oliwą albo posypać ciasto mąką. Gdy spód będzie wyłożony, podsypujemy go mąką – u mnie migdałowa. Może być też kokosowa czy ziemniaczana. Wykładamy wszystkie brzoskwinie. Mniejszą część ciasta wyłożyć na wierzch. Nie chłodzimy, żeby lepiej się formowało. Warstwę wierzchnią warto rozsmarować mokrą łyżką.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec, aż wypiek nabierze złotego koloru. Należy pamiętać, żeby nie przetrzymać ciasta, bo nie będzie tak maślane i delikatne.
Ja piekłam 35 minut. Wierzch był upieczony z wierzchu, ale przy naciśnięciu delikatnie miękki. Takie właśnie ma być maślane ciasto z brzoskwiniami.
Polewa karmelowa:
- 100 ml mleka – u mnie migdałowe waniliowe
- 10 g masła zwykłego/ oleju kokosowego
- 20 g masła orzechowego/migdałowego- ja miałam z nerkowców
- 20 g cukru kokosowego
- 30 g erytrytolu
Na wierzch ciasta wyłożyłam moją wersję polewy karmelowej. Jeśli macie aromat o smaku tofi, to śmiało dodajcie! Ja do polewy użyłam trochę cukru kokosowego, który sam w sobie już ma karmelową nutę. Resztę dosłodziłam oczywiście zdrowym produktem, czyli erytrytolem. Do polewy dodałam masło z nerkowców, które uwielbiam! Jest łagodniejsze w smaku od tego z orzechów ziemnych i ma przyjemną słodko-mleczną nutę 🙂
50 ml mleka wlać do garnuszka albo na małą patelnię, dodać masło i dosypać cukier kokosowy. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Mleko musi się zagotować i wyparować. Erytrytol najlepiej zblendować na puder. Masę delikatnie ostudzić i dodać pozostałe składniki. Jeśli masa jest za gęsta to wystarczy delikatnie podgrzać i dolać odrobinę mleka. Jeśli za rzadka, to polecam dodać trochę odżywki białkowej albo mąki kokosowej. Polewę wyłożyłam na jeszcze ciepło ciasto- dzięki temu łatwiej się rozprowadzało.
Tak oto mój maślany brzoskwiniowiec gotowy! Taki wypiek jest marzycielski, przenosi trochę w czasy dzieciństwa! Celebracja prostoty i sezonowości 🙂
Ten sam po prostu obroni się smak. Brzoskwinie schowane w maślanym, kruchym, lekko miękkim, bardzo delikatnym cieście oraz z polewą karmelową! Moje maślane ciasto z brzoskwiniami spełni Wasze oczekiwania 😀 A gdyby tego było mało, to całość jest zdrowa i bez dużej ilości cukru! Nic nie traci na smaku, a zyskuje na wartościach odżywczych 🙂





One Comment
natalia20041989
Pycha☺