Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb
Z jednej strony upały i apetyt powinien być mniejszy, ale z drugiej strony coś słodkiego do kawy by się zjadło 😉 Ciasteczka maślane bez cukru to naprawdę dobre rozwiązanie! Szybko się pieką, szybko się robią i szybko znikają 🙂 A do tego te są zdrowe- ciasteczka maślane bez cukru, bez białej mąki, bez glutenu i ogólnie o niskim indeksie glikemicznym 🙂
Na PLUS fakt, że takie ciastko to pożywna i sycąca przekąska! Bo to ciasteczko, które jest słodkie, maślane, low carb, zgodne z dietą ketogeniczną czy paleo, więc tym samym nie podnosi poziomu cukru we krwi, a takie przepisy uważam, że są na wagę złota 😉
Maślane ciasteczka w dietetycznym wydaniu, to podejście zgodne z moją filozofią- RÓWNOWAGA W DIECIE 🙂 Mamy trochę tłuszczu potrzebnego, żeby poczuć się sytym, jest też słodko, ale bez białego cukru 🙂
Nie zawsze musi być bardzo niskokalorycznie,bo lepiej sięgnąć po coś odżywczego po prostu 🙂
Ciasteczka maślane bez cukru:
– 1 szkl. mąki migdałowej
– 1/3 szkl. mąki kokosowej
– 1 jajko + 1 żółtko
– 70 g masła
– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego
– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat waniliowy
– szczypta soli
– trochę czekolady bez cukru
Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych bez cukru jedna uwaga… Jeśli zależy Wam na ciastkach paleo, to serek zastąpcie po prostu twardą/ gęstą częścią mleczka kokosowego i tyle 🙂
Mąkę migdałową oraz kokosową przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz erytrytolem albo innym słodzikiem. Dodać miękkie masło, serek kremowy, jajko oraz żółtko i aromat waniliowy. Na koniec czekoladę.
Ciasto powinno być plastyczne, ale nie kleić się. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować wałkiem, ale przez papier do pieczenia, bo ciasto może się trochę kleić. Drugą opcją jest urwanie kawałek ciasta, uformować kulkę i rozpłaszczyć.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut na złoty kolor
*Jeśli chcesz użyć erytrolu albo ksylitolu to polecam zmielić na puder. Wtedy należy użyć 100 gramów. Z racji, że jest to dodatkowy suchy składnik, potrzebny będzie też mokry- polecam dodać po prostu trochę więcej serka, żeby związało masę.
3 komentarze
natalia20041989
Pychotka☺
Alex
dzień dobry,
ciasteczka wygladają super !
mam pytanie dotyczące słodzika- stewii, o jej ilość oraz o ewentualną możliwość zastąpienia jej czymś zdrowym ?
serdecznie pozdrawiam
just_megik
Stewia ma bardzo różne postaci- może być w kroplach, pastylklach, koncentracie czy jako proszek (ale wtedy to głównie erytrytol z domieszką stewii).
Jeśli nie chcesz używać stewii, to polecam erytrytol- to słodzik bez kalorii. Jest trochę mniej słodki od cukru i osoby z wrażliwymi jelitami powinny uważać.
Niemniej jednak polecam wtedy użyć 1/2 szkl. Możesz też sięgnąć po ksylitol, ale on ma już kalorie.