FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche

Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

kruche ciasto migdałowe low carb



Kruche ciasto jest jednym z moich ulubionych! Albo ogólnie ciasta z dodatkiem chrupiącego, maślanego elementu 🙂 Cieszę się, że kruche ciasto jest też takie przyjemne do modyfikacji, bo zrobienie jego wersji niskowęglowodanowej i paleo nie jest zbyt trudne 🙂 Krajanka na bazie migdałowego spodu jest cudowna! Użyłam też jabłka i pomarańcze a do tego trochę sera i polewy z dodatkiem białka w proszku 😀

Jeśli szukacie właśnie przepisu na proste ciasto, które zrobicie w mig, to gorąco polecam! Maślaność ciasta i lekka kwaskowość jabłek oraz śmietankowość polewy tworzą razem wspaniałą krajankę 🙂
A gdyby tego jeszcze było mało, do kruchego ciasta nie musicie używać cukru! Zastąpcie go odrobiną syropu klonowego, cukru kokosowego, ksylitolu, czy tak jak u mnie wybierzcie erytrol wraz z tagatozę 🙂 Nie poczujecie zbytniej różnicy, a zaoszczędzicie trochę kalorii na inne smakołyki 😀

Jak widać można zrobić naprawdę zdrowe, fit ciasto bez dodatku cukru. Można też się uprzeć i np. do polewy użyć mleczka kokosowego, czy jogurtu kokosowego. Polewa czekoladowa czy masło orzechowe też się super sprawdzą. Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Kruche ciasto bez cukru to super sprawa, po prostu 🙂 W nim liczy się maślaność i kruchość- te smaki i struktury do mnie przemawiają 😀



krajanka z owocami, fit ciasto, fit wypieki,


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej ( w tym warto dodać 20 g budyniu waniliowego)- można zastąpić 25 gramami mąki kokosowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 g erytrolu + u mnie tagatoza w tabletkach*
  • 2 łyżki jogurtu gęstego/skyru/jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Masło drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Gdy powstaną okruchy, zagnieść najlepiej ręką. Ciasto może troszkę się kleić, ale tak ma być. Wstawić do lodówki na 30 minut

*Możecie użyć ksylitolu, wtedy dajcie 70 gramów, stewia też się sprawdzi.


Nadzienie:

  • 1 duże jabłko albo 2 małe
  • 1 pomarańcza
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki erytrolu w pudrze- można zmielić w młynku
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki migdałowej

Owoce pokroić w ćwiartki.
Kruchy spód wyłożyć do formy- u mnie 22×26.
Białko delikatnie utrzepać z dodatkiem 2 łyżek erytrolu w pudrze i 1 łyżką soku z cytryny. Na koniec dodać mąkę migdałową. Posmarować takim białkiem kruche ciasto. Poukładać owoce. Skropić je resztą cytryny i posypać pozostałym erytrolem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut.



Polewa:


Nie mam niestety dokładnego przepisu na polewę, gdyż była to improwizacja. Ciężko mi tym samym określić dokładne proporcje, ale składniki i pomysł oczywiście podaję 🙂
Niemniej jednak wyszła lekko śmietankowa dzięki kremówce, ale też nie była mocno kaloryczna, bo bazę stanowił skyr, który jest bogaty w białko, a ma mało tłuszczu. Dlatego też zdecydowałam się na śmietankę kremówkę.



Przepis i detale:

Do posłodzenia użyłam erytrolu w pudrze z dodatkiem tagatozy w tabletkach. Erytrol zagęści masę, jak cukier puder w lukrze, a tagatoza nada bardziej naturalnego, słodkiego smaku. Generalnie bardzo polecam ją jako słodzika, gdyż moim zdaniem ma najbardziej zbliżony smak do cukru 🙂

Wymieszałam po prostu skyr ze śmietanką 30% dla podkręcenia smaku. Dosypałam jakieś 2 łyżki odżywki białkowej, 2 łyżki erytrolu w pudrze oraz tagatozę dla smaku. Lekko musiałam rozrzedzić wodą, żeby też uzyskać więcej polewy i “dosmaczyłam”dodatkowo całość wanilią.
Można też jako bazę użyć serek homogenizowany czy skyr waniliowy.
Do zagęszczenia sprawdzi się wspomniana odżywka białkowa albo mleko w proszku, mąka migdałowa, czy chociażby zmielone w młynku do kawy orzechy nerkowca – zmielone na mąkę.
Jeśli macie gumę guar można też dodać odrobinę, ale tutaj niewielka ilość, żeby nie powstał kleik 😀



Takie ciasto jest idealne prawie dla każdego. Jedynie osoby nietolerujące migdałów musiałyby zrezygnować. Polewa jest alternatywą, którą jak wspominałam możecie modyfikować. Użyjcie śmietanki kokosowej, eyrtrolu i trochę mielonych orzechów dla wersji wegańskiej. Można też do zagęszczenia dodać płatków owsianych zmielonych na mąkę. Dużo opcji jest, wystarczy próbować.

Ten przepis na kruche ciasto w wersji niskowęglowodanowej sprawdzi się dla diabetyków i dla osób z insulinoopornością. O ile same owoce mogą powodować wysoki wyrzut insuliny czy glukozy, o tyle w połączeniu z produktami białkowymi i tłuszczowymi już ta glikemia jest bardziej przyjazna dla takich osób. Dzięki temu kawałek takiego ciasta jest zdrowszy i syci na dłużej.


kruche ciasto z jabłkami, low carb cake, kruche ciasto migdałowe,


kruche ciasto migdałowe, fit ciasto, krajanka przepis,


7 komentarzy

  • Olga

    Czy ten spod będzie nadawał się do sernika pieczonego?:) zastanawiam sie jak się zachowa bo klasyczne “kruche”spody low carb zawsze rozmakaja :/

    • just_megik

      Hej Olga :)Ten spód sprawdzi się jak najbardziej do sernika- warto go jednak podpiec w 180 stopniach przez 10 minut. Schłodzone ciasto wyłóż do formy i posmaruj delikanie rozbełtanym białkiem, to stworzy tak zwaną warstwę ochronną 🙂 Ponadto, serniki zawsze najlepiej jest piec w niższej temperaturze, więc jeśli spód nie będzie podpieczony, to wtedy masa serowa może za bardzo wsiąknąć w spód 🙂 Pozdrawiam, Megik!

  • ewa

    Witam.Nie moge jesc nabialu ,jogurt podmienie na kokosowy,ale co z maslem,moge zamienic na olej kokosowy? Jesli tak,to w jakiej ilosci?

    • just_megik

      Cześć Ewa 🙂 Rozumiem, że masło bez laktozy też nie wchodzi w grę? Moim zdaniem najlepsze kruche wychodzi na maśle, więc jeśli to kwestia tej niewielkiej ilości białek, to ja masło bym rozpuściła i lekko sklarowała. Ściągnęła z wierzchu piankę i wystudziła. Takie masło jest prawie czystym tłuszczem 😉 Możesz też użyć masła klarowanego- olej kokosowy też się sprawdzi, ale z masłem będzie zdecydowanie lepsze 😀 Ilość jest taka sama, jednak z racji, że olej kokosowy jest bardziej twardy, to warto wyciągnąć go z lodówki chwilę wcześniej 🙂

      • ewa

        Dziekuje za odpowiedz.Nie pomyslalam o masle klarowanym,ktore w malych ilosciach moge jesc-super.Widze,ze olej kokosowy tez mozna zastosowac,to super.Pozdrawiam.

  • EwkaL

    Użyłam dziś tego kruchego ciasta z mąki migdałowej jako spodu do szarlotki (dla bezglutenowców). Jutro spróbuję i ocenię jak się sprawdza 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *