Kawa i zdrowotne właściwości! Pij kawę :)
Kawa i zdrowotne właściwości mogą niektórych zaskoczyć. Mimo tego, że w życiu wielu ludzi kawa stanowi stały element wspólnych chwil. Dla Polaków, to produkt importowy z całkiem innych regionów świata. O ile raczej zachęcam ludzi do spożywania potraw ze swojego położenia geograficznego, to jednak kawa jest uniwersalna i dobra dla każdego zdrowego człowieka! Poznajmy kilka faktów o kawie i nauczmy się dobrze ja przygotowywać 🙂
Warto obalić mity o wypłukiwaniu magnezu, uzależnieniu, czy osteoporozie. Kawa ma więcej zalet i wad! Oczywiście osoby z nadciśnieniem powinny kontrolować jej dawkę, ale dla przeciętnego, zdrowego człowieka kawa to bardzo korzystnie wpływający na nasze zdrowie napój.
Jeśli ją lubisz i dobrze tolerujesz, to jesteś szczęściarzem 🙂 Te fakty jeszcze bardziej powinny Cię przekonać do jej spożywania.
Ja natomiast dopiero “uczę się” pić kawę. Przekonuję się powoli, oswajam ze smakiem i coraz bardziej zaczyna mi smakować. Do tej pory po prostu nie lubiłam smaku kawy. Stwierdzam jednak, że do kawy trzeba dojrzeć! 🙂
Po drugie- uważam ten produkt za wyjątkowy. Rozumiem tez fascynację baristów, którzy mogą o niej mówić godzinami. Kawa ma w sobie coś magicznego i należy poświęcić chwilę, żeby dobrze ją przygotować. To cudowny napój, który potraktowany w odpowiedni sposób odda wspaniały smak!
Tym wpisem chcę się podzielić faktami, które udało mi się zdobyć na temat samych właściwości kawy oraz tego, jak możemy ją przygotować. Pominęłam tutaj element ekspresu do kawy, który jest produktem droższym. Skupiłam się na prostej zaparzarce oraz włoskiej kawiarce. Poruszyłam też kwestię ziaren kawy i ich mielenia.
Mam nadzieję, że znajdziecie przyjemność w czytaniu tego posta- miało być treściwie i konkretnie- czas na popołudniowe, kawowe fakty 🙂
#1. Kupuj kawę w ziarnach!
Oto dlaczego: używanie kawy wstępnie zmielonej oznacza utratę smaku z olejków, które są ukryte w środku ziarnka. Mielona kawa zaczyna tracić aromat i smak. Gdy te oleje zostaną wystawione na działanie powietrza, zaczną się utleniać, tracąc wilgoć i zapach. Zaopatruj się więc w kawę ziarnistą 🙂
#2. Przechowuj ziarna z dala od światła, ciepła i wilgoci.
Ziarna kawy, których należy szukać, często są pakowane próżniowo w worki z zaworami jednokierunkowymi u góry. Dzięki temu ziarna pozostają świeże, a po otwarciu torby zapach kawy zaczyna się rozprzestrzeniać 🙂 Jednak po otwarciu worka zegar zaczyna tykać i aby uzyskać najświeższy smak, warto zastosować się do tych zasad.
Trzymaj ziarna dala od światła, ciepła i wilgoci. Przechowuj je w szczelnym, ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Nie przechowuj kawy w lodówce, bo jest to środowisko wilgotne, a ponadto kawa może przejąć aromat innych potraw, a także nadać go tym łagodniejszym i bardziej chłonnym inne zapachy 🙂
#3 Korzystaj z odpowiedniej wody.
Temperatura wody powinna być tuż poniżej temperatury wrzenia. Najlepszym wyborem byłaby woda źródlana, ale spróbuj przynajmniej z filtrowaną, dla sprawdzenia czy wyczujesz różnicą pomiędzy taką wodą, a taką z kranu.
kawa i zdrowotne właściwości
#4. Młynek do kawy
Większość dostępnych i popularnych młynków, to produkty elektronicznie. Oczywiście idealnie zmielą kawę, ale też za bardzo ją podgrzewają. Tak wysokie obroty generują dużo ciepła i mogą przegrzewać ziarna kawy. Lepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w poczciwy ręczny młynek.
Mam też wrażenie, że dodanie większego rytuału wokół parzenia kawy czyni ją jeszcze smaczniejszą
#5. Kawiarka w włoskim stylu
Nie każdy z Nas ma w domu ekspres do kawy. Świetnym rozwiązaniem jest również kawiarka- zresztą bardzo popularna we Włoszech! A jak wiadomo, kawa tam jest cudowna 🙂 Oprócz kawiarki można też kupić prosty zaparzacz do kawy. Wszystkie trzy produkty sprawią, że kawa będzie smaczniejsza, niż ta bezpośrednia zalana w kubku czy filiżance.
Oto cały proces od początku do końca za kawiarki/zaparzacza
- Zdecyduj się na specjalną, zamkniętą w całości kawę, upewniając się, że będziesz mielić tuż przed zaparzeniem
- Zmiel ziarna kawy w ciągu pół godziny parzenia- kawa dość szybko się utlenia. Wybierz do tego odpowiedni młynek. Unikaj elektrycznego “nożowego”, a przy wyborze ręcznego zapoznaj się informacjami oraz poradami, których jest sporo w internecie.
- Gdy woda się zagotuje odczekaj około 2 minuty. Woda powinna być bardzo gorąca, ale niekoniecznie wrząca.
- Dobre proporcje kawy i wody to 2 łyżeczki zmielonej już kawy na 3/4 szklanki wody.
- Kawę zalewaj równomiernie i zaparzaj ją około 3 minut- w przypadku użycia zwykłej “zaparzarki”. Jeśli używasz kawiarki, wodę zalej do wskaźnika widocznego na kawiarce. Wsyp kawę do sitka, ale nie ubijaj jej! Zostaw trochę powietrza 🙂
- Gotuj na małym palniku, aż zacznie bulgotać i zdejmij z ognia. Wlej od razu kawę do filiżanki, ale poczekaj chwilę z pierwszym łykiem. Niech kawa się rozwinie 🙂
- Teraz zabieraj się za wypicie pysznej kawy!
Zdrowotne fakty na temat kawy!
1. Poprawia koncentrację
Kawa jest stymulantem i pobudza. Gdy brakuje energii, spada też koncentracja. Nawet sam zapach kawi poprawia nasze zdolności kognitywistyczne. Stajemy się bardziej skupieni. Kofeina zawarta w kawie zwiększa aktywność przedczołowego płatu mózgu, który odpowiedzialny jest za naszą motywację, działanie i planowanie!
2. Zmniejsza ryzyko chorób serca
Umiarkowane picie kawy działa pozytywnie na nasze serce. 2 filiżanki kawy dziennie to odpowiednia ilość, aby cieszyć się jej zdrowotnym wpływem na serce. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe. Kawa usprawnia krążenie, dzięki czemu jesteśmy bardziej dotlenieni i aktywni.
3. Kofeina pomaga w walce z tkanką tłuszczową
Kofeina zawarta w kawie wykazuje działanie hamujące apetyt, ale także pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Zwiększa ona przemianę materii i zmniejsza zmęczenie fizyczne. Gdy jesteśmy mniej zmęczeni, ruszamy się więcej. Ponadto kawa Nas relaksuje i wpływa na wydzielanie dopaminy. Gdy nie jesteśmy zestresowani, poziom kortyzolu we krwi spada i dzięki temu spalamy więcej. Kortyzol bowiem jest odpowiedzialny za odkładanie tkanki tłuszczowej. Nie dodawajmy jednak do kawy śmietanki i cukru, jeśli zależy na jej dobrym działaniu.
4. Kawa to źródło przeciwutleniaczy
Prawdziwa, dobrej jakości kawa to źródło antyoksydantów. Między trygonelina, które pomaga w walce z cukrzycą. Bardziej znany wśród osób z fitnessu kwas chlorogenowy. Związek ten jest głównym czynnikiem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym w organizmie. Z kolei kwas hydroksycynamonowy jest wymieniany jako silny środek utleniający, który neutralizuje wolne rodniki i pomaga w ograniczaniu niekorzystnych skutków stresu oksydacyjnego.
Kawa ma w sobie jeszcze więcej tych związków, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami 🙂
5. Zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona i Alzheimera.
Do tej pory nie wynaleziono leku na chorobę Parkinsona, dlatego jedyne, co można zrobić to stosować środku prewencyjne. Jednym z nich jest picie kawy, która dostarcza Nam kofeiny chroniąc tym samym układ nerwowy i przeciwdziałając niszczeniu komórek nerwowych. Choroba Parkinsona dopada seniorów, dlatego najpierw należy sprawdzić stan zdrowia danej osoby i czy kawa może być spożywana. Myślę, że to całkiem ciekawy fakt dotyczący właściwości kawy.
6.Chroni wątrobę, jelito grube oraz skórę
Kawa jako źródło polifenoli działa antynowotworowo. Obecność związków przeciwutleniających zmniejsza stany zapalane w naszym organizmie, które z kolei są silnie powiązane z licznymi chorobami. Kubek kawy
dostarcza witaminy z grupy B( B2, B3 i B5) oraz składniki mineralne takie jak na przykład mangan, potas czy magnez. Kawa jest więc bogata w składniki odżywcze. Wydłuża życie oraz chroni naszą skórę przed promieniowaniem słonecznym.
Kawa i zdrowotne właściwości,a dodatkowo wiele smaku! To także codzienny element niemalże prawie każdego człowieka. Jest w niej coś fenomenalnego. Każdy z Nas charakteryzuje się różnymi preferencjami, ale kawa ma w sobie moc łączenia i dopasowania, bo większość ludzi na ziemi po nią sięga! To też fakt o kawie, ale w wymiarze kulturowym 😀
Dla mnie to coś niezwykłego, jak spojrzę na ten produkt właśnie z tej perspektywy!
Liczę na to, że przekonałeś/aś się do kawy i spróbujesz przygotować ją z należytą starannością 😉 Kawiarki albo “zaparzacze” nie są dużym wydatkiem. Poniżej kilka moich propozycji, które również będą ślicznym dodatkiem w kuchni 🙂
Jeśli lubisz kawę i nie odczuwasz negatywnych skutków, to znaczy jesteś osobą zdrową bez nadciśnienia tętniczego czy problemów ze strony układu pokarmowego, to śmiało sięgaj po nią! Nie odmawiaj sobie tego cudownego napoju 🙂 Przedstawiłam fakty o kawie i jej zdrowotne właściwości- pozostaje tylko się napić… kawy oczywiście 😀
Trzymaj też kciuki za mnie- jestem coraz bliżej jej całkowitego polubienia. Krok po kroku i dojrzeję do jej smaku! Dzięki poznaniu tych faktów, jestem coraz bliżej celu!
Bo moim zdaniem do smaku kawy trzeba dostosować swoje podniebienie 🙂
Źródła:
– https://portal.abczdrowie.pl/21-zaskakujacych-korzysci-z-picia-kawy
– https://www.menshealth.pl/zdrowie/Czy-picie-kawy-szkodzi-Fakty-i-mity-o kawie,5343,2
– https://content.sciendo.com/view/journals/pjfns/66/1/article-p5.xml
– https://www.coffeescience.org/6-antioxidants-in-coffee/
– https://www.webmd.com/diet/features/the-buzz-on-coffee#1
One Comment
Magda
Ciekawe informacje, ja najbardziej lubię kawę we włoskim stylu 🙂