
Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee
Wegańskie ciastka owsiane powstały z potrzeby, po prostu! Szukałam na ciastka bez jajek, a do tego chciałam takie z płatkami owsianymi, bo dość długo już zalegały w szafce…No i po trzecie, dlatego, że ciastka owsiane są po prostu jednymi z moich ulubionych 😀
Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie 😀 Z kolei banan to bardzo częsty dodatek do owsianki… Dlatego też powstały owsiane ciasteczka a la banoffee! Nie są to ciastka owsiane typowo dietetyczne, bo:
A) masło orzechowe ma sporo kalorii
B) użyty cukier trzcinowy jest niezbędny dla uzyskania lekko karmelowej nuty.
Dlatego też są one bardziej kaloryczne, ale to taka wersja po prostu 🙂
Można oczywiście wspomniany cukier zastąpić wersją kokosową, na pewno wyjdzie to na plus, ponieważ cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny. Ponadto też zawiera więcej minerałów 🙂
Ja jednak postawiłam na klasyk karmelowego aromatu- cukier trzcinowy rządzi 😀
I tak jest to zdecydowanie lepszy wybór, niż nawet najlepsze kupne ciastka- eko, bio, super itd itd. 😀 Bo wegańskie ciastka owsiane z tego przepisu nie zawierają tłuszczu utwardzonego i syropu glukozowo-fruktozowego!
Wracając do samych ciastek w wydaniu wegańskim- są naprawdę boskie! Nie da się ukryć, że masło orzechowe będące tym tłustym elementem świetnie podkręca ich smak. Bez “fatu” nie ma smaku 😛
Ciastka owsiane wegańskie a la Banofee
– 1 szkl. płatków owsianych- u mnie górskie
– 1 i 1/3 szkl. mąki owsianej
-10 g mielonego siemienia lnianego + 20 ml wody
– 1/2 szkl masła orzechowego- może być każde, świetne będzie np.z migdałów
– 50 g musu jabłkowego (takiego dla dzieci)
– 1 banan
– 1/3 szkl. cukru trzcinowego
– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu*
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia
– sczypta soli
Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.
Masło orzechowe oraz cukier trzcinowy zmiksować przez 2-3 minuty, aż składniki się dobrze połączą. Dodać siemię lniane, rozgniecionego banana oraz erytrytol.
Całość dobrze zmiksować. Na koniec dodajemy płatki, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto na wegańskie ciastka owsiane polecam schłodzić ciasto przez 1h w lodówce- chłodzenie świetnie wpływa na ciastka- są bardziej chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku i nie rozpływają się tak bardzo podczas pieczenia 🙂
Za pomocą dłoni albo łyżki formować kulki, które należy lekko rozpłaszczyć.
Ciacha pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut- złocisty kolor. Na środku powinny być delikatnie miękkie 🙂
*może być generalnie jakikolwiek słodzik.
I tak oto mamy cudowne wegańskie ciastka owsiane z dodatkiem banana- chrupiące, ale nietwarde, a do tego zdrowe i bez białego cukru 🙂 Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych, to ten wypiek będzie idealny dla osób, którzy nie tolerują glutenu.


One Comment
Ervisha
Przyjemne i zdrowe ciasteczka 🙂