Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche

Szarlotka z kratką. Z tartymi jabłkami! Najlepsza :)

szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką, to mój ulubiony sposób na ciasto z jabłkami! Od zawsze byłam fanką domowych ciast, zwłaszcza tart i ciast kruchych 🙂 Szarlotka z kratką na bazie tartych w plasterki jabłek jest niezwykle pyszna- ma soczyste nadzienie, a ciasto dzięki przerwom nie nasiąka sokiem, tylko pozostaje kruche….Nie wiem skąd się bierze ten wyjątkowy smak… Kilka składników, proste wykonanie, a smak cudowny. Z pewnością podczas pieczenia zachodzi jakaś magia 😀

Kruchy spód z dodatkiem cukru trzcinowego to świetny pomysł, bo oprócz słodyczy dodaje też karmelowego aromatu idealnie pasującego do mięciutkiego nadzienia z jabłek!

Choć może Was kusić pozbycie się całkowicie cukru i zastąpienie go ksylitolem, czy erytrytolem, to radzę- nie rezygnujcie całkowicie z cukru trzcinowego w szarlotce! On nadaje magicznego smaku całemu kruchemu spodowi 🙂

Ta moja szarlotka na bazie tartych plasterków jabłek przypomina trochę szarlotkę tatrzańską, ale ma inny spód, bo mój jest z dodatkiem twarogu.


Szarlotka z kratką szybko zniknie ze stołu! Swój ideał zawdzięcza “nie-perfekcyjności”, zwłaszcza kratki, która przed pieczeniem wyglądała naprawdę przeciętnie! Ale po upieczeniu stwierdziłam, że dodała całemu wypiekowi duuużo uroku 🙂 To zarówno zasługa tego rustykalnego charakteru kratki oraz świecącym kryształkom cukru! Dlatego też prawdopodobnie tak mnie ona urzekła 🙂


Szarlotka z kratką- przepis

Kruchy spód:
– 250 g mąki orkiszowej jasnej (część mąki orkiszowej można zastąpić mąką ryżową oraz ziemniaczaną)
– 100 g mąki owsianej
– 180 g masła
– 70 g twarogu półtłutego
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka pr.do pieczenia
– 50 g cukru trzcinowego + 50 g erytrytolu/ksylitolu*
– szczypta soli

Nadzienie jabłkowe
+ 1,5 kg jabłek
+ białko 
+ sok z cytryny
+ 2 łyżki cukru trzcinowego


Szarlotka z kratką. Twaróg przecisnąć przez praskę. Masło drobno pokroić/posiekać.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem trzcinowym.
Dodać żółtka oraz masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. 
Zawinąć w folię i schłodzić przez  1 godzinę.

Podczas gdy w tradycyjnej szarlotce kroje jabłka w kostkę, to tutaj należy je zetrzeć na tarce w cienkie plasterki albo po prostu w wiórki. Dodać trochę soku z cytryny

Szarlotka tarta z kratką była u mnie pieczona w formie 20×30 cm. Wyłożyłam papierem do pieczenia- spód i boki.
Następnie, większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Można też od razu wylepić spód.  Posypać delikatnie kaszą manną, budyniem albo mąką ziemniaczaną.
Wyłożyć jabłka. Białko zmiksować na sztywno. Posmarować delikatnie jabłka. 

Pozostałą część ciasta na szarlotkę rozwałkować. Polecam zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, bo ciasto może trochę się kleić.. Wyciąć paski i wyłożyć na wierzch. Paski ciasta posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. 

Szarlotkę pieczemy w 170 stopniach przez ok. 45-50 minut.  Oczywiście należy obserwować swój piekarnik, gdyż każdy działa trochę inaczej 🙂
Powinna być super złocista 🙂


Podsumowując, koniecznie wypróbujcie tej wersji ciasta. Szarlotka z kratką z tartymi w plasterki jabłkami, to prawdopodobnie jedna z najlepszych wersji! 😀

Jesień uwielbiam właśnie za jabłka i gruszki!!! Szarlotka to dla mnie taki smak, który zawsze poprawi humor! Z pewnością są wśród fani maślanych kruchych spodów wypełnionych owocowym nadzieniem 😉 Dlatego właśnie uwielbiam ten przepis, za to kruche ciasto i wilgotne, soczyste nadzienie oraz…. chrupiące kryształki cukru- tak mały element wnoszący tyle uroku 🙂


*można użyć oczywiście 100 g cukru trzcinowego, ja zawsze redukuję ilość na rzecz zdrowszej alternatywy. W tym cieście akurat dałam cukier trzcinowy, które pięknie wzbogaca smak ciasta kruchego, nadaje mu karmelowej nuty, która idealnie pasuje do szarlotki z kratką.


szarlotka w kratkę



szarlotka tarta z kratką



szalortka z plasterkami jabłek, szarlotka tatrzańska,

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *