7 powodów, dla których warto spożywać OREGANO
Ah te przyprawy, ah te zioła, ah te zapachy!
Nie ma kuchni bez aromatycznych przypraw 🙂 A do tego bardzo często wraz ze smakiem idą ciekawe właściwości!
Na fanpage’u opisałam już ESTRAGON– możecie przeczytać TUTAJ
Zastanawiałam się jakie “zielsko” wziąć kolejne na tapetę i postawiłam na jedną z moich ulubionych przypraw- OREGANO.
Włoskie smaki zaliczałabym do tych relaksujących- posiłki tej kuchni idealnie nadają się na wspólne obiady! Zresztą włoskie gotowanie to synonim prostoty i rodzinności! Dlatego stawia się tam na jakość i smak- bo każdy z nas chce podać coś pysznego mile widzianym gościom 😉
Oregano…oregano…bardzo popularna przyprawa i do tego pyszna- gdy dodamy ją to potraw, nie tylko uraczymy osoby zajadające, ale też będziemy mieli mały udział w poprawie ich zdrowia 😀
Uwielbiam oregano zarówno świeże, jak i suszone.
Polecam też olejek z oregano, którego właściwości jako pierwsi nie docenili Włosi, lecz… Grecy!
To właśnie oni zaczęli stosować ten olejek w leczeniu różnych schorzeń.
Właściwości olejku z oregano:
1) Działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo, w tym powaga w walce z opryszczką
2) Jest bogaty w przeciwutleniacze, co sprzyja w walce z nowotworami. Obecne w nim karwakrol oraz tymol są antyoksydantami chroniącymi nasze komórki
3) Pomaga zmniejszyć stany zapalne, które bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wiele schorzeń w naszym organizmie wynika właśnie z nieleczonych stanów zapalnych
4) Oregano jest też źródłem błonnika, więc tym samy usprawnia trawienie, a także może przeciwdziałać zatruciom
5) Olejek z oregano to źródło bardzo zdrowych kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca oraz przeciwdziałają miażdżycy.
6) W oregano znajdziemy też wapń oraz mangan, które są niezwykle ważne dla zdrowia kości.
7) T także źródło żelaza oraz witaminy B. Odpowiednia ilość tego minerału oraz witaminy dotlenia nasze komórki dodając tym samym Nam samym sporo energii.
2 komentarze
Magda
Wow… nie spodziewałam się, że tak "zwykłe zielsko" 😉 może mieć aż tyle zalet.
Gotuj w domu
Uwielbiam zioła i w kuchni sporo ich używam, gdyż poprawiają smak potraw i ułatwiają trawienie.