
Pierniki bezglutenowe i bez cukru – pysznie i zdrowo
Pierniki bezglutenowe to wstęp to świątecznego klimatu!
Za oknem ciężko o zimę, więc trzeba przywołać Święta w inny sposób- mogą to być piosenki, gotowanie, śpiewanie albo to co lubię najbardziej, czyli pieczenie pierników i ciastek słuchając świątecznych piosenek 😉
Pomyślałam, że w Boże Narodzenie będzie czas na objadanie się tradycyjnymi smakołykami, więc teraz można poeksperymentować ze zdrowszymi wariacjami…
Korzenne pierniki bezglutenowe, a do tego troszkę mniej masła zastąpionego jogurtem. Uważam, że pierniczki bez miodu, to nie pierniczki, więc ten dodatek musiał zostać!!!
Z kolei nie dodałam cukru, więc trochę lżejsze jednak są 🙂 Gorąco polecam, bo pierniczki są miękkie i aromatyczne!
Pierniki bezglutenowe bez dodatku białego cukru- przepis
– 200 g mąki jaglanej
– 70 g mąki owsianej
– 80 g mąki migdałowej
– 1 żółtko
– 100 g miodu/syropu klonowego
– 60 g erytrolu/ksylitolu
– 70 g masła
– 50g jogurtu roślinnego/naturalnego
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia
– szczypta soli
Masło rozpuścić z miodem.
Mąki przesiać i wymieszać z erytrolem/ksylitolem, solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.
Jogurt wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić, aż całość się napowietrzy.
Do mąki dodać rozpuszczoną mieszankę miodowo-maślaną- powinna być ciepła, ale nie gorąca.
Następnie dodać żółtko oraz jogurt. Zagnieść ciasto- powinno być plastyczne, jak plastelina.
Odstawić w chłodne miejsce na 8 godzin- najlepiej na noc.
Następnego dnia rozwałkować, nadziewać ulubioną konfiturą albo innym dodatkiem.
Można udekorować lukrem albo polewą czekoladową.
Biała polewa:
– 1/2szkl. jogurtu naturalnego
– 10 g rozpuszczonego masła
– 2 łyżki odżywki białkowej*
– 50 g pudru z erytrolu/ksylitolu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Polewa nie jest idealnie biała, ale naprawdę pyszna i zdrowsza
Moja polewa nie jest idealnie gładka, ale to nie jest klasyczna czekolada i lukier, tylko lżejsza wersja z dodatkiem mąki kokosowej, stąd te przebijające białe kropeczki 😉
Ciemna polewa:
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżka mąki kokosowej
– 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
– 50 g ksylitolu w pudrze
– 20 g masła orzechowego/migdałowego
– 2-3 łyżki mleka/wody
Wszytkie składniki wymieszać i odłożyć na 30 minutdo lodówki.
Moja polewa jest dość chropowata, ale dlatego, że troszkę się spieszyłam.
Jeśli dobrze wymieszacie, to grudki będą mniejsze, jednak białe kropeczki mąki kokosowej mogą przebijać. Jeśli chcecie tego uniknąć, to użyjcie mleka w proszku albo odżywki białkowej 🙂
*można zastąpić mąką kokosową, wtedy dać 1 łyżkę


4 komentarze
Ervisha
Z pewnością dobrze smakują:)
Magda
Ciekawy pomysł, na pewno warto spróbować 🙂
Agata
Uwielbiam przepisy typu “bez cukru”, w którym następnie znajduje się miód, czyli po podgrzaniu bezwartościowa sacharoza. Po co wprowadzać ludzi w błąd i marnować ich czas. Lepiej od razu napisać w nagłówku, że ciasto z miodem itp. Bez cukru to dlaa mnie i wielu innych – na słodziku typu stewia,ksylitol itp.
just_megik
Droga Agato po części masz rację- powinnam napisać bez białego cukru 🙂
Niemniej jednak, te pierniki i tak są zdrowsze od tradycyjnych, gdyż nie tylko nie ma w nich w białego cukru, ale też ilość miodu została zmniejszona. Nie da się zrobić pierniczków bez miodu czy innego typu syropu/melasy, które będą smakować jak te tradycyjne 🙂 Jak widać w przepisie, miód stanowi tylko część elementu słodzącego, a pełni raczej tutaj funkcję “chemiczną”, żeby uzyskać jak najlepsze pierniczki 🙂 Reszta to właśnie wspomniane przez Ciebie słodziki- ksylitol albo erytrytol. Pozdrawiam, Megik