Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.
Wyjątkowy pasztet z kapusty w wydaniu wegeteriańskim albo nawet wegańskim – bez masełka musi być wtedy 😉 Smak typowo polski, bo mamy majeranek i koperek- mniam 🙂
Do tego uwielbiana przeze mnie kapusta. Składnikiem, który niesamowicie podbija smak pasztetu jest prażony słonecznik. Boska nuta!
W połączeniu z fasolą całość tworzy idealny dodatek do kanapek. Taki pasztet zasmakuje wszystkim, nawet miłośnikom mięsa! Polecam z całego serca- zdrowo, przepysznie, aromatycznie i polsko 🙂
Świetna propozycja na zbliżające się Święta 🙂
Pasztet z kapusty i słonecznika
inspiracja STĄD
– 300 g kapusty kiszonej
– 200 g kapusty białej
– 1 puszka fasoli białej
– 1/2 szkl. ziaren słonecznika
– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*
– 2 cebule zywkłe
– 1 cebula czerwona
– 100 g pieczarek
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki majeranku
– 2 łyżki koperku
– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– sól, pieprz
– olej/masło
+ liście kapusty
Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić
Słonecznik podprażyć i ostudzić. Zmielić na grubą mąkę.
Cebulkę zeszklić razem z pieczarkami. Kapustę kiszoną delikatnie przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dorzucić oba składniki do cebulki z pieczarkami i podsmażyć. Ostudzić.
Fasolę zblendować z kaszą jaglaną, pieczoną kapustą i połową porcji podsmażonej kapusty kiszonej.
Następnie dodać pozostałe składniki. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest trochę rzadka, to wystarczy dosypać trochę mąki.
Liście kapusty lekko podgotować.
Keksówkę wysmarować delikatnie masłem albo olejem. Ścianki wykładamy liścmi kapusty kiszonej. Do środka idzie cały farsz. Przykryć wystającymi bokami kaputy.
Pieczenie w kapuście jest opcjonalnie. Można również keksówkę wysypać bułką czy kaszką.
Pasztet z kapusty wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godzinę.
Odstawić do całkowitego wystudzenia
*można zastąpić inną mąką, np. z cieciorki, grochu, żytnią
7 komentarzy
Joanna Seta-Pryjomska
Rewelka! Robiłam już pasztet z cukinii czy soczewicy, ale z kapusty kiszonej jeszcze nigdy. Bardzo ciekawy pomysł, nie omieszkam wypróbować 🙂
just_megik
Polecam gorąco! 🙂
Dorota
Bardzo zaintrygowałaś nie tym przepisem. Jestem wielką KAPUŚCIARĄ, więc jestem pewna, że taki pasztet długo by u mnie nie poleżał:)
just_megik
Ooo, to tak jak ja- kapusta moja miłość 😀 Zarówno kiszona, jak i zwykła 🙂 Polecam upiec w liściach kapusty, bardzo zyskuje na aromacie 🙂
Magdalena Włoszczyk
Wygląda pęknie! Normalnie jak drugi chlebek! 🙂 Pozdrawiam!
just_megik
Dziękuję bardzo Magda! 🙂
multitapes
Dzięki Magda 🙂