Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!

pierogi przepis, pierogi bez glutenu przepis,


Bezglutenowe ciasto na pierogi było testowane przeze mnie kilka razy, a to dlatego, że jeśli chodzi o pierogi, to nie ma u mnie kompromisu- ciasto musi być idealne! 😉

Nie zjem rozgotowanych pierogów, wolę nawet jak ciasto wyjdzie twardsze, niż “ciapowate”:D

Gdy pokusiłam się na zrobienie bezlglutenowego ciasta na pierogi, to przyznam, że za pierwszym razem nie wyszło 😛 Drugi przepis był całkiem przystępny, ale dość pracochłonny ze względu na gotowanie kaszy jaglanej, która była spoiwem w cieście. Ja jednak szukałam czegoś prostszego…

Poszperałam w internecie, pooglądałam filmy na youtubie oraz poczytałam o właściwościach mąk bezglutenowych. Okazało się, że najlepiej sprawdzą się: mąka ryżowa, skrobia z tapioki oraz dodatek mąki owsianej i siemienia lnianego. Wyszły przepyszne pierogi! 

Muszę tylko popracować nad ich formowaniem- brak wprawy 😀



Bezglutenowe ciasto na pierogi
(u mnie 30 sztuk)

– 150 g mąki ryżowej
– 100 g skrobi z tapioki
– 50 g mąki owsianej
– 20 g siemienia lnianego
– 220-250 ml gorącej wody
– 1 łyżka oleju/roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie
– sól

+ dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂

Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy.

Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz.

 Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę. 

Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w całość. Wtedy jest już bardzo ciężko. 

Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. 
Przykryj folią i odstaw na 30 minut. Ciasto na pierogi lubi odpocząć 😀

Następnie podziel, posyp blat mąką, rozwałkuj, formuj pierogi i nadziewaj czym tylko dusza zapragnie 🙂

U mnie wersja warzywna, a całość polana przypalonym masełkiem – pyszności 🙂


bezglutenowe ciasto na pierogi, bezglutenowe pierogi, prosty przepis na pierogi, bezglutenowe pierogi przepis,


sprawdzony przepis na bezglutenowe pierogi, moje bezglutenowe pierogi, mieszanka bezglutenowa, przepis na ciasto bezglutenowe, pierogi bezglutenowe
 
 


sprawdzony przepis na bezglutenowe pierogi, moje bezglutenowe pierogi, mieszanka bezglutenowa, przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi,
 
 
 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *