Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!
Bezglutenowe ciasto na pierogi było testowane przeze mnie kilka razy, a to dlatego, że jeśli chodzi o pierogi, to nie ma u mnie kompromisu- ciasto musi być idealne! 😉
Nie zjem rozgotowanych pierogów, wolę nawet jak ciasto wyjdzie twardsze, niż “ciapowate”:D
Gdy pokusiłam się na zrobienie bezlglutenowego ciasta na pierogi, to przyznam, że za pierwszym razem nie wyszło 😛 Drugi przepis był całkiem przystępny, ale dość pracochłonny ze względu na gotowanie kaszy jaglanej, która była spoiwem w cieście. Ja jednak szukałam czegoś prostszego…
Poszperałam w internecie, pooglądałam filmy na youtubie oraz poczytałam o właściwościach mąk bezglutenowych. Okazało się, że najlepiej sprawdzą się: mąka ryżowa, skrobia z tapioki oraz dodatek mąki owsianej i siemienia lnianego. Wyszły przepyszne pierogi!
Muszę tylko popracować nad ich formowaniem- brak wprawy 😀
Bezglutenowe ciasto na pierogi
(u mnie 30 sztuk)
– 150 g mąki ryżowej
– 100 g skrobi z tapioki
– 50 g mąki owsianej
– 20 g siemienia lnianego
– 220-250 ml gorącej wody
– 1 łyżka oleju/roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie
– sól
+ dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂
Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy.
Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz.
Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę.
Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w całość. Wtedy jest już bardzo ciężko.
Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut.
Przykryj folią i odstaw na 30 minut. Ciasto na pierogi lubi odpocząć 😀
Następnie podziel, posyp blat mąką, rozwałkuj, formuj pierogi i nadziewaj czym tylko dusza zapragnie 🙂
U mnie wersja warzywna, a całość polana przypalonym masełkiem – pyszności 🙂
4 komentarze
Ervisha
Czarnuszka w cieście na pierogi to hit 😀 sprawdziłam 😀
Iwona
Pierogi przepyszne, robiłam w różnych wersjach, z jagodami, warzywne, kapustą i pieczarkami, za każdym razem wychodzą idealne, ciasto jest cienkie i elastyczne, dziękuję za ten przepis ?
just_megik
Jak miło jest czytać takie komentarze!!! Niech ciasto służy 🙂 🙂
Artur
Chętnie spróbuję tych pierożków! Ciekaw jestem, jak smakuje taka wersja.