Serniczki wegańskie z malinami – kremowe
Wstyd się przyznać,że tak długo nic nie dodawałam…. Ale wracam z przepisową petardą!!! Oto mega kremowe serniczki wegańskie.
Uwielbiam tradycyjne serniki, ale moja cera różnie reaguje na nabiał, stąd próbuję różnych kremów wegańskich, które zastąpią mi smak sera 😉 Mleczko kokosowe jest smaczne, ale nie zawsze chcę czuć tę kokosową nutę… Idealnym rozwiązaniem okazują się nerkowce.
Cudownie kremowe, mają w sobie lekko maślaną nutę, bardzo delikatne dzięki czemu mogą być bazą praktycznie do każdego przepisu!
Postawiłam na przepyszne nerkowniki, czyli babeczki z kremem z nerkowców o smaku cytrynowym, brzoskwiniowym z warstwą malinową. Całość na czekoladowo-orzechowym spodzie. Wegańsko i zdrowo! 🙂
Piekarnik nie działa? Nie ma problemu, bo to wypiek bez pieczeniaNie jecie cukru? Nie ma problemu, bo go nie znajdziecieNie macie dużo czasu? Nie ma problemu, bo przepis nie zajmie wiele czasu, a do tego proces możecie podzielić na 2 etapy
Do dzieła!
Serniczki z nerkowców z brzoskwinią i malinami
Spód:
– 50 g migdałów
– 30 g orzechów laskowych
– 20 g nerkowców
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżka masła migdałowego
– słodzik- u mnie 3 łyżki erytrolu
– 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zmiksować na plastyczną masę. Wylepić dno foremek.
Baza z nerkowców:
– 150 g nerkowców
– 125 ml mleka migdałowego/orzechowego -sprawdzi się waniliowe albo kokosowe
– 50 g jogurtu kokosowego- ja użyłam mango-ananas plantona*
– 50 g oleju kokosowego
– sok z połówki cytryny
– 50 ml wody + 1.5 łyżeczki agaru
– 150 g erytolu
Nerkowce należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, ale najlepiej ok. 12 godzin- warto zrobić to na noc
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Wodę wymieszać z agarem i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty- agar aktywuje swoje właściwości żelujące właśnie po chwilowym gotowaniu.
Nerkowce, erytrol, mleko i jogurt kokosowy zblendować na kremową masę.
Dodać sok z cytryny, olej kokosowy i stopniowo dodawać lekko ostudzony agar. Ponownie zblendować na gładką masę. To jest ogólna masa do serniczków wegańskich. Teraz będziemy ją dzielić 🙂
Część malinowa:
– 1/2 szkl. malin
– 1 łyżeczka mąki kokosowej
– 1 łyżka erytrolu
– 2 łyżki bazy z nerkowców
Maliny rozdusić z erytrolem. Dodać mąkę kokosową i bazę z nerkowców. Zblendować
Część brzoskwiniowa:
– 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
– 1/2 łyżeczki agaru.
– 1/3 masy nerkowcowej
Dżem zagotować z agarem i 2 łyżkami masy nerkowcowej. Po zagotowaniu stopniowo dodawać pozostałą masę cały czas mieszając.
Do pozostałej masy warto dodać ekstrakt waniliowy albo ziarenka wanilii.
Na schłodzony spód orzechowy wylać 1/3 masy na serniczki wegańskie- bazową o smaku waniliowym.
Wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Wierzch powinien być sztywny. Wyłożyć masę malinową i rozsmarować- ta warstwa powinna być dość gęsta Na wierzch od razu wylać warstwę z dżemem brzoskwiniowym. Serniczki wegańskie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
*można użyć jogurtu sojowego
3 komentarze
Marzena Szkodzińska
Pysznie wyglądają 🙂 ja jak po raz pierwszy zrobiłam sernik z nerkowców to się zakochałam w tym smaku 🙂
Malwina
Wyglądają bardzo smakowicie. Nigdy takich nie robiłam.
Ewa
Nazwa świetna. Tak samo jak i sam przepis. Jeszcze w ten sposób nie wykorzystywałam nerkowców, muszę spróbować.