Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bu艂eczki, rogaliki,  Desery,  Inne ciasta,  Torty

Deser Mahana – przepis autorski :)

deser mahana, deser jednoporcjowy, wyj膮tkowy deser, bomba deserowa, ciasto kulka, ciasto z musem, deser z musem, biszkopt bezglutenowy, deser na wyj膮tkowe okazje, charlotte, mini charlotte, monodesery, mono desery, desery robi膮ce wra偶enie, orzechy w karmelu, ciasto z orzechami
 


Deser Mahana sprawi艂 mi wiele rado艣ci! Nie tylko smakowej, ale tak偶e zadowolenia z wykonania! Je艣li tak jak ja, lubicie nie tylko je艣膰 s艂odycze, ale te偶 je robi膰, to ten przepis jest dla Was 馃榾 Nie ukrywam, 偶e jest z tym troch臋 pracy, ale bardzo przyjemnej 馃檪 Efekt ko艅cowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale r贸wnie偶 ciesz膮cy oko! 

By艂am bardzo zadowolona z efektu ko艅cowego. Smak bardzo zr贸wnowa偶ony, delikatny i lekko owocowy. Ca艂o艣膰 nie zapycha, jest to bardzo przyjemny i lekki (w strukturze) deser! Nie zawiera wiele cukru,bo cz臋艣膰 zast膮pi艂am go erytrolem i stewi膮. A w samym musie zamiast ci臋偶kiego mascarpone, znajdzecie przyjemny lekko s艂ony serek kremowy 馃檪

Bomby maj膮 te偶 kilka struktur- mi臋ciutki biszkopt bezglutenowy z delikatn膮 migda艂ow膮 nut膮. Kruche ciastko, chrupi膮ce orzechy w karmelu oraz puszysty mus 艣mietankowy. Ca艂o艣膰 wie艅czy lekko 艣wiec膮ca polewa czekoladowa. 

To jest przepis dla os贸b, kt贸re szukaj膮 kulinarnych wyzwa艅,ale te偶 dozna艅. Gwarantuj臋, 偶e ta s艂odycz Was zachwyci 馃檪

 



Biszkopt bezglutenowy:

3 jajka
120 g erytrolu
40 g m膮ki ry偶owej
50 g m膮ki migda艂owej
1/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Bia艂ko ubi膰 na sztywno ze szczypt膮 soli.
Dodac po艂ow臋 erytrolu i ubija膰 dalej.
呕贸艂tka ubi膰 z reszt膮 erytrolu na bia艂膮 mas臋. 
Do ubitych 偶贸艂tek doda膰 bia艂ka u delikatnie wymiesza膰. 
Na koniec dodac m膮k臋 ry偶ow膮 z proszkiem do pieczenia, a nast臋pnie m膮k臋 migda艂ow膮.
Piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut.


Orzechy w karmelu:

– 50 g mas艂a
– 50 g cukru trzcinowego
– 20 ml wody
– 50 ml mleka
– 2 偶贸艂tka + 30 g erytrolu
– 60 g orzech贸w w艂oskich posiekanych

呕贸艂tka roztrzepa膰 z erytrolem.

Na patelni rozpu艣ci膰 i lekko skarmelizowa膰 cukier trzcinowy razem z 20 ml wody. 
Doda膰 mleko i  mas艂o. Gotowa膰 na ma艂ym ogniu. Na pocz膮tku cukier mo偶e stwardnie膰, ale pod wp艂ywem gotowania ponownie  si臋 rozpu艣ci.

Gotowa masa b臋dzie mia艂a z艂oty odcie艅 i konsystencj臋 kajmaku.

Do ubitych 偶贸艂tek dodajemy 2 艂y偶ki karmelu i energicznie mieszamy- hartujemy 偶贸艂tk 馃檪
 Nast臋pnie dolewamy do karmelu ca艂y czas mieszaj膮c – gotujemy na ma艂ym ogniu. 
Dorzuci膰 orzechy i wymiesza膰. Mas臋 wy艂o偶y膰 na papier do pieczenia i odstawi膰.


Mus z brzoskwi艅

-300 gram贸w brzoskwi艅 
-10 g mas艂a
-100 ml wody 
– 10 gram贸w 偶elatyny 
– 1 艂y偶eczka miodu

Brzoskwinie pokroi膰 w kostk臋. Mas艂o rozpu艣ci膰. Doda膰 brzoskwinie i mi贸d. Owoce delikatnie podsma偶y膰. 
Wod臋 zagotowa膰. Dosypa膰 偶elatyn臋 i miesza膰, a偶 偶elatyna si臋 rozpu艣ci. 
Wod臋 z 偶elatyn膮 doda膰 do brzoskwini i wymiesza膰. 艢ci膮gn膮膰 z ognia. 

Ca艂o艣膰 umie艣ci膰 w wysokim naczyniu i zblendowa膰 na g艂adk膮 mas臋.


Kruche ciastko:

-1 偶贸艂tko 
-40 gram贸w mas艂a
– 20 gram贸w kwa艣nej 艣mietany/jogurtu greckiego
-40 gram贸w m膮ki ry偶owej 
-20 gram贸w m膮ki ziemniaczanej albo 20 gram贸w budyniu
-60 gram贸w m膮ki migda艂owej
-szczypta soli
-stewia do smaku 

Sk艂adniki zagnie艣膰 i sch艂odzi膰 lod贸wce przez 30 minut, a nast臋pnie rozwa艂kowa膰 i wykroi膰 5 kr膮偶ki- jeden b臋dzie do dekoracji. Piec w 180 stopniach  przez 15 minut – na z艂oty kolor


Mus 艣mietankowy:

– 250 ml 艣mietany 30% (u mnie ekologiczna)
– 400 g serka kremowego
– 20 g mleka w proszku
– 130 g erytrolu 
– 14 g 偶elatyny + 100 ml gor膮cej wody
– ziarenka z jednej laski wanilii

Erytrol najlepiej zmieli膰 na puder.
呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w gor膮cej wodzie, Odstawi膰, a偶 troch臋 przestygnie. 
Serek zmiksowa膰 z ziarenkami wanilii albo ekstraktem oraz erytrolem. Doda膰 偶elatyn臋 i energicznie wymiesza膰, 偶eby nie powsta艂y grudki. Odstawi膰 do lod贸wki na 15 minut. Masa powinno delikatnie zg臋stnie膰, przypomina膰 g臋sty krem.

艢mietan臋 ubi膰 na sztywno. Pod koniec ubijania, jak ju偶 艣mietana b臋dzie do艣膰 sztywna, doda膰 mleko w proszku i jeszcze chwil臋 ubi膰. Masa powinna by膰 g臋sta. 
艢mietan臋 doda膰 do serka i delikatnie wymiesza膰. Odstawi膰 do lod贸wki na 10 minut.


Polewa czekoladowa


– 70 g czekolady mlecznej (u偶y艂am bez cukru)
– 15 g kakao
– 10 g 偶elatyny 
– 70 ml mleka (u mnie ekologiczne)
– 70 ml wody
– 5 g mas艂a
– 10 g cukru trzcinowego
– 40 g erytrolu

呕elatyn臋 zala膰 gor膮c膮 wod膮- 50 ml. 
Mleko zagotowa膰 z erytrolem i cukrem trzcinowym.
Zdj膮膰 z ognia.

Do mleka dosypa膰 kakao, doda膰 mas艂o, czekolad臋 i dola膰 reszt臋 wody. Wymiesza膰 do rozpuszczenia czekolady.

Nast臋pnie po lekkim przestudzeniu doda膰 偶elatyn臋. Miesza膰, a偶 masa b臋dzie letnia- p艂ynna nadal, ale niezbyt ciep艂a, 偶eby nie rozpu艣ci膰 musu, na kt贸rego b臋dzie wylewana.


Sk艂adanie:

Uszykowa膰 4 foremki/miseczki- u mnie 艣rednica wynosi艂a 10cm, a wysoko艣膰 9cm 馃檪
Ka偶d膮 misecz臋 nale偶y wy艂o偶y膰 foli膮 spo偶ywcz膮, wtedy b臋dzie 艂atwo wyci膮gn膮膰 nasze bomby. Mo偶na same miseczki wysamrowa膰 oliw膮 i przyklei膰 do tego foli膮, b臋dzie r贸wniejsza powierzchnia. 

Z upieczonego biszkoptu wyci膮膰 4 kr膮偶ki- u mnie ka偶dy mia艂 艣rednic臋….

Najpierw wy艂o偶y膰 mus 艣mietankowy- zostawi膰 1/3 may na p贸偶niej
Przykry膰 kruchym ciastkiem. 
Na ciastko wy艂o偶y膰 mus brzoskwiniowy.
Nast臋pnie troch臋 musu 艣mietankowego, do 艣rodka doda膰 orzechy w karmelu i zn贸w wy艂o偶y膰 odrobin臋 masy 艣mietankowej.
Na koniec biszkopt i przycisn膮膰.
Odstawi膰 do lod贸wki na 1.5 godziny- mus 艣mietankowy musi ca艂kowicie st臋偶臋膰. 

Po tym czasie wyci膮gn膮膰 bomby z miseczek. Umie艣ci膰 na kratce g贸r膮 do do艂u, czyli biszkpopt ma spocz膮膰 na kratce, a mus by膰 do g贸ry 馃榾

Na bomby delikatnie wylewamy polew臋 i rozprowadzamy po ca艂o艣ci. 

Pozosta艂o艣ci po biszkopcie oraz kr膮偶臋k kruchego ciasta nale偶y pokruszy膰. Udekorowa膰 d贸艂 bomby.
Odstawi膰, a偶 polewa zastygnie.


deser mahana, mono deser, kruche ciasto, wyj膮tkowe ciasta, najlepsze ciasta na wyj膮tkowe okazje, ciasto z musem, przek艂adaniec przepis, ciasto z brzoskwiniami, mus brzoskwiniowym
 


deser z musem, polewa czekoladowa, deser z brzoskwiniami, najlepsze ciasto z brzoskwiniami, przek艂adaniec z brzoskwiniami, zdrowe wypieki, fit ciasta,
 
 


bomba deser, deser z niespodziank膮, mono deser, deser z musem, zdrowe kruche ciasto, biszkopt bezglutenowy,


deser z karmelem, orzechy w karmelu, ciasto z karmelem, domowa pralina, jak zrobi膰 karmel, jak zrobi膰 pralin臋, jak zrobi膰 wyj膮tkowy deser, biszkopt bezglutenowy,
 
 
desery wiosenne, mono porcja. ma艂e ciasta, mono desery, p贸艂kule deser, ciasto z brzoskwiniami,

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *