fbpx

Deser “Mahana” – przepis autorski :)

thumbnail

Je┼Ťli tak jak ja, lubicie nie tylko je┼Ť─ç s┼éodycze, ale te┼╝ je robi─ç, to ten przepis jest dla Was :DNie ukrywam, ┼╝e jest z tym troch─Ö pracy, ale bardzo przyjemnej ­čÖé Efekt ko┼äcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale r├│wnie┼╝ ciesz─ůcy oko! 

By┼éam bardzo zadowolona z efektu ko┼äcowego. Smak bardzo zr├│wnowa┼╝ony, delikatny i lekko owocowy. Ca┼éo┼Ť─ç nie zapycha, jest to bardzo przyjemny i lekki (w strukturze) deser! Nie zawiera wiele cukru,bo cz─Ö┼Ť─ç zast─ůpi┼éam go erytrolem i stewi─ů. A w samym musie zamiast ci─Ö┼╝kiego mascarpone, znajdzecie przyjemny lekko s┼éony serek kremowy ­čÖé

Bomby maj─ů te┼╝ kilka struktur- mi─Öciutki biszkopt bezglutenowy z delikatn─ů migda┼éow─ů nut─ů. Kruche ciastko, chrupi─ůce orzechy w karmelu oraz puszysty mus ┼Ťmietankowy. Ca┼éo┼Ť─ç wie┼äczy lekko ┼Ťwiec─ůca polewa czekoladowa. 

To jest przepis dla os├│b, kt├│re szukaj─ů kulinarnych wyzwa┼ä,ale te┼╝ dozna┼ä. Gwarantuj─Ö, ┼╝e ta s┼éodycz Was zachwyci ­čÖé



Biszkopt bezglutenowy:
3 jajka
120 g erytrolu
40 g m─ůki ry┼╝owej
50 g m─ůki migda┼éowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Bia┼éko ubi─ç na sztywno ze szczypt─ů soli.
Dodac połowę erytrolu i ubijać dalej.
┼╗├│┼étka ubi─ç z reszt─ů erytrolu na bia┼é─ů mas─Ö. 
Do ubitych ┼╝├│┼étek doda─ç bia┼éka u delikatnie wymiesza─ç. 
Na koniec dodac m─ůk─Ö ry┼╝ow─ů z proszkiem do pieczenia, a nast─Öpnie m─ůk─Ö migda┼éow─ů.
Piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut.

Orzechy w karmelu
– 50 g mas┼éa
– 50 g cukru trzcinowego
– 20 ml wody
– 50 ml mleka
– 2 ┼╝├│┼étka + 30 g erytrolu
– 60 g orzech├│w w┼éoskich posiekanych

Żółtka roztrzepać z erytrolem.

Na patelni rozpu┼Ťci─ç i lekko skarmelizowa─ç cukier trzcinowy razem z 20 ml wody. 
Doda─ç mleko i  mas┼éo. Gotowa─ç na ma┼éym ogniu. Na pocz─ůtku cukier mo┼╝e stwardnie─ç, ale pod wp┼éywem gotowania ponownie  si─Ö rozpu┼Ťci.

Gotowa masa będzie miała złoty odcień i konsystencję kajmaku.

Do ubitych ┼╝├│┼étek dodajemy 2 ┼éy┼╝ki karmelu i energicznie mieszamy- hartujemy ┼╝├│┼étk ­čÖé
 Nast─Öpnie dolewamy do karmelu ca┼éy czas mieszaj─ůc – gotujemy na ma┼éym ogniu. 
Dorzucić orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i odstawić.

Mus z brzoskwi┼ä 

-300 gram├│w brzoskwi┼ä 
-10 g masła
-100 ml wody 
– 10 gram├│w ┼╝elatyny 
– 1 ┼éy┼╝eczka miodu

Brzoskwinie pokroi─ç w kostk─Ö. Mas┼éo rozpu┼Ťci─ç. Doda─ç brzoskwinie i mi├│d. Owoce delikatnie podsma┼╝y─ç. 
Wod─Ö zagotowa─ç. Dosypa─ç ┼╝elatyn─Ö i miesza─ç, a┼╝ ┼╝elatyna si─Ö rozpu┼Ťci. 
Wod─Ö z ┼╝elatyn─ů doda─ç do brzoskwini i wymiesza─ç. ┼Üci─ůgn─ů─ç z ognia. 

Ca┼éo┼Ť─ç umie┼Ťci─ç w wysokim naczyniu i zblendowa─ç na g┼éadk─ů mas─Ö.

Kruche ciastko:
-1 ┼╝├│┼étko 
-40 gramów masła
– 20 gram├│w kwa┼Ťnej ┼Ťmietany/jogurtu greckiego
-40 gram├│w m─ůki ry┼╝owej 
-20 gram├│w m─ůki ziemniaczanej albo 20 gram├│w budyniu
-60 gram├│w m─ůki migda┼éowej
-szczypta soli
-stewia do smaku 

Sk┼éadniki zagnie┼Ť─ç i sch┼éodzi─ç lod├│wce przez 30 minut, a nast─Öpnie rozwa┼ékowa─ç i wykroi─ç 5 kr─ů┼╝ki- jeden b─Ödzie do dekoracji. Piec w 180 stopniach  przez 15 minut – na z┼éoty kolor

Mus ┼Ťmietankowy:
– 250 ml ┼Ťmietany 30% (u mnie ekologiczna)
– 400 g serka kremowego
– 20 g mleka w proszku
– 130 g erytrolu 
– 14 g ┼╝elatyny + 100 ml gor─ůcej wody
– ziarenka z jednej laski wanilii

Erytrol najlepiej zmieli─ç na puder.
┼╗elatyn─Ö rozpu┼Ťci─ç w gor─ůcej wodzie, Odstawi─ç, a┼╝ troch─Ö przestygnie. 
Serek zmiksować z ziarenkami wanilii albo ekstraktem oraz erytrolem. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Odstawić do lodówki na 15 minut. Masa powinno delikatnie zgęstnieć, przypominać gęsty krem.

┼Ümietan─Ö ubi─ç na sztywno. Pod koniec ubijania, jak ju┼╝ ┼Ťmietana b─Ödzie do┼Ť─ç sztywna, doda─ç mleko w proszku i jeszcze chwil─Ö ubi─ç. Masa powinna by─ç g─Östa. 
Śmietanę dodać do serka i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut.

Polewa czekoladowa
– 70 g czekolady mlecznej (u┼╝y┼éam bez cukru)
– 15 g kakao
– 10 g ┼╝elatyny 
– 70 ml mleka (u mnie ekologiczne)
– 70 ml wody
– 5 g mas┼éa
– 10 g cukru trzcinowego
– 40 g erytrolu

┼╗elatyn─Ö zala─ç gor─ůc─ů wod─ů- 50 ml. 
Mleko zagotowa─ç z erytrolem i cukrem trzcinowym.
Zdj─ů─ç z ognia.

Do mleka dosypać kakao, dodać masło, czekoladę i dolać resztę wody. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady.

Nast─Öpnie po lekkim przestudzeniu doda─ç ┼╝elatyn─Ö. Miesza─ç, a┼╝ masa b─Ödzie letnia- p┼éynna nadal, ale niezbyt ciep┼éa, ┼╝eby nie rozpu┼Ťci─ç musu, na kt├│rego b─Ödzie wylewana.

Składanie:

Uszykowa─ç 4 foremki/miseczki- u mnie ┼Ťrednica wynosi┼éa 10cm, a wysoko┼Ť─ç 9cm ­čÖé
Ka┼╝d─ů misecz─Ö nale┼╝y wy┼éo┼╝y─ç foli─ů spo┼╝ywcz─ů, wtedy b─Ödzie ┼éatwo wyci─ůgn─ů─ç nasze bomby. Mo┼╝na same miseczki wysamrowa─ç oliw─ů i przyklei─ç do tego foli─ů, b─Ödzie r├│wniejsza powierzchnia. 

Z upieczonego biszkoptu wyci─ů─ç 4 kr─ů┼╝ki- u mnie ka┼╝dy mia┼é ┼Ťrednic─Ö….

Najpierw wy┼éo┼╝y─ç mus ┼Ťmietankowy- zostawi─ç 1/3 may na p├│┼╝niej
Przykry─ç kruchym ciastkiem. 
Na ciastko wyłożyć mus brzoskwiniowy.
Nast─Öpnie troch─Ö musu ┼Ťmietankowego, do ┼Ťrodka doda─ç orzechy w karmelu i zn├│w wy┼éo┼╝y─ç odrobin─Ö masy ┼Ťmietankowej.
Na koniec biszkopt i przycisn─ů─ç.
Odstawi─ç do lod├│wki na 1.5 godziny- mus ┼Ťmietankowy musi ca┼ékowicie st─Ö┼╝─Ö─ç. 

Po tym czasie wyci─ůgn─ů─ç bomby z miseczek. Umie┼Ťci─ç na kratce g├│r─ů do do┼éu, czyli biszkpopt ma spocz─ů─ç na kratce, a mus by─ç do g├│ry ­čśÇ

Na bomby delikatnie wylewamy polew─Ö i rozprowadzamy po ca┼éo┼Ťci. 

Pozosta┼éo┼Ťci po biszkopcie oraz kr─ů┼╝─Ök kruchego ciasta nale┼╝y pokruszy─ç. Udekorowa─ç d├│┼é bomby.
Odstawi─ç, a┼╝ polewa zastygnie.

10 thoughts on “Deser “Mahana” – przepis autorski :)

  1. Ale bombaaaaa! Dosłownie:) Niezwykle pracochłonny deser, ale efekt końcowy zachwyci chyba każdego!

    1. Dzi─Ökuj─Ö bardzo!
      My┼Ťl─Ö, ┼╝e Ci, kt├│rzy ju┼╝ troch─Ö piek─ů poradz─ů sobie do┼Ť─ç szybko- kruche mo┼╝na zrobi─ç i sch┼éodzi─ç, a gdy biszkopt si─Ö piecze, na przyk┼éad zrobi─ç orzechy i mus ┼Ťmietankowy ­čÖé Trzeba po prostu dobrze prac─Ö zaplanowa─ç ­čśÇ

  2. Deser zaskakuj─ůcy i wspania┼éy. Jednak poczu┼éam pewnien… niedosyt. Z natury jestem bardzo dociekliwa. Sk─ůd nazwa deseru "Mahana". Sprawdzi┼éam t┼éumaczenia, zapyta┼éam co o tym s─ůdzi wujek Google… i nie tylko. Odpowiedzi znalaz┼éam wiele, a co by┼éo dla Ciebie inspiracj─ů? ­čśë Czekam Ma┼égosiu na Twoj─ů odpowied┼║. ­čÖé Pozdrawiam. ­čÖé

    1. Pierwsza rzecz o jakiej pomy┼Ťla┼éam, to kszta┼ét- taka kula, kt├│ra z zewn─ůtrz jest do┼Ť─ç ciemna, ale w ┼Ťrodku to czysta jasno┼Ť─ç, wi─Öc od razu pomy┼Ťla┼éam o s┼éo┼äcu…sprawdzi┼éam jak to s┼éowo brzmi w innych j─Özykach i w┼éa┼Ťnie ten wyraz bardzo mi si─Ö spodoba┼é ­čśÇ Oto ca┼éa historia ­čÖé

    2. Dzi─Ökuj─Ö Ma┼égosiu. ­čÖé Podoba mi si─Ö Tw├│j tok my┼Ťlenia. Teraz ca┼éy deser nabra┼é… jasno┼Ťci. ­čśë

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Back To Top