Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

włoski sernik, sernik z ricottą, sernik kremowy z brzoskwiniami, kuchnia włoska, włoskie desery, włoskie ciasta, sernik we włoskim stylu,


Włoski sernik z brzoskwiniami powstał ze względu na moje zamiłowanie do delikatnej ricotty. Z jednej strony uwielbiam oglądać przepisy na typowo amerykańskie ciasta- pełne czekolady, karmelu, kremów i innych dodatków.  Z drugiej jednak ciągnie mnie w stronę klasyki, do prostych, ale pełnych klasy smaków. Takie właśnie moim zdaniem są włoskie wypieki. Bazują na kilku składnikach, ale bardzo dobrych jakościowo 🙂 Czuć w nich tradycyjne domowe pieczenie- maślaność, kremowość uzupełnienione orzechami, owocami, czy czekoladą… Tam wszystko jest wyważone… 

Jeśli tak jak, ja lubicie delikatne słodycze pełne domowego ciepła, kojące i relaksujące, to musicie wypróbować ten cudowny sernik. Część masy stanowi lekka i puszysta ricotta. Dzięki niej całość jest bardzo kremowa. Spód z kolei to połączenie płatków owsianych i migdałów. Trzecim smakiem są brzoskwinie będące jednym z moich ulubionych sernikowych dodatków! 

Jakby tego było mało, to serniczek ze spokojem zrobicie bez cukru 😀


włoski sernik z ricottą, sernik z ricottą, przepis na sernik, przepis na najlepszy sernik, kremowy sernik, sernik z brzoskwiniami przepis, fit sernik przepis, sernik bez cukru przepis,


Włoski sernik z ricottą i brzoskwiniami

Spód:
– 2/3 szkl. zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*
– 2/3 szkl. mąki migdałowej
– 100 g masła
– 1 jajko
– 20 g miodu
– 50 g erytrolu (można użyć stewii albo innego słodzidła)
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstaną grudki. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej


Masa serowa z ricottą

– 500 g twarogu tłustego ( u mnie śmietankowy 15% tłuszczu)
– 500 g ricotty
– 5 jajek
– 1 budyń śmietankowy
– 30 g mąki migdałowej
– 100 ml śmietany kremówki
– 1 i i 1/3 szkl. erytrolu
– 50 ml soku z cytryny

+ kilka brzoskwiń- u mnie świeże

Jajka zmiksować z erytrolem, aż masa delikatnie się spieni
Oba rodzaje sera przecisnąć przez praskę albo zblendować. Dodać mąkę migdałową i budyń. Zmiksować. Następnie dodać masę jajeczną, kremówkę i cytrynę.  Wymieszać do połączenia składników. 

Formę 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód rozwałkować albo po prostu wylepić formę. Na spód ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie- ilość wg uznania.
Wylać na to masę serową. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien być sprężysty, a boki bardziej zrumienione. 

Nasz włoski sernik odstawić do całkowitego wystudzenia 🙂

*można je zastąpić np. zmielonymi płatkami jaglanymi, mąką orkiszową jasną albo pełnoziarnistą, mąką ryżową na pół z ziemniaczaną


włoski sernik przepis, delikatny sernik z ricottą, przepis na sernik z brzoskwiniami, sernik na kruchym spodzie, sernik bez glutenu, ciasto z brzoskwiniami, masa serowa bez cukru
 


sernik bez cukru, najlepszy sernik z brzoskwiniami, delikatny sernik z ricottą, sernik z ricottą, sernik po włosku,
 


zdrowy sernik, fit sernik, sernik bez cukru, ricotta przepisy,  sernik z brzoskwiniami, wiosenny sernik, najlepszy sernik przepis,
 


kremowy sernik przepis, prosty sernik przepis, masa serowa z ricottą, ciasto z serem przepis, ciasta bez cukru, fit wypieki, zdrowe słodkości, jak upiec ciasto bez cukru,
 


jak zrobić dobry sernik, jak zrobić sernik, najlepszy przepis na prosty sernik, prosty sernik bez cukru, wypieki bez cukru, proteinowy sernik, proteinowe ciasta, wypieki bogate w białko, dieta białkowa,

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *