Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)
Włoski sernik z brzoskwiniami powstał ze względu na moje zamiłowanie do delikatnej ricotty. Z jednej strony uwielbiam oglądać przepisy na typowo amerykańskie ciasta- pełne czekolady, karmelu, kremów i innych dodatków. Z drugiej jednak ciągnie mnie w stronę klasyki, do prostych, ale pełnych klasy smaków. Takie właśnie moim zdaniem są włoskie wypieki. Bazują na kilku składnikach, ale bardzo dobrych jakościowo 🙂 Czuć w nich tradycyjne domowe pieczenie- maślaność, kremowość uzupełnienione orzechami, owocami, czy czekoladą… Tam wszystko jest wyważone…
Jeśli tak jak, ja lubicie delikatne słodycze pełne domowego ciepła, kojące i relaksujące, to musicie wypróbować ten cudowny sernik. Część masy stanowi lekka i puszysta ricotta. Dzięki niej całość jest bardzo kremowa. Spód z kolei to połączenie płatków owsianych i migdałów. Trzecim smakiem są brzoskwinie będące jednym z moich ulubionych sernikowych dodatków!
Jakby tego było mało, to serniczek ze spokojem zrobicie bez cukru 😀
Włoski sernik z ricottą i brzoskwiniami
Spód:
– 2/3 szkl. zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*
– 2/3 szkl. mąki migdałowej
– 100 g masła
– 1 jajko
– 20 g miodu
– 50 g erytrolu (można użyć stewii albo innego słodzidła)
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstaną grudki. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej
Masa serowa z ricottą
– 500 g twarogu tłustego ( u mnie śmietankowy 15% tłuszczu)
– 500 g ricotty
– 5 jajek
– 1 budyń śmietankowy
– 30 g mąki migdałowej
– 100 ml śmietany kremówki
– 1 i i 1/3 szkl. erytrolu
– 50 ml soku z cytryny
+ kilka brzoskwiń- u mnie świeże
Jajka zmiksować z erytrolem, aż masa delikatnie się spieni
Oba rodzaje sera przecisnąć przez praskę albo zblendować. Dodać mąkę migdałową i budyń. Zmiksować. Następnie dodać masę jajeczną, kremówkę i cytrynę. Wymieszać do połączenia składników.
Formę 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód rozwałkować albo po prostu wylepić formę. Na spód ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie- ilość wg uznania.
Wylać na to masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien być sprężysty, a boki bardziej zrumienione.
Nasz włoski sernik odstawić do całkowitego wystudzenia 🙂
*można je zastąpić np. zmielonymi płatkami jaglanymi, mąką orkiszową jasną albo pełnoziarnistą, mąką ryżową na pół z ziemniaczaną
10 komentarzy
Lena
ale ładnie wyrośnięty:)
Ervisha
Jaki on piękny…. i widac, że prawdziwy a nie oszukany 🙂
Only Tenerife
Co za wspaniały serniczek, aż chce się dziabnąć kawałek 🙂
Anna S.
Serniki to moja wielka miłość 🙂 Uwielbiam <3
Teresa S
Serniczki mogę jeść w każdej postaci są pyszne
La grande e la piccola cuoca
Serniki to moja słabość a te z ricotta ubostwiam 🙂 bardzo fajny przepis 🙂 pozdrawiam, Magda
Kolorowy Przepisownik
Wygląda przedoskonale! A jeszcze bez cukru? No super!
Izaa
ale ten serniczek musiałbyc pyszny
Słodkie Gotowanie
Piękny, jasny, wyrośnięty i wygląda na taki jaki najbardziej lubię czyli wilgotny, dobrze mi się wydaje? Bo mam ochotę na majówkę zrobić sernik inny niż zwykle. Ten jest z mąką migdałową i ricottą – nigdy nie robiłam. 🙂
just_megik
Kochana, sernik jest naprawdę wilgotny i delikatny 🙂 To zasługa ricotty! Sernik nie wyrasta, bo nie ma co tego wzrostu utrzymać- wysokość zależy od wielkości formy 🙂