Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

tartaletka owocowa, tartaletka wegańska, wegańska tarta, wegańska tartaletka, tarta z owocami, tartaletka z owocami, kruche ciastko,


Jednymi z moich ulubionych owoców są brzoskwinie i nektarynki- mogę jeść bez opamiętania!!! Do tego bardzo pasują mi do ciast- zwłaszcza do tart i ciast ucieranych z kruszonką- pycha 🙂

Ostatnio trochę eksperymentuję z wypiekami typu low carb – w tym też wegańskich….

Ten przepis nie jest to czystym “low carb”, bo są tutaj owoce i mąka owsiana, ale z pewnością jedząc taki deser nie przekroczycie dziennej dawki węglowodanów 🙂 
Oprócz tego ta tartaletka owocowa jest bardzo sycąca i zdrowa! To wartościowa odżywczo propozycja, daleko jej do cukierniczych sklepowych propozycji 😀

Gorąco polecam, zwłaszcza jeśli jesteście miłośniki prostych ciast, ale w których znajdziecie kilka smaków oraz element chrupiący 😀



Tartaletka owocowa w wydaniu wegańskim i bezcukrowym! 🙂


Pralina:
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego
– 50 ml mleka roślinnego
– 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
– 1 łyżeczka ksylitolu

Olej rozpuścić na patelni z cukrem kokosowym i ksylitolem. Gdy cukier się skarmelizuje, dolać mleko i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Dosypać migdały. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż migdały wsiąkną nadmiary mleka. Odstawić.


Spód:
– 40 g oleju kokosowego albo innego
– 30 g jogurtu kokosowego – bez cukru najlepiej
– 50 g erytrolu
– 40 g mąki migdałowej- może być też orzechowa albo zwykła
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– dowolny aromat , np. waniliowy, cytrynowy

Olej kokosowy w temp. pokojowej wymieszać z erytrolem i jogurtem. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto, nie typowo kruche, bo delikatnie klejące.

Na tej samej patelni po orzechach podsmażyć dużą brzoskwinię albo 2 małe.


Kruszonka:
– 20 g oleju
– 20 g mąki owsianej
– 20 g mąki orzechowej
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 20 g erytrolu

Olej kokosowy w temp. pokojowej. Można też użyć innego oleju albo margaryny roślinnej, jeśli jej używacie. Dodać pozostałe składniki i rozetrzeć razem, aż powstaną okruchy. Kruszonka będzie dość mokra. Odstawić do lodówki na 10 minut.

2 foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką albo mokrą dłonią. Ułożyć migdały w karmelu.
Ułożyć brzoskwinie- dodałam trochę świeżej, bo mi zabrakło 😉
Na wierzch dać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.

Odstawić do wystudzenia. Tartaletka owocowa gotowa! Ostudzona smakuje jeszcze lepiej, niż ciepła, bo wszystkie smaki są lepiej wyczuwalne, można powiedzieć, że “przegryzły się” 😉

Na wierzchu tartaletki owocowej mam warstwę budyniu waniliowego, trochę więcej brzoskwini, jogurt kokosowy i polewa czekoladowa.


 



wegańska tarta z praliną, wegańska polewa czekoladowa, wegańskie ciasto z owocami,


 
 
fit wegańskie wypieki, wegańska tartaletka, wegańskie ciasto, wegańskie wypieki, fit wypieki,


fit wegańskie ciasta, najlepsze wegańskie wypieki, wegańska tartaletka, zdrowa tartaletka z owocami, fit tarta z owocami, słoydcze bez cukru,

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *