Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT
Jednymi z moich ulubionych owoców są brzoskwinie i nektarynki- mogę jeść bez opamiętania!!! Do tego bardzo pasują mi do ciast- zwłaszcza do tart i ciast ucieranych z kruszonką- pycha 🙂
Ostatnio trochę eksperymentuję z wypiekami typu low carb – w tym też wegańskich….
Ten przepis nie jest to czystym “low carb”, bo są tutaj owoce i mąka owsiana, ale z pewnością jedząc taki deser nie przekroczycie dziennej dawki węglowodanów 🙂
Oprócz tego ta tartaletka owocowa jest bardzo sycąca i zdrowa! To wartościowa odżywczo propozycja, daleko jej do cukierniczych sklepowych propozycji 😀
Gorąco polecam, zwłaszcza jeśli jesteście miłośniki prostych ciast, ale w których znajdziecie kilka smaków oraz element chrupiący 😀
Tartaletka owocowa w wydaniu wegańskim i bezcukrowym! 🙂
Pralina:
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka syropu daktylowego/klonowego/ryżowego
– 50 ml mleka roślinnego
– 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
– 2 łyżeczki ksylitolu
Olej rozpuścić na patelni z cukrem kokosowym i ksylitolem. Gdy cukier się skarmelizuje, dolać mleko i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Dosypać migdały. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż migdały wsiąkną nadmiary mleka. Odstawić.
Spód:
– 40 g oleju kokosowego albo innego
– 30 g jogurtu kokosowego – bez cukru najlepiej
– 50 g erytrolu
– 40 g mąki migdałowej- może być też orzechowa albo zwykła
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– dowolny aromat , np. waniliowy, cytrynowy
Olej kokosowy w temp. pokojowej wymieszać z erytrolem i jogurtem. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto, nie typowo kruche, bo delikatnie klejące.
Na tej samej patelni po orzechach podsmażyć dużą brzoskwinię albo 2 małe.
Kruszonka:
– 20 g oleju- najlepiej kokosowego
– 20 g mąki kasztanowej albo ziemniaczanej
– 20 g mąki orzechowej
– 1 łyżeczka jogurtu/śmietanki kokosowej
– 30 g erytrolu
Olej kokosowy w temp. pokojowej. Można też użyć innego oleju albo margaryny roślinnej, jeśli jej używacie. Dodać pozostałe składniki i rozetrzeć razem, aż powstaną okruchy. Kruszonka będzie dość mokra. Odstawić do lodówki na 10 minut.
2 foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką albo mokrą dłonią. Ułożyć migdały w karmelu.
Ułożyć brzoskwinie- dodałam trochę świeżej, bo mi zabrakło 😉
Na wierzch dać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Odstawić do wystudzenia. Tartaletka owocowa gotowa! Ostudzona smakuje jeszcze lepiej, niż ciepła, bo wszystkie smaki są lepiej wyczuwalne, można powiedzieć, że “przegryzły się” 😉
Na wierzchu tartaletki owocowej mam warstwę budyniu waniliowego, trochę więcej brzoskwini, jogurt kokosowy i polewa czekoladowa.
3 komentarze
natalia20041989
Ależ fantastyczny pomysł, też kocham nektarynki i brzoskwinie☺ Świetny blog, obserwuję i pozdrawiam ☺
Amber
Fajna!
Ale ileż tu składników…
just_megik
Najwięcej składników to dodatki, czyli jogurt, polewa, brzoskwinie 🙂 Samo ciasto i kruszonkę robi się bardzo szybko! 🙂