Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

mille feuille, ciasto półfrancuskie, ciasto duńskie, ciasto drożdżowe-francuskie,


Mille feuille po mojemu, to przepis modyfikowany, żeby było zdrowiej! Co prawda chyba wszyscy kochają francuskie klasyczne wypieki, ale są one dość kaloryczne 😀 Przepis na Mille Feuille to cudowna francuska klasyka, która podbiła świat. W związku z tym, coraz więcej osób próbuje to ciasto odtworzyć w wersji domowej. Nic dziwnego, gdyż Mille Feuille jest kwintesencją bogatego smaku. Dlatego też najwięksi cukiernicy jak na przykład Pierre Herme mają swoją wersję, którą ludzie kochają!

Samo ciasto francuskie, to wyjątkowa receptura, lecz też dość pracochłonna. Z kolei znane crosisanty, to połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego, z czego uzyskujemy właśnie ciasto półfrancuskie 🙂

Pewnego dnia zdecydowałam się na coś szybszego, czyli po prostu prostszą wersję ciasta jak na croissanty 🙂 Też jest wałkowanie, ale szybsze i oczywiście mniejsza częstotliwość chłodzenia.

Do tego idealnie pasująca masa śmietankowa i owoce. Deser świetny na lato!
Ten przepis na ciasto półfrancuskie na pewno odczaruje trudność francuskich wypieków. Mille Feuille w prostszej wersji, łatwiejszy przepis, ale duuużo smaku!

Jest trochę mniej tłuste, ale idealnie maślane. Świetnie też sprawdzi się jako baza do rogalików, czyli innych zawijańców 😀

Mille Feuille przepis

MILLE FEUILLE PRZEPIS (prostsza wersja)


Ciasto półfrancuskie:
– 400 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 jajko
– 150 ml mleka
– 2 łyżki jogurtu
– 20 g cukru – to jest pożywka dla drożdży
– 180 g schłodzonego masła
– 20 g drożdży
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli

Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂
Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować.

W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencję
Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. 

Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć na trzy części. Rozwałkować i ponownie złożyć i znów rozwałkować- podwójne wałkowanie. 
Owinąć folię albo woreczek i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Ponownie rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto zetrzeć resztę masła. Złożyć i rozwałkować dwukrotnie.  Ciasto przekroić na pół- chcemy uzyskać dwa równe spody. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto musi ponownie podrosnąć – nabrać powietrza.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut- złoty kolor.

Owoce do mille feuille przepis


– 3 gruszki
-10 g miodu/syropu klonowego- może też być erytrytol + odrobina wody
– kilka truskawek

Nigdy bym nie pomyślała, że jesienne bardziej gruszki będą tak cudownie pasować do letnich truskawek, ale okazało się strzałem w dziesiątkę 🙂 W związku z tym proszę nie zastępujcie gruszek! W połączeniu z ciastem półfrancuskim tworzy wspaniałą całość, której nie można odmówić elegancji:)


Jeśli tak, jak ja uwielbiasz gruszki to gorąco polecam mój inny przekładaniec- ciacho “Gruszki na wierzbie”, czyli coś podobnego do Pani Walewskiej/Pychotki, ale z gruszkami i polewą czekoladową. Przepis znajdziesz tutaj –>
Ciasto “Gruszki na wierzbie”

Krem śmietankowy

– 300 g sera kremowego typu philadephia
– 300 g twarogu półtłustego w kostce (najlepiej mięciutki, klinek się nie nadaje)
– 500 g śmietany 30%
– 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na puder (można dać więcej wg smaku)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 30 g mleka w proszku albo odżywki białkowej

Śmietanę ubić na sztywno.
Twaróg zblendować razem z serkiem kremowym. Następnie zmiksować z erytrolem, mlekiem w proszku/odżywką białkową oraz aromate. Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. MILLE Feuille przepis

Na spód ciasta półfrancuskiego wykładamy część kremu – ok 2/3 ilości. Układamy trochę owoców. Na wierzch znowu ciasto, krem i reszta owoców. Całość polałam delikatnie miodem 🙂

Mam nadzieję, że taka wersja ciasta Wam zasmakuje 🙂 Osobiście uwielbiam połączenie bitej śmietany i owoców, a do tego coś chrupiącego i oczywiście maślane ciasto. Taki przekładaniec jest wyjątkowy!
Często Mille Feuille podaje się z kremem maślano-budyniowym, ale taki krem sernikowo-śmietankowy jest leciutki i bardziej orzeźwiający


Jeśli do tego powiecie osobom, które poczęstujecie, że ciasto zrobliście sami, to już w ogóle będzie bomba 🙂 Ponadto, moim zdaniem, jak ktoś chociaż raz spróbuje ciasta francuskiego albo tej wersji łatwiejszej półfrancuskiej, to pokocha zabawę z drożdżami, wałkowaniem i wypiekaniem 🙂


napoleonka, napolenik, ciasto z kremem, ciasto francuskie, mille feuille, proste ciasto mille fuille, napolenik, ciasto półfrancuskie, przekładaniec w stylu francuskim,
 


mille feuille przepis, napoleonka
 


mille feuille przepis, ciasto z kremem i owocami, ciasto letnie
 


przekładaniec ciasto półfrancuskie, ciasto z kremem, ciasto z truskawkami,
 


mille feuille przepis, napoleonik, ciasto przekładane
 

mille feuille przepis

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *