Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

mille feuille, ciasto p贸艂francuskie, ciasto du艅skie, ciasto dro偶d偶owe-francuskie,


Mille feuille po mojemu, to przepis modyfikowany, 偶eby by艂o zdrowiej! Co prawda chyba wszyscy kochaj膮 francuskie klasyczne wypieki, ale s膮 one do艣膰 kaloryczne 馃榾 Przepis na Mille Feuille to cudowna francuska klasyka, kt贸ra podbi艂a 艣wiat. W zwi膮zku z tym, coraz wi臋cej os贸b pr贸buje to ciasto odtworzy膰 w wersji domowej. Nic dziwnego, gdy偶 Mille Feuille jest kwintesencj膮 bogatego smaku. Dlatego te偶 najwi臋ksi cukiernicy jak na przyk艂ad Pierre Herme maj膮 swoj膮 wersj臋, kt贸r膮 ludzie kochaj膮!

Samo ciasto francuskie, to wyj膮tkowa receptura, lecz te偶 do艣膰 pracoch艂onna. Z kolei znane crosisanty, to po艂膮czenie ciasta dro偶d偶owego i francuskiego, z czego uzyskujemy w艂a艣nie ciasto p贸艂francuskie 馃檪

Pewnego dnia zdecydowa艂am si臋 na co艣 szybszego, czyli po prostu prostsz膮 wersj臋 ciasta jak na croissanty 馃檪 Te偶 jest wa艂kowanie, ale szybsze i oczywi艣cie mniejsza cz臋stotliwo艣膰 ch艂odzenia.

Do tego idealnie pasuj膮ca masa 艣mietankowa i owoce. Deser 艣wietny na lato!
Ten przepis na ciasto p贸艂francuskie na pewno odczaruje trudno艣膰 francuskich wypiek贸w. Mille Feuille w prostszej wersji, 艂atwiejszy przepis, ale duuu偶o smaku!

Jest troch臋 mniej t艂uste, ale idealnie ma艣lane. 艢wietnie te偶 sprawdzi si臋 jako baza do rogalik贸w, czyli innych zawija艅c贸w 馃榾

Mille Feuille przepis

MILLE FEUILLE PRZEPIS (prostsza wersja)


Ciasto p贸艂francuskie:
– 400 g m膮ki orkiszowej jasnej
– 1 jajko
– 150 ml mleka
– 2 艂y偶ki jogurtu
– 20 g cukru – to jest po偶ywka dla dro偶d偶y
– 180 g sch艂odzonego mas艂a
– 20 g dro偶d偶y
– 1 艂y偶ka oleju
– szczypta soli

Mleko podgrza膰. Dro偶dze rozetrze膰 z 艂y偶k膮 cukru. Wla膰 100 ml mleka. Nast臋pnie dosypa膰 2 艂y偶ki m膮ki., 偶eby zag臋艣ci膰 rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma po偶ywk臋 馃檪
Wymiesza膰 i odstawi膰, a偶 rozczyn zacznie pracowa膰.

W tym czasie przesia膰 reszt臋 m膮ki. Doda膰 jogurt, pozosta艂e mleko, cukier i wbi膰 jajko. Ca艂o艣膰 kr贸tko zmiksowa膰. Nast臋pnie doda膰 wyro艣ni臋ty rozczyn i olej. Ciasto nale偶y wyrabia膰, a偶 ciasto b臋dzie elastyczne, gdy偶 wtedy uzyskamy najlepsz膮 konsystencj臋
Odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na 45 minut. 

Rozwa艂kowa膰. Na ciasto zetrze膰 100 g zimnego mas艂a. Z艂o偶y膰 na trzy cz臋艣ci. Rozwa艂kowa膰 i ponownie z艂o偶y膰 i zn贸w rozwa艂kowa膰- podw贸jne wa艂kowanie. 
Owin膮膰 foli臋 albo woreczek i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 30 minut. 

Ponownie rozwa艂kowa膰. Na rozwa艂kowane ciasto zetrze膰 reszt臋 mas艂a. Z艂o偶y膰 i rozwa艂kowa膰 dwukrotnie.  Ciasto przekroi膰 na p贸艂- chcemy uzyska膰 dwa r贸wne spody. Prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na ok. 45 minut. Ciasto musi ponownie podrosn膮膰 – nabra膰 powietrza.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut- z艂oty kolor.

Owoce do mille feuille przepis


– 3 gruszki
-10 g miodu/syropu klonowego- mo偶e te偶 by膰 erytrytol + odrobina wody
– kilka truskawek

Nigdy bym nie pomy艣la艂a, 偶e jesienne bardziej gruszki b臋d膮 tak cudownie pasowa膰 do letnich truskawek, ale okaza艂o si臋 strza艂em w dziesi膮tk臋 馃檪 W zwi膮zku z tym prosz臋 nie zast臋pujcie gruszek! W po艂膮czeniu z ciastem p贸艂francuskim tworzy wspania艂膮 ca艂o艣膰, kt贸rej nie mo偶na odm贸wi膰 elegancji:)


Je艣li tak, jak ja uwielbiasz gruszki to gor膮co polecam m贸j inny przek艂adaniec- ciacho “Gruszki na wierzbie”, czyli co艣 podobnego do Pani Walewskiej/Pychotki, ale z gruszkami i polew膮 czekoladow膮. Przepis znajdziesz tutaj –>
Ciasto “Gruszki na wierzbie”

Krem 艣mietankowy

– 300 g sera kremowego typu philadephia
– 300 g twarogu p贸艂t艂ustego w kostce (najlepiej mi臋ciutki, klinek si臋 nie nadaje)
– 500 g 艣mietany 30%
– 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na puder (mo偶na da膰 wi臋cej wg smaku)
– 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
– 30 g mleka w proszku albo od偶ywki bia艂kowej

艢mietan臋 ubi膰 na sztywno.
Twar贸g zblendowa膰 razem z serkiem kremowym. Nast臋pnie zmiksowa膰 z erytrolem, mlekiem w proszku/od偶ywk膮 bia艂kow膮 oraz aromate. Doda膰 ubit膮 艣mietan臋. Delikatnie wymiesza膰. MILLE Feuille przepis

Na sp贸d ciasta p贸艂francuskiego wyk艂adamy cz臋艣膰 kremu – ok 2/3 ilo艣ci. Uk艂adamy troch臋 owoc贸w. Na wierzch znowu ciasto, krem i reszta owoc贸w. Ca艂o艣膰 pola艂am delikatnie miodem 馃檪

Mam nadziej臋, 偶e taka wersja ciasta Wam zasmakuje 馃檪 Osobi艣cie uwielbiam po艂膮czenie bitej 艣mietany i owoc贸w, a do tego co艣 chrupi膮cego i oczywi艣cie ma艣lane ciasto. Taki przek艂adaniec jest wyj膮tkowy!
Cz臋sto Mille Feuille podaje si臋 z kremem ma艣lano-budyniowym, ale taki krem sernikowo-艣mietankowy jest leciutki i bardziej orze藕wiaj膮cy


Je艣li do tego powiecie osobom, kt贸re pocz臋stujecie, 偶e ciasto zrobli艣cie sami, to ju偶 w og贸le b臋dzie bomba 馃檪 Ponadto, moim zdaniem, jak kto艣 chocia偶 raz spr贸buje ciasta francuskiego albo tej wersji 艂atwiejszej p贸艂francuskiej, to pokocha zabaw臋 z dro偶d偶ami, wa艂kowaniem i wypiekaniem 馃檪


napoleonka, napolenik, ciasto z kremem, ciasto francuskie, mille feuille, proste ciasto mille fuille, napolenik, ciasto p贸艂francuskie, przek艂adaniec w stylu francuskim,
 


mille feuille przepis, napoleonka
 


mille feuille przepis, ciasto z kremem i owocami, ciasto letnie
 


przek艂adaniec ciasto p贸艂francuskie, ciasto z kremem, ciasto z truskawkami,
 


mille feuille przepis, napoleonik, ciasto przek艂adane
 

mille feuille przepis

Instagram
Pin Share

2 komentarze

Leave a Reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *