Ciasteczka wegańskie- mega proste (bez cukru)
Raz, dwa, trzy i ciasteczka wegańskie są w piekarniku 😀
Bardzo szybko i sprawnie… Składniki też wszystkim znane i łatwo dostępne 🙂
Mieszamy wszystko i mamy przepyszne ciasteczka 🙂 Odżywcze, słodkie, kruche po bokach i z zewnątrz, delikatnie miękkie w środku! Oczywiście bez zbędnego cukru! Pycha 🙂
Ciasteczka wegańskie kruche i bez cukru
– 1/2 szkl. mąki owsianej
– 1/2 szkl. mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić skrobią ziemniaczaną, kukurydzianą albo mąką z tapioki)
– 1/2 szkl. mąki żytniej jasnej (dla bg sprawdzi się jaglana)
– 60 g oleju kokosowego – roztopionego i schłodzonego
– 1/2 szkl. erytrolu albo inny słodzik
– ćwiartka startego jabłka
– 60 g jogurtu kokosowego
– szczypa soli
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– opcjonalnie- aromat waniliowy, śmietankowy, migdałowy – wg uznania.
+ czekolada
Wszystkie mąki przesiać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Masa powinna być zwarta.
Najlepiej zmiksować do powstania grudek, a potem uforomować kulę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Formować kulki, rozpłaszczyć i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut- na złoty kolor
2 komentarze
Izaa
świetne ciasteczka
Smakołyki Asi
Super przepis na ciasteczka! 🙂