Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Torty,  Wegańskie

Wegańskie ciasto “Migdałowo-cytrynowa Panna”

wegańskie ciasto, wegański torcik, wegański tort,mleczko kokosowe przepis, tort bezglutenowy, tort fit, tort dietetyczny


Mój komputer to naprawdę wielki przepiśnik. W zakładkach większość to różnego rodzaju receptury, przepisy, pomysły, blogi. Rzadko też zdarza mi się zrobić ciasto według jednego przepisu- bardzo często łączę, zmieniam, dodaję coś co wpadło mi w oko…. i pach mam swój przepis 😛
Tak powstał wegańskie ciasto, a raczej torcik o smaku cytrynowo-kokosowym! Uwielbiam takie letnie, orzeźwiające przepisy 🙂

Ciasta wielosmakowe, to mój ulubiony typ. Muszę czuć kilka smaków w jednym kawałku. Takie typowe przekładańce – zabierają co prawda trochę więcej czasu, ale czas pieczenia można wykorzystać na przykład na zrobienie kremu 😉

Tym razem powstało coś wyjątkowego nie tylko w smaku, ale też z małą niespodzianką w środku 😀

To wegańskie ciasto, a raczej torcik to pełen wypas. Migdałowe ciasto bez glutenu, bardzo wilgotne, przypominające trochę blondie, a trochę sernik. Ciasto jest niskowęglowodanowe, bo opiera się na mące migdałowej.

A do tego jest mocno cytrynowe- po prostu migdałowe ciasto cytrynowe 😀
Można zrobić wersję wegańską na bazie aquafaby, ale jest też opcja z jajkiem.

Krem to przepyszna mleczna pianka- polecam użyć odżywki białkowej waniliowej, śmietankowej, czy ciasteczkowej. Ale dodatek mąki kokosowej i aromatu śmietankowego też się super sprawdzi.

Nie obyłoby się bez ukochanych truskawek, do których idealnym dodatkim jest dająca szczęście czekolada, a ciasto, które nie ma w sobie elementu chrupiącego jest wypiekiem niepełnym, więc laskowe lekko skarmelizowane to tak zwana wisienka na torcie 😀


Migdałowe ciasto cytrynowe:

– 100 ml mleka migdałowego/kokosowego (z kartonika)
– 50 g jogurtu roślinnego
– 30 g oleju kokosowego
– sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki
– 30 g mąki owsianej
– 90 g mąki migdałowej
– 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 150 g erytrolu
– szczypta soli

Wegańskie ciasto zaczynamy od zrobienia kwaśnego mleka.
Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.
Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
Olej kokosowy rozpuścić.

Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem.

Do mąk dosypać do 120 g erytrolu, sól i sodę oczyszczoną
Wodę z aquafaby albo białko ubić na sztywno , dodawać 30 g erytrolu partiami i miksować.
Do mąk dodać najpierw płynne składniki. Wymieszać. Na koniec ubite białko albo aquafabę.
Piec w 160 stopniach przez ok. 35-40 minut. Ciasto będzie wilgotne, ale wierzch musi się zrumienić. U mnie też trochę pękło.



Galaretka truskawkowa:

– 200 g truskawek
– 100ml wody
– 2/3 łyżeczki agaru

Truskawki pokroić. Wrzucić na patelnię i poddusić. Gdy puszczą sok i będą już dość miękkie, to dolać wodę wymieszaną z agarem. Gotować przez 2 minuty.
Naczynie o podobnej do tortownicy średnicy wyłożyć folią spożywczą. Przelać galaretkę z tymi kawałkami truskawek i odstawić do wystudzenia.


wegańskie ciasto, wegański tort cytrynowy, tort z mleczkiem kokosowym

Krem mleczny:

– 1 szkl. mleka migdałowego- u mnie waniliowe
– 1/2 szkl mleczka kokosowego- takie z puszki
– 20 g budyniu śmietankowego
– 20 g odżywki białkowej**
– 2 łyżeczki agaru + 50 ml mleka
– 50 g jogurtu kokosowego/sojowego waniliowego czy innego wg smaku
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 50 g erytrolu
– aromat śmietankowy- opcjonalnie

1 szkl. mleka zagotować z erytrolem. Do 1/2 szklanki dodać białko/mąkę kokosową oraz budyń. Dodać do gotującego mleka.
Pozostałe 50 ml również zagotować. Dodać agar, wymieszać i wlać do masy. Konsystencja powinna przypominać śmietankę. Dodać olej i aromat opcjonalnie.
Masę ściągnąć z ognia i miksować, żeby ją ostudzić. Dodawać delikatnie jogurt. Wymieszać.


Orzechy w karmelu:
– 50 g orzechów laskowych – podprażonych
– 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka masła migdałowego/orzechowego
– 3 łyżki mleka migdałowego

Wszystkie składniki oprócz orzechów umieścić na małej patelni albo w małym garnku.
Wymieszać dokładnie i zagotować. Wrzucić orzechy i wymieszać. Prażyć orzechy, aż płyny wyparują, a orzechy będą otoczone karmelową warstwą.
Odstawić do wystudzenia.
Na spód ciasta porozkładać orzechy.

Wylać 2/3 masy mlecznej. Lekko schłodzić,żeby masa nie była bardzo płynna. Ułożyć galaretkę. Na bokach ułożyłam też truskawki żeby wyrównać, bo moja galaretka była węższa.
Wylać resztę masy mlecznej.


Krem czekoladowy:

– 30 g oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki erytrolu
– 40 g czekolady deserowej/gorzkiej bez cukru/mlecznej
– 30 g jogurtu kokosowego
– 1/2 łyżeczki żelatyny + 50 ml mleka roślinnego
– odrobina rumu

Mleko zagotować z agarem i syropem klonowym. Podgotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać drobno pokrojoną czekoladę i olej kokosowy. Wymieszać. Na koniec rum albo aromat rumowy.
Lekko przestudzić.
Posmarować wierzch ciasta i schłodzić w lodówce przez ok.3 godziny.

* gdy chcemy wegańskie ciasto.
** wegańska odżywka albo na bazie mleka krowiego. Jeśli nie macie wegańskiej wersji, to można też dodać mleko w proszku, np. kokosowe albo mąkę kokosową. Mąki kokosowej można dać mniej, jakieś 10g, bo jest bardziej chłonna.


wegańskie ciasto
 
 
wegański tort, wegńskie ciasto truskawkowe, wegańskie ciasto bezglutenowe,
 
wegańska polewa czekoladowa, wegańskie ciasto cytrynowe, torcik wegański,
 
wegańska galaretka, pianka kokosowa, mleczko kokosowe,
 
 
wegańskie ciasto migdałowo-cytrynowa panna,

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *