Ciastka migdałowe z mąką kokosową (low carb)
Te ciastka migdałowe są idealne dla każdego i na każdą porę dnia! Duża dawka zdrowia 🙂
Migdały i kokos to dobre źródło tłuszczu. Cieciorka to bogactwo białka i mikroelementów. Do tego trochę czekolady dającej poczucie relaksu 😀
Te ciacha możecie zjeść nawet wieczorem, bo nie ma w nich tradycyjnej mąki. Dzięki temu jedząc to ciacho, unikniecie dużego wyrzutu insuliny. A wartości odżywcze z ciacha na pewno zostaną pozytywnie ykorzystanie przez wasz organizm – nie będzie to na pewno odłożenie tłusczu, lecz raczej odżywienie komórek i tkanek 🙂
Ciastka migdałowe z mąką kokosową, czyli białkowo-tłuszczowa słodka przekąska!
Przepis:
– 200 g cieciorki z puszki
– 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego + 50 ml ciepłej wody
– 40 g mąki kokosowej
– 50 g mąki migdałowej – wystarczy zmielić migdały
– 70 g erytrolu
– 20 g masła migdałowego albo z orzechów ziemnych
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– czekolada bez cukru do środka
– aromat waniliowy albo inny wg smaku- na pewno warto użyć aromatu, bo wzbogaci smak
Cieciorkę zblendować z jajkiem albo siemieniem i wodą. Dodać pozostałe składniki oprócz czekolady i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Ciasteczka formować ręką. Piec w 170 stopniach przez ok. 20 minut, aż będą złociste.
Polewa ciemna:
-> wymieszałam kakao z erytrolem, wodą i masłem migdałowym.
Polewa jasna:
-> erytrol, trochę wody, aromat cytrynowy i mąka kokosowa.
Przepyszne połączenie!
4 komentarze
Słodyczarnia
Jakie smakołyki wprost do schrupania 🙂
just_megik
Dziękuję ślicznie 🙂
Izaa
porywam kilka do kawy 😉
just_megik
Bardzo proszę 😉 Na zdrówko!