Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)
Do truskawek najbardziej lubię coś śmietankowego i czekoladowego. Kokos też mi bardzo posmakował…
Stąd też postawiłam na zdrowe ciacho! Biszkopt zrobiłam z mąki ryżowej z dodatkiem ziemniaczanej, więc jest on bezglutenowy. Kakaowy biszkopt bezglutenowy wyszedł super!
Pianka truskawkowa z kolei to połączenie galaretki truskawkowej z mleczkiem i jogurtem kokosowym. Przyznam, że taka pianka bez śmietanki smakuje super!
Żeby trochę podkręcić samo ciacho i dodać dodatkowy element, zdecydowałam się zrobić kruchy miodowy blat! Oczywiście wierzch to polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny, dzięki której przypomina ona delikatny mus 😀
Wyszło pysznie, sezonowo, trochę egoztycznie i zdrowo 😉
Ciasto jest bez białego cukru i bez nabiału- jeśli zamiast masła sięgnięcie po olej 🙂
Biszkopt kakaowy bez glutenu
forma jakieś 20×25 (mała prostokątna)
– 4 jajka
– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu (może być zwykły cukier)
– 10 g cukru pudru (cukier pomaga w stabilizacji biszkoptu)
– 1/2 szkl. mąki ryżowej
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżka oleju
– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia
– szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrol i ubijać, aż przestanie być wyczuwalny. Na koniec cukier i ponownie zmiksować.
Żółtka roztrzepać widelcem i stopniowo wlewać do bezy.
Delikatnie mieszać- najlepiej już trzepaczką nie mikserem. Następnie dodać olej.
Mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić bez papieru i bez smarowania.
Wyłożyć ciasto deliktnie do formy i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Piec przez 25-30 minut- do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu można zrzucić na ziemię z wysokości 10-20 cm. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Odkroić boki dopiero jak biszkopt będzie zimny.
Spód miodowy (bez glutenu)
– 100 g mąki kokosowej
– 50 g mąki owsianej/ryżowej/z ciecierzycy
– 50 mąki ziemniaczanej
– 60 g masła/oleju
– 1 jajko
– 40 g miodu
– 1/3 szkl. erytrolu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– ekstrakt migdałowy- dla smaku
– mleczko kokosowe- jeśli masa jest za sucha.
Wszystkie mąki wymieszać ze sobą,eryrolem, sodą i solą.
Olej albo masło dodać do maki- lepiej żeby było w temp. pokojowej. Zmiksować, aż powstaną okruchy.Wbić jajko i dodac miód.
Całość zagnieść. Jeśli ciasto jest za suche i macie problem z uformowaniem kulki to dodajcie trochę mleczka kokosowego- gęstej części.
Pianka truskawkowa:
– 800 ml mleczka kokosowego
– 400 g jogurtu kokosowego
– 3 galaretki truskawkowe bez cukru
– 1/2 szkl. erytrolu
-100 g truskawek
500 ml mleczka kokosowego zagotować. Wsypać erytrytol i galaretki. Mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Następnie schłodzić.
Jogurt kokosowy zblendować z truskawkami i pozostałym mleczkiem.
Dodawać tężejącą galaretkę- musi być zimna. Energicznie miksować.
Polewa czekoladowa:
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru)
– 200 ml mleka roślinnego- migdałowe, owsiane, kokosowe (wg uznania)
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka żelatyny (4g)
– 1 łyżka miodu dla smaku
Czekoladę drobno posiekać.
Mleko roślinne zagotować. W 100 ml rozpuścić żelatynę.
Pozostałe 100 wlać do czekolady i przykryć talerzykiem. Odczekać ok. 10-15 minut. Czekolada wtedy powinna się całkowicie rozpuścić.
Do żelatyny dodać kakao i miód i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo czekoladę cały czas miksując.
Składanie:
Biszkopt podzielić na dwie części. Warto skropić kawą, herbatą albo np. sokiem z cytryny z dodatkiem miodu.
Na pierwszy blat wyłożyć część pianki kokosowej- dodatkowo dałam kilka plastrów banana wcześniej skropionego cytryną.
Przykryć blatem miodowym. Reszta pianki i na wierzch biszkopt kakaowy. Na całość od razu wyłożyć polewę czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!
4 komentarze
Magda
Fantastyczne ciasto, trudno się oprzeć 🙂
just_megik
Dziękuję ślicznie! Było bardzo dobre i takie leciutkie 🙂
posmakujto!
Uwielbiam takie przekładane ciasta, wygląda bosko! 🙂
Słodko Słodka
Jakie pyszne przekładane ciacho?super smacznie wygląda