wegańskie brownie
Bez glutenu,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegańskie

Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące

wegańskie brownie, wegańskie brownie z batatów, wilgotne brownie, fit brownie, dietetyczne brownie, brownie z batatów, fit wypieki, wegańskie brownies przepis, wegańskie ciasto czekoladowe,


Coś dla wszystkich miłośników czekolady i brownie. Kolejna zdrowa propozycja…Co powiecie na wilgotne, klejące i do tego wegańskie brownie z batatami? Bataty są produktem skrobiowym, ale w 100 g batatów jest zaledwie ok. 20g węglowodanów. Oprócz tego są bogactwem witaminy A, witaminy B6 oraz potasu.

Bataty mają średni indeks glikemiczny, więc na pewno lepiej się sprawdzą u osoby z cukrzycą czy problamami z wrażliwością insulinową niż Nasz polskie ziemniaczki.

Jeśli połączycie bataty ze składnikami o niskim indeksie glikemicznym, to taki cały posiłek automatycznie traci na wskaźniku IG, czyli cukry będą dłużej uwalniane, plus dla Nas. To wegańskie brownie zalicza się właśnie do takiego posiłku 😉

Gwarantuję pyszny smak – czekoladowość i słodycz bataów połączona z orzechowo-daktylową nutą. Czy jest ktoś, kto by się nie skusił? 😀 Dla mnie to jedne z lepszych dietetycznych ciast czekoladowych!


wegańskie ciasto czekoladowe, wegańskie wypieki, wegańskie przepisy, blog wegański, najlepsze brownie, najlepsze dietetyczne brownie,


Wegańskie brownie z batatami

u mnie forma- ok. 21×26

– 250 g ugotowanych batatów
– 60 g masła z orzechów włoskich- można użyć innego
– 100 g suszonych daktyli- namoczonych wcześniej
– 25 g siemienia lnianego (u mnie złociste) + 100 ml ciepłej wody
– 100 ml mleka roślinnego
– 130 g erytrolu
– 1 budyń śmietankowy- 40 g
– 60 g mąki migdałowej/orzechowej
– 20 g mąki kokosowej
– 40 g kakao
– 3 łyżki dżemu wiśniowego/powideł
– 1 łyżka octu

+ 50 g posiekanej czekolady gorzkiej


Siemię zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.

Bataty, namoczone daktyle, masło orzechowe, erytrol i mleko razem zblendować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinno powstać gęsta masa.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dałam trochę mąki kokosowej, stąd te białe elementy na spodzie ciasta 😉
Brownie pieczemy w 175 stopniach przez 30-35 minut.

Czyż nie jest to jedno z prostszych ciast? A do tego jakie ono jest czekoladowe i pyszne! Ktoś mógłby powiedzieć, że taki trochę ulepek, ale właśnie w stylu brownie. I jakby tego było mało, to jest dietetycznie i zdrowo! Yeah 😀


wilgotne i dietetyczne brownies, odchudzanie, wypieki na odchudzaniu, słodycze na diecie, dietetyczne słodycze, fit przepisy, fit słodkości, fit brownie, ciasto czekoladowe, ewa chodakowska,


wegańskie brownies, brownies z batatów, zdrowe ciasta, blog ze zdrowymi wypiekami, blog o zdrowiu, słodycze na redukcji, brownie odchudzone, odchudzone ciasta,


brownie z batatów, zdrowe brownie, zdrowe ciasto czekoladowe, zdrowe ciasta, ciasto czekoladowe bez cukru, fit brownie, najlepsze fit wypieki, fit słodycze, fit słodkości, darmowe słodkości,
 
 


anna lewandowska, brownies, ciasto czekoladowe, brownie paleo, brownie bez jajek, brownie bez nabiału, wegańskie ciasta,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *