Wegańskie brownie z batatów- wilgotne i klejące
Coś dla wszystkich miłośników czekolady i brownie. Kolejna zdrowa propozycja…Co powiecie na wilgotne, klejące i do tego wegańskie brownie z batatami? Bataty są produktem skrobiowym, ale w 100 g batatów jest zaledwie ok. 20g węglowodanów. Oprócz tego są bogactwem witaminy A, witaminy B6 oraz potasu.
Bataty mają średni indeks glikemiczny, więc na pewno lepiej się sprawdzą u osoby z cukrzycą czy problamami z wrażliwością insulinową niż Nasz polskie ziemniaczki.
Jeśli połączycie bataty ze składnikami o niskim indeksie glikemicznym, to taki cały posiłek automatycznie traci na wskaźniku IG, czyli cukry będą dłużej uwalniane, plus dla Nas. To wegańskie brownie zalicza się właśnie do takiego posiłku 😉
Gwarantuję pyszny smak – czekoladowość i słodycz bataów połączona z orzechowo-daktylową nutą. Czy jest ktoś, kto by się nie skusił? 😀 Dla mnie to jedne z lepszych dietetycznych ciast czekoladowych!
Wegańskie brownie z batatami
u mnie forma- ok. 21×26
– 250 g ugotowanych batatów
– 60 g masła z orzechów włoskich- można użyć innego
– 100 g suszonych daktyli- namoczonych wcześniej
– 25 g siemienia lnianego (u mnie złociste) + 100 ml ciepłej wody
– 100 ml mleka roślinnego
– 130 g erytrolu
– 1 budyń śmietankowy- 40 g
– 60 g mąki migdałowej/orzechowej
– 20 g mąki kokosowej
– 40 g kakao
– 3 łyżki dżemu wiśniowego/powideł
– 1 łyżka octu
+ 50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Siemię zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.
Bataty, namoczone daktyle, masło orzechowe, erytrol i mleko razem zblendować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Powinno powstać gęsta masa.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dałam trochę mąki kokosowej, stąd te białe elementy na spodzie ciasta 😉
Brownie pieczemy w 175 stopniach przez 30-35 minut.
2 komentarze
Izaa
lubię takie wilgotne ciasta
pojemniki na pranie
mm… wygląda apetycznie! <3