
Wegańska czekolada mleczna bez cukru!
Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja pewne produkty chomikuję, zwłaszcza te droższe i w pojedynczych egzemplarzach 😀 Czekam na najbardziej odpowiedni moment, na tak zwaną okazję, żeby wyczarować coś pysznego. Tak było w przypadku mojego masła kakaowego, które chowałam na czas robienia czekolady, ale takiej wyjątkowej….. W końcu jest- wegańska czekolada mleczna bez zbędnego cukru 😀
Długo już miałam w planach zrobić prawdziwą domową czekoladą mleczną, ale uwaga bez cukru i nabiału. Moment szczególny nie nadszedł, ale w sumie sam dzień spróbowania tej czekolady był wyjątkowy 😀
To właśnie był ten szczególny moment…. Okazuje się, że zamiast czekać na jakiś specjalny dzień, przygotowanie czegoś pysznego czyni ten dzień szczególnym 😉
Zapraszam więc na przepis na prawdziwą czekoladą, bo na maśle kakaowym – nie na maśle tradycyjnym, czy oleju kokosowym. Czekolada bez masła kakaowego, nie jest czekoladą- niestety… Tutaj oto jest wegańska czekolada – prawdziwa i rozpływająca się w ustach 😀
Wegańska czekolada mleczna bez cukru
Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”.
Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład.
Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀
– 100g masła kakaowego
– 25g kakao naturalnego
– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego
– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej
– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu
– dodatkowo- ekstrakt waniliowy
+ dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa i kawałki migdałów
Masło kakaowe rozpuścić z ksylitolem i kakao – na małym ogniu, ponieważ masło kakaowe szybko się topi. Wystarczy podgrzać i odstawić, nie trzeba gotować.
Ostudzić, aż masa będzie letnia, masło kakaowe nie może ponownie stężeć.
Dodać stewię albo inny słodzik, napój migdałowy, mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy.
Wszystko wymieszać
Foremkę keksową wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Przelać formę. Udekorować wg uznania.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ jest bardziej miękka niż tradycyjna.
Nawet jeśli zjecie na raz pół tabliczki, czy nawet całą nie miejcie wyrzutów sumienia! Kakao i masło kakaowe to zdrowe produkty, tak samo orzechy. Nie ma cukru, nie ma winy 😀 Jest za to wegańska czekolada, którą zje każdy i nawet nie zorientuje się, że czegoś tam brakuje 😉


7 komentarzy
Małgorzata
Z chęcią wykorzystam przepis. Masło kakaowe używam do opalania, pięknie pachnie, aż chce się go jeść. Czekolada wykonana z niego, na pewno jest pyszna ❤
Izaa
ale faja; z chęcią bym spróbowała
Edyta Guhl
Pyszna czekolada, cos dla mnie 🙂
Zosia
A gdzie kupię masło kakaowe?
just_megik
Zosiu, ja kupuję przez internet- w wielu sklepach znajdziesz,na allegro na pewno też 😉 Stacjonarnie zapewne w jakichś sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach nie widziałam. Zamiast masła kakaowego możesz użyć oleju kokosowego, jednak to nie będzie wtedy taka prawdziwa czekolada, choć nadal bardzo smaczna 😀
Marzena
Czy stewię można zastąpić ksylitolem lub erytrolem? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
just_megik
Jak nabardziej 🙂 W przepisie jest już ksylitol, a stewię można zastąpić dodatkowo 2 łyżkami ksylitolu albo 3 erytrytolu. Jeśli masa będzie wydawać się mało słodka, to śmiało można dodać więcej- wszystko zależy od preferencji 🙂