Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

Wegańska czekolada mleczna bez cukru!

wegańska czekolada mleczna, czekolada mleczna bez cukru, czekolada proteinowa, fit czekolada proteinowa, zdrowa czekolada przepis, przepis na czekoladę,


Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja pewne produkty chomikuję, zwłaszcza te droższe i w pojedynczych egzemplarzach 😀 Czekam na najbardziej odpowiedni moment, na tak zwaną okazję, żeby wyczarować coś pysznego. Tak było w przypadku mojego masła kakaowego, które chowałam na czas robienia czekolady, ale takiej wyjątkowej….. W końcu jest- wegańska czekolada mleczna bez zbędnego cukru 😀

 

Długo już miałam w planach zrobić prawdziwą domową czekoladą mleczną, ale uwaga bez cukru i nabiału. Moment szczególny nie nadszedł, ale w sumie sam dzień spróbowania tej czekolady był wyjątkowy 😀

To właśnie był ten szczególny moment…. Okazuje się, że zamiast czekać na jakiś specjalny dzień, przygotowanie czegoś pysznego czyni ten dzień szczególnym 😉

 

Zapraszam więc na przepis na prawdziwą czekoladą, bo na maśle kakaowym – nie na maśle tradycyjnym, czy oleju kokosowym. Czekolada bez masła kakaowego, nie jest czekoladą- niestety… Tutaj oto jest wegańska czekolada – prawdziwa i rozpływająca się w ustach 😀



 Wegańska czekolada mleczna bez cukru


Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”. 

Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład.

Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀


– 100g masła kakaowego
– 25g kakao naturalnego
– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego
– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej
– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu
– dodatkowo- ekstrakt waniliowy

+ dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa i kawałki migdałów

Masło kakaowe rozpuścić z ksylitolem i kakao – na małym ogniu, ponieważ masło kakaowe szybko się topi. Wystarczy podgrzać i odstawić, nie trzeba gotować. 

Ostudzić, aż masa będzie letnia, masło kakaowe nie może ponownie stężeć. 
Dodać stewię albo inny słodzik, napój migdałowy, mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy.
Wszystko wymieszać

Foremkę keksową wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Przelać formę. Udekorować wg uznania.
Wstawić do lodówki na całą noc.

Czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ jest bardziej miękka niż tradycyjna.

Nawet jeśli zjecie na raz pół tabliczki, czy nawet całą nie miejcie wyrzutów sumienia! Kakao i masło kakaowe to zdrowe produkty, tak samo orzechy. Nie ma cukru, nie ma winy 😀 Jest za to wegańska czekolada, którą zje każdy i nawet nie zorientuje się, że czegoś tam brakuje 😉


wegańska czekolada, wegańska czekolada bez cukru, czekolada bez cukru, czekolada proteinowa, prawdziwa czekolada, czekolada na bazie masła kakaowego, jak zrobić domową czekoladę,


jak zrobić prawdziwą czekoladę, czekolada dietetyczna, czekolada proteinowa, czekolada, przepis na czekoladę, domowa czekolada, domowa tabliczka czekolady


prezent własnoręczny, czekolada na prezent, domowy pomysł na prezent, czekolada domowa bez cukru, zdrowa czekolada, wegańska czekolada mleczna,


 
 
 
 
czekolada domowa, fit czekolada, czekolada z orzechami, wegańskie słodycze, wegańskie pralinki, domowe pralinki, czekolada przepisy,


 
 
 
 
czekolada domowa, fit czekolada, czekolada z orzechami, wegańskie słodycze, wegańskie pralinki, domowe pralinki, czekolada przepisy,
 

7 komentarzy

  • Małgorzata

    Z chęcią wykorzystam przepis. Masło kakaowe używam do opalania, pięknie pachnie, aż chce się go jeść. Czekolada wykonana z niego, na pewno jest pyszna ❤

    • just_megik

      Zosiu, ja kupuję przez internet- w wielu sklepach znajdziesz,na allegro na pewno też 😉 Stacjonarnie zapewne w jakichś sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach nie widziałam. Zamiast masła kakaowego możesz użyć oleju kokosowego, jednak to nie będzie wtedy taka prawdziwa czekolada, choć nadal bardzo smaczna 😀

    • just_megik

      Jak nabardziej 🙂 W przepisie jest już ksylitol, a stewię można zastąpić dodatkowo 2 łyżkami ksylitolu albo 3 erytrytolu. Jeśli masa będzie wydawać się mało słodka, to śmiało można dodać więcej- wszystko zależy od preferencji 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *