
Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

Ostatnio jest trochę szumu wokół nabiału i jego negatywnym wpływie na Nasz organizm. W jakimś stopniu te przekonania do mnie trafiają, ale wiem, że na pewno nie wykluczę nabiału w 100%. Niemniej jednak, staram się go ograniczyć- zarówno na co dzień, jak i w ciastach. Dlatego często eksperymentuję z sernikami bez sera 😀 Tym samym powstało orzeźwiające ciasto- tarta limonkowa na bazie przepysznych nerkowców.
Od razu mogę powiedzieć, że nerkowcowa baza jest dla mnie na tę chwilę najlepszą alternatywą. Tofurniki to nie do końca mój smak, kasza jaglana jako baza jest całkiem niezła, ale jest to z kolei spora dawka węglowodanów. Nerkowce za to są źródłem zdrowych tłuszczy i białka.
A jak dodać do tego awokado i olej kokosowy nierafinowany to mamy naprawdę witaminową bombę!
Połączenie limonki, nerkowców i awokado jest cudowne! Konsystencja bardzo kremowa, ale zwarta- bardzo dobrze udaje sernik!
Tarta limonkowa na bazie nerkowców (wegańska, bez białego cukru)
Spód:
– 150 g migdałów blanszowanych
– 70 g słonecznika
– 20 g mąki kokosowej
– 60 g daktyli suszonych
– 60 g rodzynek
– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
– 20 g płatków owsianych
Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.
Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm.
Krem limonkowy:
– 250 g nerkowców
– 70 g oleju kokosowego
– 1 kiwi
– sok z 2 limonek
– skórka z 1.5 limonki*
– 1 awokado
– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 130 g erytrolu
– 30 g syropu z brązowego ryżu**
– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru
– 20 g mąki kokosowej
Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić w tej ciepłej wodzie na 2h i następnie odcedzić.
Awokado pokroić i skropić z sokiem z limonki.
Nerkowce zblendować na gładką masę z kaszą jaglaną, kiwi, sokiem i skórką z limonki oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
Dodać następnie mąkę kokosową, erytrol, syrop/miód i awokado. Ponownie zblendować.
Agar zagotować w mleku roślinnym. Gotować namałym ogniu przez przynajmniej 3 minuty- wtedy właściwości żelujące się aktywują.
Dodać do masy i wymieszać.
Krem wyłożyć na schłodzony spód.
Udekorować wg uznania- u mnie karmelizowana skórka z limonki,mango, pistacje i trochę polewy zrobionej z mleka roślinnego, cukru kokosowego i ksylitolu.
Tarta limonkowa wymaga schłodzenia, więc najlepiej wstawić ją na całą noc do lodówki albo przynajmniej na kilka godzin.
Uwielbiam tarty, bo jestem miłośniczką ciast w formie okrągłej i dużych trójkątnych kawałków. Ta tarta limonkowa jest cudownie kremowa, a to zasługa nerkowców i awokado. Nie byłam przekonana do awokado w kremie, gdyż bałam się jego posmaku, ale obecność limonki całkowicie go eliminuje! 🙂
Jeśli tak jak ja kochacie nerkowce i ciasta bez pieczenia, to na moim blogu znajdziecie cudowne wegańskie mini serniczki z nerkowców z owocami, na kruchym czekoladowym spodzie 🙂
*skórka z limonki jest trochę gorzka, więc większa ilość może wzmocnić gorycz.
** można użyć z agawy albo w wersji niewegańskiej miodu. Ewentualnie pominąć i dodać więcej erytrolu/ksylitolu


6 komentarzy
codojedzenia
Bardzo fajny przepis! Na pewno mniej węglowodanów!
lchfdieta
Fajny przepis choć żeby całkiem z niego zrobić low carb to jednak trzeba trzeba zrezygnować z cashew, które zawierają około 25 węglowodanów nie mówiąc już o kaszy jaglanej i daktylach!
just_megik
Dzięki za informacje- przyznam, że nie patrzyłam na węgle z nerkowców 😉 100g ugotowanej kaszy, to jest jakieś 30g surowej na całą tartę, z której wyjdzie 10-12 kawałków, więc ilość tych węgli z kaszy na kawałek nie jest duża… Inspirowałam się przepisem zagranicznym, w którym właśnie było zaznaczone, iż tarta ta jest niskowęglowodanowa, ale jak widać trzeba samemu bardziej analizować 😀
Dorota
Ostatnio po wypiciu mrożonej kawy (na surowym zimnym mleku)miałam takie boleści, że dziś jeszcze nie jestem w formie.
Tarta wygląda wspaniale:)
Edyta Guhl
Bardzo jestem ciekawa jak taka tarta smakuje, ale juz samo czytanie przepisu sprawilo mi przyjemnosc. Dobre skladniki, pycha 🙂
just_megik
Koniecznie do wypróbwania! Smak wyjątkowy moim zdaniem, ale też charakterystyczny- trzeba lubić limonkę 😉