Mleczny sernik – przepyszny
Większość serników, jakie znam były ciężkie, kremowe, treściwe- tak jak przystało na polskie wersje sernika 😀 Kiedyś w internecie trafiłam na dodatek mleka do sernika, dzięki czemu masa jest bardziej puszysta. Przy czym, ta puszystość musiała się u mnie wiązać z wilgotnością i delikatnością 🙂 Tak powstał właśnie mleczny sernik, który urzeka smakiem i kremowością!
Drugim nowym składnikiem stał się więc olej zamiast masła. Jak wiadomo olej nadaje wilgotności- wystarczy spojrzeć na babki na oleju, ciasta jogurtowe, marchewkowe,czy bananowe.
Tym samym powstał bardzo delikatny mleczny sernik o przepysznym aromacie, nie czuć tylko twarogu, lecz też słodycz mleka. Olej nie jest wyczuwalny, a dodaje przy tym kremowości i wilgotności. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona dodatkiem oleju zamiast masła. Dla mnie bomba!
Gorąco polecam ten przepis wszystkim miłośnikom sernika, mleka czy po prostu nabiału 😉
Przy czym pamiętajcie, że sernik to konkretna dawka nabiału , więc warto wtedy zminimalizować inne produkty nabiałowe w posiłkach 😉
Mleczny sernik z dodatkiem oleju (wersja bez cukru)
Spód:
forma 20x30cm
– 200 g mąki orkiszowej jasnej (można dać 100 gr pełnoziarnistej)
– 40 g budyniu w proszku (1 opakowanie)
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 70 g masła
– 1/3 szkl. ksylitolu/erytrytolu
– 40 g jogurtu naturalnego
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę orkiszową oraz budyń przesiać. Wymieszać ze sobą oraz z solą, proszkiem do pieczenia i kylitolem. Dodać masło i całość zmiksować, aż postaną okruchy. Dodać jajko, żółko oraz jogurt. Całość zagnieść. Zawinąć kulę w folię i schłodzić przez 30 minut- na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
– 800 g twarogu półtłustego
– 1 i 1/3 3 szkl.ksylitolu albo 1 i 1/2 szkl. erytrytolu
– 1/2 szkl. mleka świeżego
– 1/2 szkl. mleka zagęszczonego niesłodzonego
– 1/2 szkl. oleju rzepakowego
– 2 budynie śmietankowe
– 7 jajek
Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę. Dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, wlać oba rodzaje mleka i dosypać od razu budynie. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec olej i ponownie zmikować – tylko do połączenia składników.
Formę 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód rozwałkować i wyłożyć spód. Można też zetrzeć albo ręcznie wylepić urywając po kawałku. Wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec 35 minut. Wierzch powinien być złocisty, a masa sprężysta.
Mleczny sernik, jak każdy sernik musi ostygnąć, więc odstawiamy, aż masa serowa się ustabilizuje 🙂
Wierzch posmarowałam lukrem zrobionym z serka naturalnego kremowego, soku z cytryny i ksylitolu w pudrze. Posypka to okruchy z ciastek, które miałam w domu 😉
3 komentarze
Edyta Guhl
Pyszny serniczek, taki kremowy. Az zglodnialam o tej porze 🙂
just_megik
Dziękuję bardzo! 🙂 Serniczek szybko się rozszedł właśnie dlatego, że był wilgotny- u mnie w domu wilgotne ciasta schodzą najszybciej 😀
bassia54r
Pieknie wygląda ,aż chce się go zjeść ,nie mam ksylitolu może być cukier ??? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam