Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Pieczywo,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Tortilla bezglutenowa z ciecierzycy – prosta i szybka

tortilla bezglutenowa, tortilla low carb, tortilla bez glutenu, tortilla bez pszenicy, zdrowa tortilla, tortilla z ciecierzycy, mąka z ciecierzycy przepis, tortilla z ciecierzycy,


W mojej kuchni znalazłam kolejne zastosowanie dla mąki z ciecierzycy 🙂 Robiłam już kotlety, ciasto, chrupkę, spód do pizzy, chlebki, a tym razem jest to tortilla bezglutenowa.

Najbardziej lubię słone potrawy z jej użyciem, bo jednak wyczuwam tę charakterystyczną nutę, która nie zawsze mi pasuje w słodkich daniach. W przepisie na wytrawne tortille, mąka z ciecierzycy sprawdziła się super. 

Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się nie rozwałkowuje, jak w przypadku tradycyjnej tortilli, lecz wylewa. Przy czym efekt końcowy, to nie czysty naleśnik lecz grubszy placek, który idealnie nadaje się do wrapów, buritto czy tacos 😀

 


 Tortilla bezglutenowa na mące z ciecierzycy

Przepis jest wegański, zdrowy, bez glutenu i bez zbędnych komplikacji 😉


inspiracja: Ela Vegan , Power Hungry


– 1 szkl. mąki z ciecierzycy
– 10 g zmielonego lnu- użyłam złocistego + 50 ml wrzątku
– 1/4 szkl. mąki z tapioki/ ewentualnie skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
–  125-150 ml wody
– 1 łyżeczka oleju
– czarnuszka, sól, pieprz


Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. 

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki, olejem, czarnuszką, solą i pieprzem. 
Dodać letnie siemię lniane i zacząć dolewać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietanki. W zależności od tego, czy masa jest za gęsta, czy za rzadka dodać trochę wody albo mąki.
Odstawić na co najmniej 30 minut. 

Po odczekaniu ciasto powinno trochę zgęstnieć i przypominać już bardziej maślankę/ koktajl 😉

Jeśli chcecie małe tacosy to ciasto powinno być bardziej płynne, jeśli większe tortille to konsystencja koktajlu jest idealna 🙂

Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor. 


Nasza tortilla bezglutenowa jest gotowa! To naprawdę pyszna propozycja, sama byłam zdziwiona, a czarnuszka świetnie podkręca smak tortilli 🙂


tortilla bezglutenowa, wrap a la tortilla, zdrowa tortilla, blog ze zdrowymi przepisami, fit tortilla,


 
tortilla z ciecierzycy, tortilla proteinowa, tortilla o niskim indeksie, obiad o niskim indeksie glikemicznym, posiłki o niskim IG, zdrowe obiady,


tortilla bez glutenu, przepis na tortillę bezglutenową, tortilla bezglutenowa przepis, obiad bez glutenu, fit obiad bez glutenu, zdrowe przepisy bez glutenu, kuchnia bezblutenowa,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *