Tortilla bezglutenowa z ciecierzycy – prosta i szybka
W mojej kuchni znalazłam kolejne zastosowanie dla mąki z ciecierzycy 🙂 Robiłam już kotlety, ciasto, chrupkę, spód do pizzy, chlebki, a tym razem jest to tortilla bezglutenowa.
Najbardziej lubię słone potrawy z jej użyciem, bo jednak wyczuwam tę charakterystyczną nutę, która nie zawsze mi pasuje w słodkich daniach. W przepisie na wytrawne tortille, mąka z ciecierzycy sprawdziła się super.
Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się nie rozwałkowuje, jak w przypadku tradycyjnej tortilli, lecz wylewa. Przy czym efekt końcowy, to nie czysty naleśnik lecz grubszy placek, który idealnie nadaje się do wrapów, buritto czy tacos 😀
Tortilla bezglutenowa na mące z ciecierzycy
Przepis jest wegański, zdrowy, bez glutenu i bez zbędnych komplikacji 😉
inspiracja: Ela Vegan , Power Hungry
– 1 szkl. mąki z ciecierzycy
– 10 g zmielonego lnu- użyłam złocistego + 50 ml wrzątku
– 1/4 szkl. mąki z tapioki/ ewentualnie skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
– 125-150 ml wody
– 1 łyżeczka oleju
– czarnuszka, sól, pieprz
Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki, olejem, czarnuszką, solą i pieprzem.
Dodać letnie siemię lniane i zacząć dolewać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietanki. W zależności od tego, czy masa jest za gęsta, czy za rzadka dodać trochę wody albo mąki.
Odstawić na co najmniej 30 minut.
Po odczekaniu ciasto powinno trochę zgęstnieć i przypominać już bardziej maślankę/ koktajl 😉
Jeśli chcecie małe tacosy to ciasto powinno być bardziej płynne, jeśli większe tortille to konsystencja koktajlu jest idealna 🙂
Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor.
2 komentarze
Małgorzata
Świetny pomysł na zdrowe tortille.
just_megik
Dziękuję bardzo 🙂