Sernik z palonym masłem- “Bursztyn”
Sernik z palonym masłem to kolejny poziom wtajemniczenia! Niby prosto, masa serowa bez dziwnych składników…ale wystarczy podziałać coś więcej z jednym składnikiem, a całość zyskuje nowy wymiar! Palone masło to moje odkrycie, które z masą serową tworzy ideał 😉 A do tego bardzo lubię piec serniki w okrągłej formie, bo wtedy najładniej się prezentują!
Jest pięknie i mega smacznie!
Jak wiecie, staram się piec ciasta, które są zdrowsze, ale bez utraty smaku. Bardzo ważna jest równowaga… W tym przepisie użyłam płatków owsianych, które dzięki karmelizacji każdemu zasmakują! Ich złota barwa i kształt przypominają bursztynowy najszyjnik 😉
Poza tym ten chrupiący element idealnie pasuje do śmietankowej i kremowej masy serowej. A ponadto przepyszny spód kruchy z dodatkiem orzechów laskowych!
Ten sernik z palonym masłem będzie idealny na zbliżające się Święta 🙂
Sernik z palonym maslem- “Bursztyn”
tortownica- 25 cm
Ciasto:
– 150 g mąki – ja dałam 70g orkiszowej jasnej, 60g owsianej, 20g skrobi ziemniaczanej (można użyć zwykłej pszennej)
– 60 g mąki z orzechów laskowych-po prostu zmielone na mąkę orzechy laskowe
– 1 jajko
– 60 g masła
– 30 g miodu + słodzik dla smaku (użyłam 1/3 szkl.erytrolu)
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia.
Masło drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
– 500 g twarogu półtłustego
– 500 g sera kremowego naturalnego
– 5 jajek
– 1 budyń śmietankowy (40g proszku)
– 1 szkl ksylitolu- można użyć cukru
– 70 g masła
– ziarenka z laski wanili- ewentualnie aromat/ekstrakt
Masło rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru, musi się zrumienić. Ostudzić
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy, jajka i ksylitol. Zmiksować na masę. Następnie dosypać budyń i wlać masło. Wymieszać za pomocą łopatki albo krótko zmiksować.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i posypać mąką migdałową, złotym sieminiem lnianym albo po prostu kaszą manną.
Na spód wyłożyć ciasto- można je rozwałkować albo urywać kawałki i wylepić. Wylać masę serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 40 minut.
Chrupka owsiana:
– 80 g płatków owsianych górskich
– 2 płaskie łyżki miodu
– 1 lłżka ksylitolu/erytrolu/cukru
– 100 ml mleka- najlepiej ekologicznego albo świeżego, bo smak jest lepszy
– 20 g masła
Na patelni rozpuścić miód, cukier kokosowy z dodatkiem mleka. Od zagotowania należy gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać masło i dosypać płatki. Dobrze wymieszać. Płatki powinny wsiąknąć płyny. Odstawić do wystudzenia.
Polewa:
– 200 g serka kremowego
– 20 g masła
– 50 g ksylitolu w pudrze/cukru pudru
Kremowy serek zmiksować z ksylitolem w pudrze i masłem w temp.pokojoswej.
Ostudzony sernik posmarować serkiem i udekorować chrupką owsianą.
9 komentarzy
Magda Magdula
Uwielbiam spędzać czas w kuchni – gotować, piec bułeczki, ciasteczka, babeczki. Niestety jeśli chodzi o ciasta to jestem totalnym beztalenciem. Serniki to moje ulubione słodkości – Twój wygląda po prostu idealnie, mniam! 🙂
just_megik
Kuchnia to świetny "odstresowacz" 😉 Sernik moim zdaniem jest dość łatwym wypiekiem, więc polecam spróbować! 😉
Natalia Skóra
U mnie na święta na pewno będzie jakiś sernik, ale jeszcze do końca nie wiem, jaki to będzie 😉 wszystko wyjdzie w trakcie.
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
just_megik
Dziękuję bardzo! Na pewno zajrzę 🙂
Teresa S
Wspaniały sernik
Di bloguje
Też robię sernik z palonym masłem: http://www.dibloguje.pl/2017/09/sernik-z-palonym-masem-na-spodzie-z.html
Uwielbiam jego smak 🙂 Twój bardzo kusząco wygląda!
Diana Rz.
Wygląda obłędnie? Mam pytanie-czy jest jakiś zamiennik dla ksylitolu?
just_megik
Jasne 🙂 Możesz użyć erytrolu, stewii, tagatozy – to takie zdrowsze propozycje… Ale oczywiście możesz użyć cukru jeśli masz ochotę 🙂
Edyta Guhl
Obledny seniczek i taki kreowy. Pycha 🙂