Sernik

Sernik z palonym masłem- “Bursztyn”

sernik z palonym masłem, sernik bursztyn, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik z płatkami owsianymi,



Sernik z palonym masłem to kolejny poziom wtajemniczenia! Niby prosto, masa serowa bez dziwnych składników…ale wystarczy podziałać coś więcej z jednym składnikiem, a całość zyskuje nowy wymiar! Palone masło to moje odkrycie, które z masą serową tworzy ideał 😉 A do tego bardzo lubię piec serniki w okrągłej formie, bo wtedy najładniej się prezentują! 
Jest pięknie i mega smacznie!

Jak wiecie, staram się piec ciasta, które są zdrowsze, ale bez utraty smaku. Bardzo ważna jest równowaga… W tym przepisie użyłam płatków owsianych, które dzięki karmelizacji każdemu zasmakują! Ich złota barwa i kształt przypominają bursztynowy najszyjnik 😉

Poza tym ten chrupiący element idealnie pasuje do śmietankowej i kremowej masy serowej. A ponadto przepyszny spód kruchy z dodatkiem orzechów laskowych! 

Ten sernik z palonym masłem będzie idealny na zbliżające się Święta 🙂



sernik bursztyn, sernik z karmelem, sernik pralinowy, sernik z karmelizowanymi płatkami, kremowy sernik


Sernik z palonym maslem- “Bursztyn”
tortownica- 25 cm

Ciasto:
– 150 g mąki – ja dałam 70g orkiszowej jasnej, 60g owsianej, 20g skrobi ziemniaczanej (można użyć zwykłej pszennej)
– 60 g mąki z orzechów laskowych-po prostu zmielone na mąkę orzechy laskowe
– 1 jajko
– 60 g masła
– 30 g miodu + słodzik dla smaku (użyłam 1/3 szkl.erytrolu)
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia. 

Masło drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 


Masa serowa:
– 500 g twarogu półtłustego
– 500 g sera kremowego naturalnego 
– 5 jajek
– 1 budyń śmietankowy (40g proszku)
– 1 szkl ksylitolu- można użyć cukru
– 70 g masła 
– ziarenka z laski wanili- ewentualnie aromat/ekstrakt

Masło rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru, musi się zrumienić. Ostudzić
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy, jajka i ksylitol. Zmiksować na masę. Następnie dosypać budyń i wlać masło. Wymieszać za pomocą łopatki albo krótko zmiksować. 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i posypać mąką migdałową, złotym sieminiem lnianym albo po prostu kaszą manną. 
Na spód wyłożyć ciasto- można je rozwałkować albo urywać kawałki i wylepić. Wylać masę serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut. 
Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 40 minut. 


Chrupka owsiana:
– 80 g płatków owsianych górskich
– 2 płaskie łyżki miodu
– 1 lłżka ksylitolu/erytrolu/cukru
– 100 ml mleka- najlepiej ekologicznego albo świeżego, bo smak jest lepszy
– 20 g masła

Na patelni rozpuścić miód, cukier kokosowy z dodatkiem mleka. Od zagotowania należy gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać masło i dosypać płatki. Dobrze wymieszać. Płatki powinny wsiąknąć płyny. Odstawić do wystudzenia. 


Polewa:
– 200 g serka kremowego
– 20 g masła
– 50 g ksylitolu w pudrze/cukru pudru

Kremowy serek zmiksować z ksylitolem w pudrze i masłem w temp.pokojoswej. 

Ostudzony sernik posmarować serkiem i udekorować chrupką owsianą. 


Gotowe:) Czyż ten sernik z palonym masłem nie wygląda cudnie? Ja jestem z niego bardzo zadowolona, bo jest prosty, ma kilka wyjątkowych elementów bazujących na prostych składnikach, a efekt jest powalający! 🙂 To jeden z najładniejszych serników,jakie udało mi się zrobić 😀



wyjątkowy sernik, sernik wykwintny, sprawdzony sernik, sernik z chrupką, chrupka owsiana, sernik z ciasteczkami, sernik z płatkami,
 
sernik z palonym maslem, sernik na wyjątkowe okazje, trocik serowy, najlepszy sernik, sernik mistrza,
 
sernik kremowy, sernik z chrupką, sernik bursztyn, palone maslo, sernik wyjątkowy,
 
 
 
najlepszy przepis na sernik, sernik z maslem, wilgotny sernik, prosty sernik z efektem, efektowny sernik, tort serowy z chrupką, ciasto z chrupką, owsiane platki,
 
 
sernik z granolą, sernik bez cukru, zdrowy sernik, sernik delikatny,
Instagram
Pin Share

9 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *