Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

Sernik cytrynowy – kremowy i puszysty

srnik cytrynowy, najlepszy sernik cytrynowy, wysoki sernik, sernik okrągły, kremowy sernik cytrynowy, cytryny przepis,


Ostatnio szaleję sernikowo- na blogu już jest cudowny Sernik “Bursztyn”, na fanpage’u filmik z wegańskim nerkowcowym “sernikiem” 😀 A tym razem coś bardziej letniego, czyli sernik cytrynowy, który orzeźwia, a zarazem przyjemnie syci 🙂

Spód składa się ze zbożowych ciasteczek- stwierdziłam, że chcę zrobić cały sernik od zera samodzielnie, dlatego ciasteczka użyte do spodu są mojego wypieku 😉 Ale oczywiście można zrobić na ciasteczkach kupnych, ale …. proszę Was, patrzcie na skład!

Oprócz tego, ten sernik cytrynowy jest trochę chudszą wersją, gdyż część do ciastek część masła zastąpiłam bananem, a cukier erytrolem i stewią. Zmniejszyłam ilość tłuszczu w samych ciastkach, bo i tak przecież masło trafia do nich w drugim etapie 😀

Częstujcie się przepisem! 😉


Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie


Spód:
– 250 g kruchych ciastek zbożowych*
– 70g masła
– 1 płaska łyżka miodu

Ciasteczka drobno zmielić. Masło roztopić i przestudzić.
Do ciastek dodać miód i masło. Dobrze wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boki posmarować masłem i posypać kaszą manną, bułką tartą albo mąką.
Ciasteczka wyłożyć na spód i delikatnie na boki- ok. 1 cm.

* dzień wcześniej upiekłam proste lekko odtłuszczone ciasteczka, których użyłam do spodu. Ale oczywiście można użyć ciastek kupnych z dobrym składem


Cytrynowa masa serowa

– 400 g twarogu półtłustego
– 200 g sera kremowego 20-22% tłuszczu
– 200 g serka homogenizowanego waniliowego
– 5 jajek
– 1/3 szkl. śmietanki kremówki
– 60 g budyniu śmietankowego w proszku
– 50 g cukru pudru
– 130 g erytrolu
– 1,5 cytryny
– szczypta soli

1 cytrynę podwójnie sparzyć. Obrać cienko skórkę z minimalną ilością białej częśći. Następnie obrać białą część, tak aby uzyskać czysty miąższ cytryny. Białą część można wyrzucić.
Z dodatkowej połówki cytryny wycisnąć sok i również obrać cienką skórkę, którą następnie należy podwójnie zalać wrzątkiem.

Białka oddzielić od żółtek.
Do twarogu dodać pokrojoną na mniejsze kawałki skórkę cytrynową z 1.5 cytryny i miąższ z 1 cytryny. Zblendować razem, aż kawałki skórki będą minimalne, a miąższ niewidoczny. 

Do żółtek dodać 100 g erytrolu i zmiksować. Dodać twaróg, serek kremowy i homogenizowany. Następnie wsypać budyń, wlać śmietankę – zmiksować do połączenia składników. Dodać sok z 1/2 cytryny i zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać w 4 partiach cukier puder i resztę erytrolu. Masa powinna sztywna. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć.
Masa serowa będzie dość płynna.

Wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni- piec przez 20 minut. Zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec przez 45 minut. Wierzch powinien być sprężysty, ale nie uginać się pod dotykiem. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim sernik przez 30 minut. Następnie uchylić drzwi i zostawić do całkowitego wystudzenia.


Sernik cytrynowy najlepiej jeść na następny dzień 🙂
Na wierzch sernika dałam polewę cytrynową zrobioną z erytrolu w pudrze, masła, soku z cytryny i łyżeczki mleka w proszku-  niestety nie pamiętam dokładnych proporcji.


sernik cytrynowy, domowe ciastka zbożowe, sernik z ciasteczkami, sernik na spodzie ciasteczkowym, sernik z kremowym serkiem, sernik ze śmietanką, sernik bez masła,


sernik ze śmietaną, sernik na bazie serka kremowego, cytrynowy sernik, sernik z cytrynową, ciasta cytrynowe, ciastka z cytryną, ciasta z serem, fit sernik cytrynowy, dietetyczny sernik, sernik bez cukru
 
 


sernik śmietankowy, ciasta z cytryną, dietetyczny sernik, kremowy sernik, sernik wyjątkowy, sernik na każdą okazję,
 


sernik w stylu amerykańskim, sernik z serkiem kremowym, ciasta z serem, ciasto z serem, ciasto cytrynowe, sernik cytrynowy,
 


przepis na kremowy sernik, przepis na sernik, sernik cytrynowy przepis, najlepszy sernik przepis, delikatny sernik przepis, sernik jak z cukierni, sernik bez białego cukru przepis,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *