FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello
Połączenie kokosa z migdałem jest strzałem w dziesiątkę- inaczej słynne Rafaello nie podbiłoby rynku 😀 Co prawda lepiej, żeby te kuleczki nie gościły codziennie w Naszej diecie, bo jak wiadomo tradycyjne słodycze zdrowiu i sylwetce nie służą 😉 Co innego jeśli chodzi o te fit ciastka kokosowe, bo one akurat mogą być elementem zdrowej diety 😀
Kokos i migdał to bardzo odżywcze produkty i do tego bardzo smaczne! Zachowajmy jednak umiar, bo są one jednak dość kaloryczne 🙂 Kokos i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, a dodatkowo migdały działają kojąco na nerwy, więc taka przekąska uspokoi Nas i doda energii 🙂
Ja jednak zamiast robienia zdrowych kuleczek pokusiłam się na fit ciastka kokosowe typu Rafaello, ale z elementem kakaowym bo akurat miałam ochotę na coś przełamującego tę delikatność kokosa i migdałów 😀
Ciasteczka wyszły pyszne- idealne do pracy czy szkoły. Przypominają trochę kokosanki, ale nie są tak suche… A do tego jest to przekąska raczej białkowo-tłuszczowa niż węglowodanowa, więc na pewno nasyci Was na dłużej 😉
Fit ciastka kokosowe z migdałami i polewą czekoladową.
10-12 sztuk(w zależności od wielkości)
– 100g białek
– 50g syropu klonowego/miodu (można zastąpić jogurtem ze słodzikiem)
– 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
– 20g budyniu waniliowego w proszku
– 60 g migdałów – u mnie Vivio
– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30 g wiórków kokosowych
– 30 g mąki kokosowej
– 30 g mąki migdałowej– zmielonych na mąkę migdałów
– 2 łyżki mleczka kokosowego- gęstej części
Białka delikatnie roztrzepać z ksylitolem- powinny się delikatnie spienić tylko.
Migdały zmielić na pastę razem z syropem klonowym.
W misce wymieszać mąkę migdałową, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, budyń i sodę oczyszczoną. Dodać pastę migdałową i mleczko kokosowe. Wymieszać. Na koniec dodać lekko spienione białka.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto na ciasta powinno zgęstnieć.
Ciasto nakładałam łyżką i mokrą ręką delikatnie spłaszczyłam.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok.12 minut- na złoty kolor.
Ciastka udekorowałam rozpuszczoną czekoladą gorzką z niewielką ilością mleczka kokosowego i nierafinowego oleju kokosoweg. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi.
Wiem, że migdały nie należą do tanich produktów, dlatego zawsze kupuję je internetowo. Ostatnio zaopatrzyłam się w sklepie CosDlaZdrowia —-> Teraz jest przecena 🙂
One Comment
Małgorzata
Porywam kilka ciasteczek i pozdrawiam 🙂