Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello

fit ciastka kokosowe, ciastka migdałowe, ciastka kokosowo-migdałowe, ciastka z kokosem, ciastka rafaello, ciastka bounty, ciastka z czekoladą, zdrowe ciastka,


Połączenie kokosa z migdałem jest strzałem w dziesiątkę- inaczej słynne Rafaello nie podbiłoby rynku 😀 Co prawda lepiej, żeby te kuleczki nie gościły codziennie w Naszej diecie, bo jak wiadomo tradycyjne słodycze zdrowiu i sylwetce nie służą  😉 Co innego jeśli chodzi o te fit ciastka kokosowe, bo one akurat mogą być elementem zdrowej diety 😀

Kokos i migdał to bardzo odżywcze produkty i do tego bardzo smaczne! Zachowajmy jednak umiar, bo są one jednak dość kaloryczne 🙂 Kokos i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, a dodatkowo migdały działają kojąco na nerwy, więc taka przekąska uspokoi Nas i doda energii 🙂

Ja jednak zamiast robienia zdrowych kuleczek pokusiłam się na fit ciastka kokosowe typu Rafaello, ale z elementem kakaowym bo akurat miałam ochotę na coś przełamującego tę delikatność kokosa i migdałów 😀

 

Ciasteczka wyszły pyszne- idealne do pracy czy szkoły. Przypominają trochę kokosanki, ale nie są tak suche… A do tego jest to przekąska raczej białkowo-tłuszczowa niż węglowodanowa, więc na pewno nasyci Was na dłużej 😉

 


Fit ciastka kokosowe z migdałami i polewą czekoladową.

10-12 sztuk(w zależności od wielkości)

– 100g białek
– 50g syropu klonowego/miodu (można zastąpić jogurtem ze słodzikiem)
– 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu
– 20g budyniu waniliowego w proszku
– 60 g migdałów – u mnie Vivio
– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30 g wiórków kokosowych
– 30 g mąki kokosowej
– 30 g mąki migdałowej– zmielonych na mąkę migdałów
– 2 łyżki mleczka kokosowego- gęstej części


Białka delikatnie roztrzepać z ksylitolem- powinny się delikatnie spienić tylko.
Migdały zmielić na pastę razem z syropem klonowym.
W misce wymieszać mąkę migdałową, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, budyń i sodę oczyszczoną. Dodać pastę migdałową i mleczko kokosowe. Wymieszać. Na koniec dodać lekko spienione białka.
Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto na ciasta powinno zgęstnieć.
Ciasto nakładałam łyżką i mokrą ręką delikatnie spłaszczyłam.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok.12 minut- na złoty kolor.

Ciastka udekorowałam rozpuszczoną czekoladą gorzką z niewielką ilością mleczka kokosowego i nierafinowego oleju kokosoweg. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi.

Wiem, że migdały nie należą do tanich produktów, dlatego zawsze kupuję je internetowo. Ostatnio zaopatrzyłam się w sklepie CosDlaZdrowia —-> Teraz jest przecena 🙂


fit ciastka kokosowe, ciastka kokosowe, ciastka z kokosem, zdrowe ciastka, ciastka low carb, ciastka rafaello, ciastka z czekoladą
 
 


fit ciastka, fit wypieki, blod ze zdrowymi przepisami, zdrowe przepisy, fitness, zdrowe słodycze, dietetyczne słodkości, najlepszy blog dietetyczny, dietetyczne ciastka,


słodkości na diecie, ciastka na diecie, dietetyczne ciastka, odżywianie na redukcji, dietetyczne przepisy, ciastka kokosowe, ciastka bez glutenu,


 


One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *