Sernik z ricottą i gruszkami (bezglutenowy)
Kiedyś było ciężko o gruszki poza sezonem. Dziś na szczęście są dostępne cały rok. I do tego są naprawdę smaczne, ja uwielbiam gruszki! W połączeniu z kruchym ciastem i masą serową smakują wspaniale 🙂 Oprócz tego od niedawna mam wielką ochotę na serek ricotta, jest bardzo uniwersalny. Na weekend więc wymyśliłam sernik z ricottą oraz gruszkami. Poeksperymentowałam również ze spodem i zrobiłam wersję bez glutenu 🙂
To ciasto nie jest typowym sernikiem, bo owoce stanowią dość dużą część. To po prostu pyszne maślane kruche ciasto wypełnione delikatną masą serową i soczystymi gruszkami 😉
Wiem, że na zdjęciu jest oboko ciastka jest jabłko zamiast gruszki, ale do sesji nie uchowała się żadna gruszka, a jako, że bardzo lubię owoce na zdjęciach, to postawiłam na jabłka i mandarynki 😀
Sernik z ricottą i soczystymi gruszkami na bezglutenowym kruchym spodzie z maślaną kruszonką.
Kruche ciasto:
forma: 21×26
– 350 g mąki bezglutenowej *
– 50 g miodu/innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, syrop daktylowy,ryżowy)
– 50 g erytrolu
– 150 g masła
– 1 jajko
– 2/3 łyżeczki przyprawy korzennej/cynamonu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Każdą mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą. Dodać sól, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i erytrol.
Jajko roztrzepać z miodem. Dodać do mąki. Następnie wkroić schłodzone masło. Całość zagnieść, podzielić na 2 części w proporcji 60% i 40% – po prostu jedna część musi być troszkę większa od drugiej 😉
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
*użyłam – 100g ziemniaczanej, 50g ryżowej, 50g gryczanej, 100g owsianej, 50g kokosowej
Masa serowa z ricottą:
– 300g twarogu półtłustego
– 300g sera ricotta
– 100g jogurtu greckiego
– 60g oleju rzepakowego
– 3 jajka
– 2/3 szkl. erytrolu
– 1/3 szkl. miodu
– 20 g mąki kokosowej albo 30 g budyniu waniliowego (proszku)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ 500 g gruszek
+ garść rodzynek
Wszystkie składniki umieścić razem i zblendować na gładką masę. Dorzucić drobno pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać.
Pieczenie:
Większą cześć schłodzonego ciasta wyłożyć na spód formy…
Do mniejszej części ciasta dodać 1 łyżkę cukru kokosowego i 1 łyżkę erytrolu, 20 g masła, 2 łyżki mąki (u mnie jedna budyniu w proszku, druga mąki owsianej). Całość razem zmiksować albo połączyć dłońmi- powinna powstać kruszonka.
Na spód wylać masę serową z gruszkami i rodzynkami. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut. Jeśli wierzch już po 35-40 minutach będzie zrumieniony, to wystarczy przykryć folią i dalej piec.
Sernik z ricottą odstawić do całkowitego wystudzenia.
2 komentarze
beti
Pysznie wygląda 🙂
Teresa S
Moje smaki