Racuszki bezglutenowe na drożdżach
W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food 😉 Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa 🙂
Dla wielu problem może się pojawiać przy wypiekach drożdżowych, które jednak najlepiej wychodzą na mące glutenowej, a ze względów zdrowotnych unikają mąki pszennej czy innej z glutenem….
Jeśli Wy też szczególnie teraz, gdy mróz za oknem, macie ochotę na coś tradycyjnego, drożdżowego, słodkiego i przy tym relaksującego, to musicie wypróbować te racuchy albo raczej naleśniory 😀
Są bez glutenu i do tego na bazie napoju roślinnego… użyłam jajka, bo dzięki nim racuchy są bardziej pulchne i oczywiście lepiej się smażą 🙂 Poza tym jajka od zdrowych kur są cudownym źródłem witamin i minerałów!
Czas na przepis 🙂
Racuszki bezglutenowe na drożdżach
-rozczyn:
– 15g drożdży
– 100 ml mleka (u mnie napój migdałowy)
– 50 g mąki (20g jaglanej, 30 g ryżowej)
– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
Do drożdży dodać miód i odstawić na chwilę- drożdże powinny się rozpuścić. Dodać ciepłe mleko albo napój roślinny oraz obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Ciasto właściwe:
– powyższy rozczyn
– 100 ml mleka albo napoju roślinnego
– 60 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g ksylitolu
– 30 g mąki ziemniaczanej- można użyć proszku budyniowego waniliowego albo śmietankowego
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– ekstrakt/aromat waniliowy albo inny- opcjonalnie
Mała uwaga ode mnie:
Do drożdzy nie używajcie erytrytolu, gdyż hamuje jego wzrost. Ja użyłam niewielkiej ilości ksylitolu, który będzie lepszym rozwiązaniem. Dla drożdży najlepszą pożywką byłby cukier, ale zauważyłam, że nawet jeśli damy go mało- w tym przypadku łyżeczka miodu albo syropu klonowego, to i tak drożdże urosną. Potrzebują jedynie trochę więcej czasu, ale coś za coś 🙂 Racuszki bezglutenowe i tak wyjdą pyszne!
Jajko roztrzepać z mlekiem i ksylitolem.
Dodać rozczyn, mąkę owsianą, ziemniaczaną i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać olej i wymieszać.
Odstawić na 30 minut.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do amerykańskich pancakes,czy gęstej śmietany do sałatek- należy je raczej rozprowadzać łyżką. Jeśli jest za rzadkie, to wystarczy dodać trochę mąki- 1-2 łyżki. Z kolei jeśli jest zbyt gęte, dolejcie trochę mleka albo wody 😉
Racuchy smażyć na maśle klarowanym albo oleju- tłuszcz ważny na pierwszą sztukę, później można smażyć beztłuszczowo 🙂
Przed smażeniem kolejnego naleśnika ciasto należy przemieszać, ponieważ mąka lubi opadać na dno 😉
3 komentarze
Teresa S
pyszniutkie
beti
Świetne racuchy 🙂
Di bloguje
Ale pysznie wyglądają!