Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

kostka mars, wegańskie ciasto mars, ciasto mars przepis, ciasto karmelowe, kruchy przekładaniec z karmelem, ciasto 3bit fit, fit mars, fit 3bit,


Czy tak, jak ja uwielbiacie orzechy, czekoladę i karmel? Te trzy elementy razem tworzą coś wyjątkowego 😉 Coś lepszego niż baton Mars, to wspaniała kostka mars, która moim zdaniem smakuje bosko, a sam baton może się schować 😀

Od zawsze lubiłam karmelowy smak- w dzieciństwie kupowałam krówki Goplany na wagę. Były lekko twarde  z zewnątrz i wilgotne w środku, ale nie jak mordoklejka- to jest moja ulubiona postać krówek 😀 Teraz nie sięgam już po kupne, bo nie znalazłam takich bez syropu glukozowo-fruktozowego 🙁

Jeśli chodzi o karmel to poszłam o krok dalej i poeksperymentowałam z jego wegańską wersją. W tym przypadku nieodzowne są daktyle, syrop klonowy i cukier kokosowy- i znowu trzy elementy i przepyszny efekt 😀

Zapraszam więc na wegańską kostkę z kremem migdałowo-karmelowym oraz czekoladowym. A wszystko na kruchym bezglutenowym spodzie 😉 Gwarantuję, że będziecie zachwyceni 😉


wegańskie ciasto, wegański przekładaniec, wegański snickers, wegański mars, wegański przekładaniec, fit mars, fit ciasto mars, fit ciasto snickers,

Kostka Mars na migdałowym spodzie z wegański karmelem i czekoladą


Kruchy spód:
– 100g mąki migdałowej
– 50g mąki kokosowej
– 100 g mąki z tapioki/ skrobi kukurydzianej
– 30 g budyniu w proszku o smaku waniliowym
– 150g oleju kokosowego w temp.pokojowej.
– 20 g syropu klonowego + 30 g erytrolu
– 20 g jogurtu roślinnego
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– aromat/esktrakt waniliowy


Wszystkie mąki wymieszać ze sobą. Dodać resztę składników i krótko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1h.

Następnie formę (u mnie o wymiarach 21x26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto można rozwałkować i przenieść do formy. Zetrzeć na tarce bezpośrednio i wylepić albo też wylepić kawałkami-wszystkie opcje dozwolone 🙂

Wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Spód pieczemy do zrumienienia, czyli jakieś 25 minut.


Krem migdałowo-karmelowy:
– 180g daktyli
– 60g masła migdałowego albo zmielonych na pastę migdałów
– 250 ml napoju migdałowego albo np. sojowego waniliowego
– 50 g cukru kokosowego
– 30 g surowej kaszy jaglanej
– 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 gramów)
– 50 g oleju kokosowego
– szczypta soli

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie do miękkości. Ostudzić.

Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. Odcedzić i wystudzić.

150 ml napoju zagotować z cukrem kokosowym. W 100 ml rozpuścić budyń i dodać do gotującego się mleka. Energicznie wymieszać.
Przykryć szczelnie folią dotykając wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Daktyle, kaszę i masło migdałowe zblendować na gładką masę. Do budyniu dodawać stopniowo masę daktylowo-jaglaną i miksować. Na koniec dodać roztopiony olej kokosowy.
Wyłożyć na spód i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.


Warstwa czekoladowa:
– 1 puszka mleczka kokosowego- schłodzonego
– 100g czekolady gorzkiej
– 40g czekolady mlecznej wegańskiej
– 20 g oleju kokosowego
– 3 łyżki ksylitolu w pudrze/ cukru pudru

Obie czekolady rozpuścić z olejem kokosowym i ostudzić.
Z mleczka bierzemy twardą cześć. Ubić na sztywno z cukrem pudrem albo ksylitolem w pudrze. Dodawać stopniowo czekoladę i miksować.
Masę czekoladę wyłożyć na schłodzoną wasrtwę migdłowo-karmelową.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.


Wierzch:

Udekorowałam dodatkowo polewą karmelową zrobioną z mleczka kokosowego i migdałowego, cukru kokosowego oraz ksylitolu. Na koniec dodałam trochę oleju kokosowego. Nie znam jednak dokładnych proporcji…. 🙁
Wiem jednak, że na taką polewę sprawdzą się wegańskie krówki z firmy Super Krówka 😉
Całośc posypałam orzeszkami i migdałami 🙂


Tak oto prezentuje się moja kostka mars inspirowana jego smakiem, ale z dodatkowym kruchym spodem na bazie mąki migdałowej! Uwielbiam to ciasto, po prostu 🙂


wegańskie ciasto, wegański przekładaniec, wegański snickers, wegański mars, wegański przekładaniec, fit mars, fit ciasto mars, fit ciasto snickers,


kruche ciasto migdałowe, ciasto bez glutenu, zdrowe wypieki, wegański mars, wegańskie ciasto karmelowe,


wegański karmel, cukier kokosowy, wegański krem czekoladowy, śmietanka kokosowa, krem czekoladowy, krem karmelowy, wegański krem karmelowy, zdrowy karmel,


kruche ciasto z karmelem, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto z czekoladą, ciasta z czekoladą, zdrowe ciasto kruche, kruche ciasto z kremem,


przekładaniec z karmelem, przekładaniec z kremem czekoladowym, zdrowy krem czekoladowy, krem czekoladowy bez nabiału, krem bez nabiału, ciasto z kremem bez nabiału, kostka karmelowa, kostka czekoladowa, kostka mars,


kostka karmelowo-czekoladowa, kostka mars, zdrowa kostka mars, fit ciasto mars, fit wypieki, wegańska kostka mars, wegańskie ciasto karmelowe,

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *