Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu
Coś dla wielbicieli przekładanych ciast, które cieszą również oko. Bardzo smaczne połączenie, masy serowej, kruchych blatów, orzechów, owocowej nuty oraz nietypowego dodatku w postaci lekko solonych karmelizowanych płatków kukurydzianych. Taki oto sernik gotowany w wydaniu przekładanej kostki z przełamującą nutą dżemu.
Całość tworzy wyjątkowe ciasto, każdy będzie pod wrażeniem, uwierzcie! W żadnej cukierni takiego połączenia nie znajdziecie 😀
Ciasto idealne na rodzinne uroczystości, żeby uraczyć zarówno domowników, jak i gości. Świąteczny i wyjątkowy wypiek 🙂
Sernik gotowany z orzechami i karmelem na kruchym cieście i płatkami kukurydzianymi
Ciasto orzechowe:
– 70 g mąki z orzechów włoskich
– 70 g mąki migdałowej
– 30 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
– 20 g budyniu waniliowego (proszku)
– 20 g cukru kokosowego
-30 g ksylitolu/erytrytolu albo cukru
– 60 g pasty/masła z orzechów włoskich
– 50 g białka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Pasta z orzechów włoskich, to po prostu zblendowane na masło orzechy włoskie- można zastąpić innym masłem, np. z nerkowców, czy migdałowe.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Zmiksować. Następnie zagnieść- powstanie jednolita trochę klejąca kula.
Formę podłużną o wymiarach 29×11 cm wyłożyłam papierem do pieczenia- spód tylko. Wylepiłam ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie piec w 190 stopniach przez 12-12 minut- do zrumienienia.
Tutaj filmik #beko pokazujący, jak można zmiksować ciasto bez brudzenia 🙂
Ciasto kruche:
– 120 g mąki orkiszowej*
– 60 g masła
– 60 g gęstej śmietany 12%
– 40 g ksylitolu/erytrolu
– szczypta soli
+ 30 g białej czekolady
+ kilka łyżek dżemu wiśniowego
Z mąki, masła, erytrolu albo ksylitolu, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Każdy placek pieczemy oddzielnie. Ta sama forma, spód wyłożony papierem do pieczenia.
Ciasto można rozwałkować albo wylepić.
1 blat podpiec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć, zetrzeć na wierzch czekoladę białą i podpiec, aż czekolada się skarmelizuje.
2 blat- też wyłożyć formę, rozsmarować dżem i piec przez 15-17 minut w 180 stopniach.
*można użyć bezglutenowej, polecam 50 g gryczanej, 40 g ryżowej, 30 g tapioki)
Krem serowy:
– 350 g sera kremowego naturalnego
– 200 g twarogu półtłustego
– 1 jajko + 2 żółtka
– 80 g erytrolu
– 20 g miodu
– 30 g budyniu waniliowego + 125 ml mleka (najlepiej ekologicznego)
– 50 g masła
– ziarenka z wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło rozpuścić i delikatnie zrumienić, aż zacznie wydzielać lekki aromat palonego masła.
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser typu philadelphia, erytrol, jajko, żółtka, ekstrakt albo ziarenka wanilii. Zmiksować.
Umieścić na małym palniku i zacząć gotować pamiętając o mieszaniu. Po 7 minutach gotowania na małym ogniu dolać budyń rozpuszczony z mleku. Cały czas gotować mieszając. Masa musi zacząć bulgotać. Zdjąć z palnika i dolać rozpuszczone masło. Odstawić.
Karmelizowany płatki kukurydziane:
– 2 szkl. płatków kukurydzianych
– 30 g miodu
– 30 cukru kokosowego
– 30 g erytrytolu w pudrze
– 50 g masła
– 70 ml mleka – najlepiej tłustego
– 20 ml nalewki orzechowej- ja użyłam z orzechów włoskich 🙂
– 1/4 łyżeczki soli
1 szkl. płatków drobno pokruszyć, a drugą szklankę zostawić większą.
Na patelni rozpuścić masło, cukier kokosowy, mleko i nalewkę. Podgotować, aż masa delikatnie odparuje i zgęstnieje. Dodać płatki kukurydziane, miód, cukier puder z erytrytolu i sól. Wymieszać szybko. Nie ruszając należy całość podsmażyć. Po chwili można przemieszać. Masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie należy połamać na mniejsze i większe kawałki. Wierzch będzie bardziej chrupiący, a środek może być delikatnie miękki.
Składanie:
1) Ciasto orzechowe
2) 1/3 masy serowej
3) Ciasto kruche z dżemem
4) 1/3 masy serowej
5) Kruche ciasto z karmelizowaną białą czekoladą
6) 1/3 masy serowej
7) Karmelizowane płatki.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na następny, gdy blaty nasiąkną, a wszystkie smaki się przegryzą!
#ciastojakzobrazka Sernik gotowany jak z obrazka!
2 komentarze
beti
Pyszne ciasto 🙂
codojedzenia
Apetyczny sernik. Wygląda obłędnie!