Ciasta z kremem,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu

sernik gotowany, sernik z orzechami, sernik z karmelem, przekładaniec z masą serową, masa serowa, gotowana masa serowa, kruche ciasto z masą serową, pralina orzechowa, płatki kukurydziane,


Coś dla wielbicieli przekładanych ciast, które cieszą również oko. Bardzo smaczne połączenie, masy serowej, kruchych blatów, orzechów, owocowej nuty oraz nietypowego dodatku w postaci lekko solonych karmelizowanych płatków kukurydzianych. Taki oto sernik gotowany w wydaniu przekładanej kostki z przełamującą nutą dżemu.

Całość tworzy wyjątkowe ciasto, każdy będzie pod wrażeniem, uwierzcie! W żadnej cukierni takiego połączenia nie znajdziecie 😀

Ciasto idealne na rodzinne uroczystości, żeby uraczyć zarówno domowników, jak i gości. Świąteczny i wyjątkowy wypiek 🙂



Sernik gotowany z orzechami i karmelem na kruchym cieście i płatkami kukurydzianymi


Ciasto orzechowe:
– 70 g mąki z orzechów włoskich
– 70 g mąki migdałowej
– 30 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
– 20 g budyniu waniliowego (proszku)
– 20 g cukru kokosowego
-30 g ksylitolu/erytrytolu albo cukru
– 60 g pasty/masła z orzechów włoskich
– 50 g białka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli


Pasta z orzechów włoskich, to po prostu zblendowane na masło orzechy włoskie- można zastąpić innym masłem, np. z nerkowców, czy migdałowe. 

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Zmiksować. Następnie zagnieść- powstanie jednolita trochę klejąca kula.

Formę podłużną o wymiarach 29×11 cm wyłożyłam papierem do pieczenia- spód tylko. Wylepiłam ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. 
Następnie piec w 190 stopniach przez 12-12 minut- do zrumienienia.

Tutaj filmik #beko pokazujący, jak można zmiksować ciasto bez brudzenia 🙂



Ciasto kruche:
– 120 g mąki orkiszowej*
– 60 g masła
– 60 g gęstej śmietany 12%
– 40 g ksylitolu/erytrolu
– szczypta soli

+ 30 g białej czekolady
+ kilka łyżek dżemu wiśniowego

Z mąki, masła, erytrolu albo ksylitolu, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Każdy placek pieczemy oddzielnie. Ta sama forma, spód wyłożony papierem do pieczenia. 

Ciasto można rozwałkować albo wylepić. 
1 blat podpiec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć, zetrzeć na wierzch czekoladę białą i podpiec, aż czekolada się skarmelizuje. 

2 blat- też wyłożyć formę, rozsmarować dżem i piec przez 15-17 minut w 180 stopniach. 

*można użyć bezglutenowej, polecam 50 g gryczanej, 40 g ryżowej, 30 g tapioki)


Krem serowy:

– 350 g sera kremowego naturalnego
– 200 g twarogu półtłustego
– 1 jajko + 2 żółtka
– 80 g erytrolu
– 20 g miodu
– 30 g budyniu waniliowego + 125 ml mleka (najlepiej ekologicznego)
– 50 g masła
– ziarenka z wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło rozpuścić i delikatnie zrumienić, aż zacznie wydzielać lekki aromat palonego masła. 

Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser typu philadelphia, erytrol, jajko, żółtka, ekstrakt albo ziarenka wanilii. Zmiksować. 
Umieścić na małym palniku i zacząć gotować pamiętając o mieszaniu. Po 7 minutach gotowania na małym ogniu dolać budyń rozpuszczony z mleku. Cały czas gotować mieszając. Masa musi zacząć bulgotać. Zdjąć z palnika i dolać rozpuszczone masło. Odstawić. 


Karmelizowany płatki kukurydziane:
– 2 szkl. płatków kukurydzianych
– 30 g miodu
– 30 cukru kokosowego
– 30 g erytrytolu w pudrze
– 50 g masła
– 70 ml mleka – najlepiej tłustego
– 20 ml nalewki orzechowej- ja użyłam z orzechów włoskich 🙂
– 1/4 łyżeczki soli

1 szkl. płatków drobno pokruszyć, a drugą szklankę zostawić większą. 

Na patelni rozpuścić masło, cukier kokosowy, mleko i nalewkę. Podgotować, aż masa delikatnie odparuje i zgęstnieje. Dodać płatki kukurydziane, miód, cukier puder z erytrytolu i sól. Wymieszać szybko. Nie ruszając należy całość podsmażyć. Po chwili można przemieszać. Masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie należy połamać na mniejsze i większe kawałki. Wierzch będzie bardziej chrupiący, a środek może być delikatnie miękki. 


Składanie:
1) Ciasto orzechowe
2) 1/3 masy serowej
3) Ciasto kruche z dżemem
4) 1/3 masy serowej
5) Kruche ciasto z karmelizowaną białą czekoladą
6) 1/3 masy serowej
7) Karmelizowane płatki. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na następny, gdy blaty nasiąkną, a wszystkie smaki się przegryzą!  
#ciastojakzobrazka Sernik gotowany jak z obrazka!


Nasz wyjątkowy, bogaty sernik gotowany jest gotowy! Te karmelizowane płatki kukurydziane są cudowne! Smakują jak chrupka pralinowa w ciastach z cukierni. Przy czym nasz sernik gotowany jest jeszcze lepszy, bo nie zawiera żadnych gotowców, a do tego ma mniejszą ilość cukru 😉

Nie rezygnujcie z dodatku dżemu ani białej czekolady, która karmelizuje się podczas pieczenia. To moje małe odkrycie- biała czekolada sama w sobie jest trochę nijaka, ale zapieczona zyskuje na aromacie 😉 Na jeden z blatów można wyłożyć bezę kokosową, czyli wiórki kokosowe wymieszane z białkiem.


sernik gotowany, chrupka kukurydziana, pralina, karmelizowane płatki, sernik w formie tortu, przekładaniec z orzechami, pani walewska z serem, ciasto pychotka, ciasto pralinowe, ciasto royal, ciasto z płatkami kukurydzianymi, ciasta z małą ilością cukru, francuskie ciasta,


przekładaniec z dżemem, przekładaniec z karmelem, fit wypieki, tort pralinowy, mille feuille z orzechami, ciasto kruche bez cukru, sernik bez białego cukru, fit słodkości, cukier kokosowy, przepis na ciasta przekładane,


pralina z płatków, karmelizowane płatki, ciasto z karmelem, ciasto z chrupką, przepis na przekładańce, ciasta przekładane, masa serowa, sernik gotowany, sernik przekładany, ciasto balowe, ciasto świąteczne, ciasta na boże narodzenie,


przekładaniec z serem, zdrowe ciasto przekładane, ciasto bez glutenu, ciasta bezglutenowe, ciasto z orzechami, wypieki z orzechami, fit słodkości, fit ciasto,


miodownik, marlenka z masą serową, ciasto marlenka, ciasto karmelizowane, biała czekolada karmelizowana, ciasto z karmelem, ciasto z serem, przekładane ciasto z masą serową, blog z wypiekami, najsłodszy blog,


zdrowe słodkości, ciasto kruche bez glutenu, ciasto orzechowe, kruche ciasto orzechowe, ciasto na sodzie, ciasto miodowe, ciasto z miodem, miodownik z serem, miodownik z masą serową, miodownik z dżemem, miodownik przepis,


Ciasto jak z obrazka
Dodaj napis

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *