kotlety z dorsza
Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja

Kotlety rybne z dorsza z cebulką i pieczarkami (bez bułki, jajka)

kotlety z dorsza


Kotlety rybne będą idealną propozycją dla miłośników ryb, ale też smażonych rzeczy. Ponadto jeśli znudziło Ci się mięso, a ryba gotowana na parze, to nie Twój smak, no to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu 🙂
Ostatnio skupiałam się wyłącznie na słodkościach, więc czas dla równowagi dosypać trochę soli 😀

 

Ja sama jeśli chodzi o mięso to jestem wybredna- na ten moment sięgam tylko po fileta z indyka i kurczaka ze sprawdzonego źródła 😀 Rybę bardzo lubię, jednak też trzeba sprawdzać jej pochodzenie.. wybierając dorsza najlepiej kupować atlantyckiego, ale nie tego z hodowli norweskiej 😉

 

Chciałam zrobić coś innego, niż smażone filety, więc zrobiłam po prostu mielone kotlety rybne. Bez namaczanej bułki, bez jajka- główną rolę odgrywa ryba i tak ma być! 😉 Świetnym dodatkiem okazał się serek, który nadaje kremowości 🙂

 

Takie najbardziej mi smakują- dużo białka, dużo sytości, dużo witamin 😀



Kotlety rybne z dorsza- bez jajek, bez bułki

4-5 sztuk


– 300 g fileta z dorsza- atlantyckiego najlepiej
– 1 łyżka złocistego siemienia lnianego*
– 1 łyżka mąki dyniowej/słonecznikowej/cieciorki
– 1 mała cebula albo 1/2 dużej
– 3 pieczarki
– 1 łyżka naturalnego sera kremowego (ok.20 gramów)

– przyprawy:
– 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
– 1 łyżeczka natki pietruszki,
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
– sól, pieprz,
– trochę skórki z cytryny

+ do obtoczenia mieszanka: zmielony len złocisty, mąka z cieciorki.
+ masło klarowane do smażenia


Fileta należy dobrze odsączyć. Następnie bardzo drobno pokroić. Można również zblendować- ja nie przepadam za konsystencją musu/papki, dlatego wolałam drobno posiekać.

Pieczarki i cebulkę podsmażyć na odrobinie masła klarowanego. Podczas smażenia delikatnie posolić. Następnie ostudzić.

Do ryby dodać wszystkie składniki zagnieść rękoma- warto wyrobić przez chwilę, bo ryba zmięknie.

Z masy formować kotlety i obtaczać w przygotowanej mieszance- obtoczyłam tylko z jednej strony i ta bez również ładnie się usmażyła.

Smażyć na złoto na maśle klarowanym- nie potrzeba wiele, wystarczy mała warstwa. Najlepiej drugą partię masła dodać po przewróceniu kotletów- im więcej się da, tym więcej kotlety wchłoną.

Można też upiec, ale moim zdaniem smażone lepsze… no i ten maślany aromat 😀

*można użyć brązowego, ale złocisty ma łagodniejszy i lepszy moim zdaniem smak.


domowe kotlety, domowe kotlety rybne, przepis na kotleciki rybne, kotlety mielone z dorsza, pomysł na dietetyczny obiad, keto obiad, obiad low carb, dieta low carb,
 
 
 


 
 


domwe kotlety, fit kotlety mielone, dietetyczne kotlety, kotlety z ryby, przepis na pyszną rybę, obiad z rybą, ryba na obiad, dorsz obiad, przepis na dorsza, zdrowe obiady, blog ze zdrowymi przepisami, czym zastąpić bułkę tartą,

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *