Ciasto “Kokosowa Krówka”
Nie ukrywam, że na zrobienie tego ciasta potrzebujecie trochę czasu, ale warto! Karnawał to niekoniecznie smażone łakocie, ale też mogą to być konkretne ciacha- nie te drożdżowe, ucierane, ale raczej z kremami, dodatkami, bakaliami, czekoladą itd. To oczywiście zawiera karmel i kokos, stąd nazwa “kokosowa krówka”- karmelizowany kokos smakuje bosko 😉
W tym cieście zakochają się miłośnicy Pani Walewskiej, Rafaello czy Krówki. Ta kostka to właśnie taka kombinacja. Kruche blaty oraz delikatny biszkopt, a w środku powidła, kajmak, budyń, wiórki kokosowe, rodzynki… po prostu rozpusta! 😉
Ciasto “Kokosowa Krówka”, czyli przekładane kruche ciasto z kremem, karmelem, kokosem i dżemem.
Biszkopt:
forma 26×21
-4 jajka
-1/2 szkl.ksylitolu (do biszkoptu lepiej sprawdza się ksylitol niż erytrytol)
-100g mąki orkiszowej
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Gdy zaczną się pojawiać delikatne “górki” to dosypywać stopniowo ksylitol. Gdy białka są ubite na sztywno, a ksylitol niewyczuwalny do należy dodać żółtka po kolei i delikatnie mieszać. Na koniec łyżka po łyżce mąka orkiszowa z dodatkiem proszku do pieczenia. Najlepiej dodawać do jajecznej masy bezpośrednio z sitka- przesiewać od razu do masy.
Biszkopt pieczemy w foremce, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Boki niczym. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut- na złoto.
Biszkopt wyciągnąć i rzucić blaszkę na ziemię. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt wyciągnąć z formy.
Kruche ciasto:
-400g mąki (u mnie 200 g ryżowej, 100g owsianej, 100g jaglanej) – można użyć również pszennej, orkiszowej.
-4 żółtka
-180 g masła
-2 łyżki śmietany
-1/3 szkl. erytrytolu/ ksylitolu w pudrze
-1 łyżeczka pr. do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Dodać sól, ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie zimne pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać albo chwilę zmiksować. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na dwie części. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut.
dodatkowo:
-100 g wiórków kokosowych
-40 g miodu/syropu klonowego
-1/2 szkl. mleka
-50 g masła
-20 g cukru kokosowego/trzcinowego
– 30 g erytrytolu
-szczypta soli
Na patelni umieścić mleko, masło, cukier i miód. Całośc należy podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać sól i wsypać wiórki kokosowe.
Z lodówki wyciągnąć schłodzone ciasto.
Rozwałkować jeden blat i piec w 180 stopniach przez 20 minut, na złoty kolor. Ostudzić i wyciągnąć z formy.
Rozwałkować drugi blat. Umieścić w formie. Wyłożyć masę kokosową. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Masa na wierzchu powinna się skarmelizować i nabrać złotego koloru. Jeśli już wcześniej nabrała koloru, to należy po prostu przykryć wierzch folią. Nie można wyciągnąć wcześniej, bo spod będzie niedopieczony.
Krem waniliowy:
-400 ml mleka
-1 budyń waniliowy (40g)
-1/2 szkl. erytrytolu/ksylitolu/cukru
-2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-50 g masła
300 ml mleka zagotować z ksylitolem. W 100 ml rozpuścić budyń. Dodać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać i gotować, aż masa zacznie bulgotać. Dodać aromat/ekstrakt oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia masła. Przykryć folia spożywczą albo woreczkiem, tak żeby dotykał powierzchni masy- unikniemy wysychania wierzchu.
Masa krówkowa:
-300 ml mleka
-1 budyń toffi (40g)
-150 g kajmaku
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-50 g masła
250 ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić budyń oraz dodać mąkę orkiszową. Dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszać. Gdy masa zacznie bulgotać, to zdjąć z ognia. Przykryć folią dotykając wierzchu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masę kajmakową w temp. pokojowej zmiksować z masłem też w temp. pokojowej. Dodawać stopniowo ostudzony budyń.
ciasto kokosowa krówka
Przekładanie ciasta kokosowa krówka
Na sam spód dajemy kruchy blat. Smarujemy dżemem porzeczkowym i dodajemy rodzynki- u mnie namoczone wcześniej w alkoholu. Na wierzch budyń waniliowy. Przykrywamy biszkoptem. Następnie cały krem kajmakowy, a na wierzch kruchy blat pieczony z warstwą kokosową.
3 komentarze
Anonimowy
proszę mi napisac czy ten krem nie jest rzadki na tak mało masła ,,,,
just_megik
Hej 🙂 Nie jest, ponieważ użyłam mniejszej ilości mleka 😉 Nigdy nie daję bardzo dużo masła, bo dla mnie wtedy krem jest zbyt maślany i wtedy robi się bardziej luźny jeśli nie trzyma się w lodówce. Typowo budyniowy krem gęstnieje szybciej i moim zdaniem jest bardziej zwarty 🙂
Fitsweet.me
Prezentuje się super, w sam raz na ostatki 🙂