brownie kokosowe
Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

Brownie z kremem kokosowym- fit Bounty

brownie z kremem kokosowym, zdrowe bounty, krem kokosowym, krem rafaello,fit ciasta, fit wypieki, zdrowe odchudzane, zdrowe słodycze,


Jak wiadomo, czekolada i kokos to zgrany duet 😉 A do tego jedno z najlepszych wydań czekolady, czyli ciasto czekoladowe. A ten krem to czysta poezja, smakuje lepiej niż rafaello! Jest mleczno i kokosowe… To brownie z kremem kokosowym będzie idealne jako tort na jakąś uroczystość!

Ponadto, tym razem poszłam na mały kompromis i zrobiłam ciasto ciasto w połowie zdrowe (spód) i w połowie mniej zdrowe (krem, ale za to pyszny) 😀 Było warto….krem wyszedł rewelacyjny- aksamitny, kremowy, treściwy, ale zarazem rozpływający się w ustach! Rajskie smaki po prostu 😉


Jaglane brownie z kremem kokosowym!


Spód brownie
tortownica o śr. 23-24 cm

– 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
– 1 szkl mleka roślinnego/zwykłego
– 1 szkl. wody
– 100 g gorzkiej czekolady- najlepiej 70%
– 50 g oleju kokosowego/zwykłego/masła
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szkl. ksylitolu albo 2/3 szkl. erytrytolu
– 100 g daktyli
– 2 jajka
– 50 g mąki kokosowej
– szczypta soli

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać wrzątkiem. Umieścić w garnku i lekko podprażyć. Wlać 1 szklankę wody i mleka. Gotować do miękkości, kasza powinna mieć kleistą konsystencję. Odstawić do wystudzenia. Masa może być letnia, nie trzeba studzić całkowicie.


Czekoladę rozpuścić z masłem albo olejem.
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Odcedzić.
Do kaszy dodać daktyle, jajka i cukier kokosowy- całość zblendować na gładką masę.
Następnie dosypać mąkę kokosową z solą, kakao i masło z czekoladą.

Gotowę masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie wykładamy krem kokosowy- przepis niżej


Krem kokosowy:
– 2/3 szkl. wiórków kokosowych
– 100 g białej czekolady** (u mnie biała bez cukru)
– 3 jajka
– 250 ml mleka zwykłego/roślinnego
– 250 ml mleczka kokosowego
– 150 ml śmietany kremówki***
– 30 g budyniu śmietankowego
– 1/3 szkl. miodu/syropu klonowego ewentualnie
– 1/3 szkl. ksylitolu


Czekoladę rozpuścić w 250 ml mleka roślinnego. Ostudzić.
Jajka ubić z ksylitolem i miodem/syropem.
Mleczko kokosowe krótko zmiksować. Śmietanę delikatnie ubić- jeśli zastąpiliście mleczkiem, to należy je również delikatnie ubić- musi być schłodzone. Wymagana konsystencja to delikatna pianka. Do ubitych jajek dolać czekoladę z mlekiem roślinnym. Następnie wiórki kokosowe i budyń. Zmiksować. Na koniec śmietanę i mleczko kokosowe. Delikatnie wymieszać.

Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 40 minut. Pod koniec zwiększyć temp. do 180 i podpiec sam wierzch- tylko w przypadku gdy jest mało złocisty.

Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić przez 2 h w lodówce- to bardzo ważne 🙂

** jeśli wypiek ma być bezmleczny, to należy kupić czekoladę białą wegańską
*** można zastąpić mleczkiem kokosowym – gęstą częścią


Czyż to brownie z kremem kokosowym nie prezentuje się apetycznie? 😀 Kasza jaglana to bardzo dobra baza do spodu, bo dzięki niej ciasto ma strukturę przypominającą prawdziwe brownies. Krem kokosowy jest bardzo kremowy dzięki pieczeniu w niższej temperaturze. Wiórki kokosowe świetnie zagęszczają krem podczas pieczenia.


Ten typ ciasta wymaga schłodzenia, żeby poczuć pełnię jego smaku 😀 Po wystudzeniu można przechowywać w temp. pokojowej 🙂


fit jaglane brownie, fit brownie, zdrowe brownies, krem kokosowy, sernik fit, zdrowe ciasto czekoladowe, murzynek jaglany, ciasta dla cukrzyka, ciasto z niskim indeksem glikemicznym,  ciasta bez cukru, słodkie bez cukru,


brownie z kremem kokosowym, sernik kokosowy, sernik na spodzie czekoladowym, sernik bez sera, masa z kremem kokosowym, mleczko kokosowe przepis, krem kokosowy bez mleka, fit krem kokosowy, fit bounty, fit rafaello,


jaglane brownie, brownie bez cukru, kokosowy krem pieczony, kokosowy sernik, masa kokosowa pieczona, ciasto czekoladowe z kokosem, ciasto czekoladowe z kremem,

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *