
Brownie z kremem kokosowym- fit Bounty
Jak wiadomo, czekolada i kokos to zgrany duet 😉 A do tego jedno z najlepszych wydań czekolady, czyli ciasto czekoladowe. A ten krem to czysta poezja, smakuje lepiej niż rafaello! Jest mleczno i kokosowe… To brownie z kremem kokosowym będzie idealne jako tort na jakąś uroczystość!
Ponadto, tym razem poszłam na mały kompromis i zrobiłam ciasto ciasto w połowie zdrowe (spód) i w połowie mniej zdrowe (krem, ale za to pyszny) 😀 Było warto….krem wyszedł rewelacyjny- aksamitny, kremowy, treściwy, ale zarazem rozpływający się w ustach! Rajskie smaki po prostu 😉
Jaglane brownie z kremem kokosowym!
Spód brownie
tortownica o śr. 23-24 cm
– 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
– 1 szkl mleka roślinnego/zwykłego
– 1 szkl. wody
– 100 g gorzkiej czekolady- najlepiej 70%
– 50 g oleju kokosowego/zwykłego/masła
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szkl. ksylitolu albo 2/3 szkl. erytrytolu
– 100 g daktyli
– 2 jajka
– 50 g mąki kokosowej
– szczypta soli
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać wrzątkiem. Umieścić w garnku i lekko podprażyć. Wlać 1 szklankę wody i mleka. Gotować do miękkości, kasza powinna mieć kleistą konsystencję. Odstawić do wystudzenia. Masa może być letnia, nie trzeba studzić całkowicie.
Czekoladę rozpuścić z masłem albo olejem.
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Odcedzić.
Do kaszy dodać daktyle, jajka i cukier kokosowy- całość zblendować na gładką masę.
Następnie dosypać mąkę kokosową z solą, kakao i masło z czekoladą.
Gotowę masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie wykładamy krem kokosowy- przepis niżej
Krem kokosowy:
– 2/3 szkl. wiórków kokosowych
– 100 g białej czekolady** (u mnie biała bez cukru)
– 3 jajka
– 250 ml mleka zwykłego/roślinnego
– 250 ml mleczka kokosowego
– 150 ml śmietany kremówki***
– 30 g budyniu śmietankowego
– 1/3 szkl. miodu/syropu klonowego ewentualnie
– 1/3 szkl. ksylitolu
Czekoladę rozpuścić w 250 ml mleka roślinnego. Ostudzić.
Jajka ubić z ksylitolem i miodem/syropem.
Mleczko kokosowe krótko zmiksować. Śmietanę delikatnie ubić- jeśli zastąpiliście mleczkiem, to należy je również delikatnie ubić- musi być schłodzone. Wymagana konsystencja to delikatna pianka. Do ubitych jajek dolać czekoladę z mlekiem roślinnym. Następnie wiórki kokosowe i budyń. Zmiksować. Na koniec śmietanę i mleczko kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 40 minut. Pod koniec zwiększyć temp. do 180 i podpiec sam wierzch- tylko w przypadku gdy jest mało złocisty.
Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić przez 2 h w lodówce- to bardzo ważne 🙂
** jeśli wypiek ma być bezmleczny, to należy kupić czekoladę białą wegańską
*** można zastąpić mleczkiem kokosowym – gęstą częścią
Czyż to brownie z kremem kokosowym nie prezentuje się apetycznie? 😀 Kasza jaglana to bardzo dobra baza do spodu, bo dzięki niej ciasto ma strukturę przypominającą prawdziwe brownies. Krem kokosowy jest bardzo kremowy dzięki pieczeniu w niższej temperaturze. Wiórki kokosowe świetnie zagęszczają krem podczas pieczenia.
Ten typ ciasta wymaga schłodzenia, żeby poczuć pełnię jego smaku 😀 Po wystudzeniu można przechowywać w temp. pokojowej 🙂



5 komentarzy
Izaa
fajne to ciasto
just_megik
Dziękuję! 🙂
Okiem Blondynki by McBlondi
Uwielbiam brownie, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam 😉 Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam połączenie czekolady i kokosu! 🙂
just_megik
U mnie to połączenie dość często gości, bo też uwielbiam czekoladę z kokosem! Myślę, że nie pożałujesz, gdy już zrobisz 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
Moja bajka, lubię kokosowe wypieki a tu jeszcze i czekolada, super 🙂