Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)
Może bardziej jesiennie, niż zimowo, ale dynia zawsze dobra 😉 Zazwyczaj sięgam po nią w wersji pieczonej na słono, chociaż słodka tarta w stylu amerykańskim też mi bardzo smakowała. Placuszki dyniowe też są rewelacyjne, a z dodatek mąki kokosowej bardzo tu pasuje!
Takie placuszki na bazie dyni z dodatkiem mąki kokosowej będą też sycące, a sam kokos wnosi tropikalnego klimatu… Połączenie polskich klimatów z ciepłem tropików – rezultat świetny!
Idealna propozycja na śniadanie dla tych, którzy nie przepadają za owsianką, ale lubię słodkie śniadania. Wolą posiłki białkowe od rana, ale tęsknią za słodkim początkiem dnia 😀
Mąka kokosowa jest niskowęglowodanowa, dynia tak samo, a jajko to idealne źródło białka i witamin!
Koniecznie do zrobienia 😉
Placki dyniowo-kokosowe
5-7 sztuk
– 200 g startej dyni
– 30 g mąki kokosowej
– 1 jajko
– 1 białko
– 50 ml mleka roślinnego/zwykłego
– odrobina cynamonu
– słodzik- u mnie 2 tabletki stewii
– odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia
Dynia powinna być starta na drobnych oczkach, ale nie na papkę.
Jajko roztrzepać z białkiem i mlekiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut- to ardzo ważne, gdyż w tym czasie mąa kokosowa wchłonie wpłyny. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, to znak, że mieliście bardziej chłonną mąkę kokosową i trzeba dodać trochę płynów. Jeśli za mało, to wystarczy dosypać odrobinę mąki 🙂
Patelnię dobrze rozgrzać z dodatkiem tłuszczu- ja smarowałam po prostu patelnię kawałkiem masła klarowanego. Układać placuszki dyniowe za pomocą mokrej łyżki i delikatnie rozpłaszczyć. Gdy łyżka jest zamoczona w wodzie, to nie klei się do ciasta.
Ważne, żeby od razu po ułożeniu placuszków zmniejszyć ogień na mniejszy i przykryć pokrywką. Placuszki smażyć kilka minut z każdej strony.
2 komentarze
Ervisha
Na pewno świetnie smakują 🙂
Janina Zaręba
Bardzo jestem ciekawa tych placuszków, na pewno poeksperymentuję z tym przepisem 🙂