Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby

naleśniki bezglutenowe, naleśniki jednoporcjowe, naleśniki dla jednej osoby, dietetyczne naleśniki, przepis na dietetyczne naleśniki, przepis na naleśniki, naleśniki dla jednej osoby, naleśniki z jabłkami,


Naleśniki w moim przypadku to jedna wielka niewiadoma. Raz wyjdą, innym razem rozpadają się albo przywierają do patelni… To jest po prostu dobry albo zły dzień robienia naleśników – nie ma reguły 😀 Chociaż nie ukrywam, że dobra patelnia odpowiada w większej mierze za udane albo nie naleśniki 😉 Naleśniki bezglutenowe są trochę trudniejsze, niż tradycyjne ze względu na brak glutenu, ale dobry przepis załatwia sprawę 😉

 

Wcześniej miałam problem z dobraniem proporcji, tak żeby naleśników nie była wielka wieża- ja chciałam tylko kilka sztuk dla siebie. W internecie większość opiera się jednak na rodzinnej porcji 😉

 

Poeksperymentowałam trochę i mam dla Was mój sprawdzony przepis na 3 naleśniki- idealne na jedną, baaardzo egoistyczną porcję 😛


naleśniki bez glutenu, naleśniki ryżowe, miękkie naleśniki, delikatne naleśniki bez glutenu, przepis na naleśniki dla jednej osoby, naleśniki bez mleka, naleśniki bezmleczne, fit naleśniki

Naleśniki bezglutenowe najlepiej wychodzą z dodatkiem mąki ziemniaczanej albo budyniu, gdyż dzięki tej skrobi są bardziej elastyczne.


Ciasto naleśnikowe bezglutenowe:
3 sztuki

– 30 g mąki ryżowej
– 10 g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku
– 10 g gryczanej białej
– 1 jajko
– 150 ml mleka (u mnie roślinne)
– szczpta soli
– 1/2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki oleju
– masło klarowanego do smażenia


Jajko roztrzepać z mlekiem,olejem, solą i miodem/syropem.
Każdą mąkę przesiać. Dosypać do mokrych składników. Zmiksować albo dobrze wymieszać, żeby masa nie miała grudek.
Odstawić na 15 minut- mąki wchłoną trochę płynów i nie będą tak opadać na dno miski.

Patelnię posmarować odrobiną masła klarowanego i dobrze rozgrzać.
Naleśniki smażyć najpierw na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć na mały na chwilę.
Delikatnie przewracać 🙂


Podanie:

Moje naleśniki bezglutenowe miały różne wersje smakowe:
1) pasta kokosowa czyli mąka kokosowa wymieszana  z mlekiem roślinnym, wodą i erytrolem. Do tego pomarańcza
2) jabłko z cynamonem
3) pomarańcza, odrobina dżemu w środku

Naleśnik z jabłkiem jest polany masłem orzechowym, a dwa pozostałe to polewa z kakao, erytrolu, odrobiny syropu klonowego i mleka roślinnego.

Takie śniadanie to pełen wypas- świetny smak, dużo witamin, zdrowe tłuszcze i do tego sytość, czyli pełna satysfakcja 😉


naleśniki z jabłkami, naleśniki z czekoladą, fit naleśniki, naleśniki ryżowe, mąka ryżowa przepisy, naleśniki budyniowe, naleśniki bez mleka, naleśniki z masłem orzechowym, fit naleśniki, zdrowe naleśniki, dietetyczne naleśniki.


naleśniki z jabłkami, naleśniki z czekoladą, fit naleśniki, naleśniki ryżowe, naleśniki budyniowe, naleśniki bez mleka, naleśniki z masłem orzechowym, fit naleśniki, dietetyczne naleśniki.


naleśniki bezglutenowe, naleśniki jednoporcjowe, naleśniki dla jednej osoby, dietetyczne naleśniki, przepis na dietetyczne naleśniki, przepis na naleśniki, naleśniki dla jednej osoby, naleśniki z jabłkami,


naleśniki kokosowe, naleśniki z kokosem, krem kokosowy, pasta kokosowa, naleśniki bez cukru, naleśniki bez glutenu, słodycze bez glutenu, ciasta bez glutenu,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *