Mini tarty bezglutenowe z gruszkami i budyniem
Może wielu z Was jest przesłodzona po Świętach, ale liczę na to, że są ze mną Ci, którym nigdy nie brak słodkiego akcentu 😀 Zwłaszcza Ci, którzy kochają maślane kruche ciasteczka, a do tego owoce i smak dzieciństwa, czyli budyń 😀 Czyli po prostu mini tarty bezglutenowe 😀 Kiedy kupiłam foremki do mini tart, to musiałam je szybko wykorzystać. To świetna opcja do robienia ciast testowych, gdy nie chcemy wykorzystywać od razu dużo składników albo gdy mamy ochotę na coś mniejszego…. te mini tarty bezglutenowe powstały właśnie ze względu na ochotę na coś skromniejszego 😉
Kruche ciasto bardzo łatwo zrobić w mniejszej proporcji, gorzej jest np. z babeczkami czy ciastami ucieranymi.
Ten przepis jest idealny do zrobienia 3 jednoporcjowych, ale sporych tartaletek… chociaż oczywiście można teżje przyrządzić w mniejszych foremkach i uzyskać tym samym więcej sztuk 😉
Gorąco polecam, bo te mini tarty nie mają za wiele cukru i dodatkowo są bez glutenu! Palce lizać 😉
Mini tarty bezglutenowe na bazie maślanego ciasta z dodatkiem miodu, wypełnione kremem budyniowym oraz gruszkami.
Bezglutenowe ciasto kruche:
3 większe tartaletki
– 220 g mąki bezglutenowej*
– 80 g masła/oleju kokosowego
– 20 g miodu albo syropu klonowego
– 40 g erytrolu
– 1 jajko ( można zastąpić jogurtem roślinnym- 2 łyżki)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąki wymieszać ze sobą. Przesiać. Dodać sól, erytrol i proszek do pieczenia.
Następnie zimne masło albo olej – najlepiej w drobnych kawałkach. Całość posiekać.
Dodać miód i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wypełnić 3 większe formy do tartaletek- można użyć również mniejszych albo jedną większą.
Wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciągnąć i wyłożyć obciążnikami.
Piec w 190 stopniach przez 10 minut, następnie wyciągnąć obciążniki i dalej do zrumienienia, ok. 7-10 minut.
* użyłam 100 g mąki ryżowej, 50 g skrobi ziemniaczanej, 30 g mąki z tapioki, 40 g mąki migdałowej. Można użyć tradycyjnej mąki również – pszennej, orkiszowej.
Gruszki gotowane z winem:
-2 gruszki
-50ml wina białego
-8 daktyli suszonych
-1 łyżka miodu + 2 łyżki erytrytolu
-1 łyżka masła/oleju kokosowego
-50 ml mleka zwykłego albo roślinnego
W wersji wegańskiej zamiast miodu należy najlepiej użyć syropu klonowego, ryżowego albo daktylowego 🙂
Suszone daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić.
Gruszki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i cukier kokosowy. Dodać gruszki i podsmażyć na średnim ogniu. Następnie dolać wino i mleko. Poddusić owoce, aż płyny wyparują.
Gruszki ostudzić. Dorzucić miód i daktyle. Dobrze wymieszać.
Krem budyniowy:
– 40 g budyniu waniliowego- 1 opakowanie
– 400 ml mleka- można użyć zwykłego albo roślinnego
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 1/3 szklanki erytrolu
– 30 g masła/oleju kokosowego
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500 ml. Na koniec dodać masło albo olej i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Na gotowe spody wyłożyć mus gruszkowy, następnie budyń. Wierzch polecam posypać orzeszkami 🙂
2 komentarze
SielskieM
Ja bym mogła żyć samym słodkim i przesłodzona nigdy się nie czuję 😉 a jak do tego jeszcze gruszki i wszystko na kruchym spodzie…dla mnie idealnie 😉
Lonna
Świetny przepis 🙂 Uwielbiam takie słodkości 😀