Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

Tarta Karmelowa Princessa (wegańska)

tarta karmelowa, tarta karmelowo-kokosowa, tarta wegańska, tarta karmelowa wegańska, tarta z masą kokosową, zdrowa tarta, fit tarta na słodko,


W wielu przepisach na zdrowe kremy króluje kasza jaglana. Nie bez powodu, bo długo gotowana staje się kleista i stanowi świetną bazę. Nie zawsze jednak smak kremu jest w 100% neutralny- czasem to zależy od jakości kaszy, a czasem od samego przepisu…

Pokusiłam się o zrobienie kremu na bazie ryżu jaśminowego, który charakteryzuje się delikatną słodyczą, jest neutralny w smaku i również kleisty. Uważam, że efekt jest super- ryż jaśminowy może godnie zastępować kaszę jaglaną 😉

Wybaczcie za prezentację ciasta, ale zdjęcia było robione przed ostatecznym schłodzeniem ciacha – krojony zresztą też był wtedy 😀

Nie kierujcie się samymi zdjęciami, lecz zapoznajcie z przepisem- po przeczytaniu sami stwierdzicie, że to musi być pycha! 😀


Tarta Karmelowa Princessa w wersji wegańskiej

Spód:

– 60 g płatków kukurydzianych
-60 g płatków owsianych błyskawicznych
– 30 ml mleka roślinnego
– 80 g czekolady gorzkiej/deserowej (najlepiej w wersji bez cukru)
– 1 łyżka syropu klonowego/miodu

Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Lekko ostudzić. Dodać syrop/miód oraz pokruszone płatki. Wymieszać.
Małą tortownicę (u mnie 20 cm)wyłożyć papierem i płatkami.
Wstawić do lodówki.


Krem kokosowo-karmelowy na bazie ryżu

-100 g ryżu jaśminowego
-200 ml mleczka kokosowego
-20 g budyniu śmietankowego
-30 g oleju kokosowego/masła
– 30 g cukru kokosowego
-1/3 szkl. cukru/ksylitolu albo stewii wg uznania

Ryż ugotować w wodzie do miękkości, powinien być lepki.
Ugotowany ryż odcedzić. Dolać 150 ml mleczka i zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Dodać słodzik i budyń rozpuszczony w 50 ml mleczka. Zagotować.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy albo wegańskie masło z cukrem kokosowym i 2 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć.

Powstanie delikatny karmel. Lekko ostudzić i dodać do masy ryżowej. Całość zblendować.

Wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Tarta Karmelowa Princessa musi teraz trafić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.W międzyczasie zabierzemy się za zrobienie karmelu daktylowego.


Karmel daktylowy:

– 120 g daktyli suszonych
– 50 ml mleka roślinnego + 5 g budyniu w proszku
– 1 łyżka masła migdałowego

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić.
Mleko wymieszać z budyniem i zagotować. Powinna powstać półpłynna konsystencja, jak lekki budyń. Daktyle zmiksować z masłem migdałowym. Dodać do nich nasz “budyń” i wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dodatkowo- banany oraz polewa czekoladowa- zrobiłam z kakao, masła, cukru kokosowego i erytrolu, mleka roślinnego

Karmelem posmarować wierzch ciasta. Ułożyć kawałki banana i polać polewą czekoladową.


Ja jestem wielką miłośniczką tart oraz karmelu. Dlatego też powstała właśnie tarta Karmelowa Princessa z dodatkiem kokosa, który jest jednym z moich ulubionych dodatków do karmelu 🙂


tarta kokosowa, tarta karmelowo-kokosowa, krem na bazie ryżu, wegańska tarta bez pieczenia, tarta kokosowa bez pieczenia, wegańskie fit wypieki, fit wypieki,


tarta karmelowa, tarta kokosowa, wegańska tarta, wegański sernik, wegański krem kokosowy, wegańska princessa,


tarta z bananami, tarta kokosowa z bananami, zdrowe ciasto z bananami, fit wypieki bez cukru, blog dietetyczny, najlepsze fit przepisy,


zdrowy karmel, karmel wegański, jak zrobić wegański karmel, jak zrobić wegański krem do tortu, jak zrobić wegańską tartą, wegańskie ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto kokosowe, ciasto karmelowa princessa, ciasto karmelowe,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *