
Tarta Karmelowa Princessa (wegańska)
W wielu przepisach na zdrowe kremy króluje kasza jaglana. Nie bez powodu, bo długo gotowana staje się kleista i stanowi świetną bazę. Nie zawsze jednak smak kremu jest w 100% neutralny- czasem to zależy od jakości kaszy, a czasem od samego przepisu…
Pokusiłam się o zrobienie kremu na bazie ryżu jaśminowego, który charakteryzuje się delikatną słodyczą, jest neutralny w smaku i również kleisty. Uważam, że efekt jest super- ryż jaśminowy może godnie zastępować kaszę jaglaną 😉
Wybaczcie za prezentację ciasta, ale zdjęcia było robione przed ostatecznym schłodzeniem ciacha – krojony zresztą też był wtedy 😀
Nie kierujcie się samymi zdjęciami, lecz zapoznajcie z przepisem- po przeczytaniu sami stwierdzicie, że to musi być pycha! 😀
Tarta Karmelowa Princessa w wersji wegańskiej
Spód:
– 60 g płatków kukurydzianych
-60 g płatków owsianych błyskawicznych
– 30 ml mleka roślinnego
– 80 g czekolady gorzkiej/deserowej (najlepiej w wersji bez cukru)
– 1 łyżka syropu klonowego/miodu
Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Lekko ostudzić. Dodać syrop/miód oraz pokruszone płatki. Wymieszać.
Małą tortownicę (u mnie 20 cm)wyłożyć papierem i płatkami.
Wstawić do lodówki.
Krem kokosowo-karmelowy na bazie ryżu
-100 g ryżu jaśminowego
-200 ml mleczka kokosowego
-20 g budyniu śmietankowego
-30 g oleju kokosowego/masła
– 30 g cukru kokosowego
-1/3 szkl. cukru/ksylitolu albo stewii wg uznania
Ryż ugotować w wodzie do miękkości, powinien być lepki.
Ugotowany ryż odcedzić. Dolać 150 ml mleczka i zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Dodać słodzik i budyń rozpuszczony w 50 ml mleczka. Zagotować.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy albo wegańskie masło z cukrem kokosowym i 2 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć.
Powstanie delikatny karmel. Lekko ostudzić i dodać do masy ryżowej. Całość zblendować.
Wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Tarta Karmelowa Princessa musi teraz trafić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.W międzyczasie zabierzemy się za zrobienie karmelu daktylowego.
Karmel daktylowy:
– 120 g daktyli suszonych
– 50 ml mleka roślinnego + 5 g budyniu w proszku
– 1 łyżka masła migdałowego
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić.
Mleko wymieszać z budyniem i zagotować. Powinna powstać półpłynna konsystencja, jak lekki budyń. Daktyle zmiksować z masłem migdałowym. Dodać do nich nasz “budyń” i wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dodatkowo- banany oraz polewa czekoladowa- zrobiłam z kakao, masła, cukru kokosowego i erytrolu, mleka roślinnego
Karmelem posmarować wierzch ciasta. Ułożyć kawałki banana i polać polewą czekoladową.
Ja jestem wielką miłośniczką tart oraz karmelu. Dlatego też powstała właśnie tarta Karmelowa Princessa z dodatkiem kokosa, który jest jednym z moich ulubionych dodatków do karmelu 🙂


2 komentarze
Kuchnia MagdaLeny
Wspaniale wygląda!
Kinga
Świetny pomysł! 🙂