Piernik staropolski- bez dodatku cukru i mleka
Przygotowanie piernika staropolskiego czas zacząć 🙂 Na blogach już pojawiają się przepisy, czy po prostu “przypominacze” o zabraniu się za mieszanie ciasta na piernik staropolski. U mnie również ciasto zarobione i odstawione do leżakowania 🙂 Jest to nasz ulubiony przepis, z którego pieczemy pierniki, więc nie mogło go zabraknąć!
Wprowadziłam jednak kilka modyfikacji do przepisu. Tak samo było rok temu, lecz było już za późno na dodawanie przepisu, ale w tym roku zdążyłam, z czego bardzo się cieszę!
Pierniczki rok temu wyszły cudowne, nikt nie podejrzewał dodatku na przykład mąki gryczanej 😉
Ciasto jest przepyszne, nie czuć moich modyfikacji ani w smaku ,ani w konsystencji. Dla osób nietolerujących mleka oraz unikających białego cukru ten przepis na pewno się sprawdzi. Użyłam również kilku rodzajów mąki, więc w sumie to ciasto jest zdrową propozycją 🙂
Piernik staropolski bez dodatku białego cukru na bazie zdrowych mąk!
Smak ten sam, a dużo więcej wartości odżywczych 🙂
Przepis na ciasto:
– 400 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 700)
– 200 g mąki owsianej
– 150 g mąki gryczanej (najlepiej sprawdzi się z kaszy gryczanej białej)
– 150 g mąki ziemniaczanej/z tapioki
– 100 g mąki z brązowego ryżu/jaglanej
W sumie jest 1 kilogram mąki. Możecie proporcje zmieniać, pamiętając jednak o tym, żeby nie stosować za dużo mąki gryczanej, gdyż pierniczki będą się kruszyć, a Nam zależy na mięciutkich, rozpływających się ustach piernikach.
____________________________________________________
– 400 g miodu (składnik nieodzowny do pierników. Można zastąpić naturalnymi słodami/syropami jak syrop klonowy, syrop z tapioki czy ryżowy. Sprawdzi się też melasa. Niemniej jednak na bazie naturalnego miodu wychodzą najlepsze!
– 250 g masła- prawdziwe masło to klucz do wybornego smaku
– 150 g erytrytolu- można użyć ksylitolu albo po prostu 100 g cukru zwykłego bądź trzcinowego
– 200 ml mleka roślinnego- u mnie napój migdałowy
– 100 g jogurtu greckiego
– 3 jajka
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżka naturalnego kakao
– 1 łyżka przyprawy do piernika/korzennej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- moim zdaniem wanilia świetnie podkręca smak przypraw korzennych
Przygotowanie ciasta na piernik staropolski:
Każdą mąkę przesiać, wymieszać ze sobą i dodać sól.
Mleko zagotować i ostudzić.
Masło,miód i ksylitol zagotować. Wrzącą mieszaninę wlać do mąki- zaparzamy ją. Całość zmiksować. Odstawić do wystudzenia- ciasto może być letnie, ale nie gorące, inaczej jajka się zetną.
Do ostudzonego mleka dodać sodę oczyszczoną i aromat – wymieszać.
Do ciasta dodać pozostałe składniki, czyli wbić jajka, dosypać cynamon, przyprawę korzenną oraz dolać mleko z sodą i aromatem.
Całość dokładnie zmiksować albo dobrze wymieszać łopatką.
Odstawić do wystudzenia.
Następnie przykryć folią albo ściereczką i umieścić w lodówce albo chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 4 tygodnie.
Teraz pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość 😉
3 komentarze
Anonimowy
Czym mozna zastapic make z tapioki?a czy taki miks mąk wyczuwalny jest w smaku?
just_megik
Ten miks nie jest wyczuwalny, naprawdę 🙂 W domu robię pierniczki z tego ciasta i wszystkim smakują. Mąkę z tapioki możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną albo kukurydzianą 🙂
Małgorzata
Ja też lubię pierożki. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam 🙂