Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

makaron z pastą miso, makaron azjatycki, makaron z tofu, wegański makaron, wegański obiad,


Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i ten gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. Tym razem padło na makaron z pastą miso. To w niej tkwi sekret…Bardzo ciekawy smak, ciężki do określenia, bo zawiera w sobie wiele z “umami” charakterystycznego dla kuchni azjatyckiej. Makaron z pastą miso i tofu jest przepyszny!

Ogólnie są różne rodzaje pasty miso, które decydują o intensywności jej smaku. Ja wybrałam tę najbardziej uniwersalną. Pasta miso jest produktem opartym fermentowanym ryżu oraz soi. Jej smak jest nie do podrobienia. Trzeba jednak uważać, żeby nie kupować tej barwionej karmelem i “doprawianej” glutaminianem sodu, bo wtedy nie wiadomo, jak ta pasta smakuje naprawdę. Swoją zakupiłam w sklepie Słodko Kwaśny. Ma krótki skład i jest produktem oryginalnym 🙂

 

Jej zastosowanie w kuchni jest też dość szerokie- bardzo często stanowi bazę zupy, nazywanej zresztą “zupą miso”, a oprócz tego świetnie się sprawdzi do wegańskiego rosołu, zupki w stylu chińskim, marynat czy po prostu sosów.

U mnie miso jest używane do przygotowania sosu do warzyw jako dip do sałatki i oczywiście do makaronu. Tak zwaną wisienką na torcie była prażona mąka arachidowa oraz wędzone tofu…. Przyznam, że ten makaron z pastą miso jest cudowny!



Makaron ryżowy z pastą miso i warzywami (wegański)
2 porcje 
p.s. na zdjęciach są mniejsze porcje, reszta została na patelni 😉

– 80 g makaronu ryżowego grubego
– 400 g boczniaków
-1 marchewka
– 1/3 papryki czerwonej
– 1/3 papryki żółtej
– 1 cebula
– 200 g kapusty pekińskiej
– kilka garści szpinaku
– 3 łyżki oleju
– 1 ząbek czosnku
– kolendra suszona
– pieprz, odrobina papryki ostrej


– 1 łyżka jasnej pasty miso (u mnie ze sklepu Słodko Kwaśny)
– 80 ml śmietany ryżowej
– 100 g wędzonego tofu


Marchewkę pokroić w cienkie talarki.

Boczniaki i kapustę pekińską w paski, cebulę w piórka, czosnek oraz obie papryki w kostkę.
Podsmażyć najpierw paprykę czerwona i żółtą, marchewkę i kapustę na dwóch  łyżkach oleju. Dodać następnie cebulę, czosnek i boczniaki. Dalej podsmażać, aż warzywa się zrumienią.
Dolać śmietankę i dalej podgotować. Na koniec dodać pastę miso oraz szpinek. Podsmażyć jeszcze chwilę, aż liście szpinaku opadną. Dodać pieprz, paprykę i 1/4 łyżeczki kolendry.

Tofu pokroić i zrumienić na  łyżce oleju.

Makaron ugotować.
Podawać z warzywami oraz tofu.


Można posypać wierzch podprażoną mąką arachidową dla smaku- jest to bardzo ciekawy dodatek, polecam 😉 Uważam, że taka prażona mąka pasuje tutaj idealnie. Makaron z pastą miso świetnie się komponuje z orzeszkami ziemnymi 🙂

Jeśli uwielbiacie makarony, jesteście na diecie wegańskiej i brakuje Wam smaku sera, to świetnie sprawdzą się płatki drożdżowe. Makaron z pastą miso to inny smak, więc dla ciekawskich mam też przepis na inny pyszny obiad z sosem i serową nutą.


makaron z pastą miso, wegański makaron, marynowane tofu, jak zrobić dobre tofu, jak zrobić makaron w stylu azjatyckim, makaron z warzywami, aromatyczne warzywa,


makaron z warzywami, azjatycki makaron z warzywami, tofu wędzone, obiad z tofu, co zrobić z tofu,


co zrobić z tofu, makaron z tofu, wegański obiad z białkiem, białko na diecie wegańskiej, fit makaron ryżowy,


makaron z warzywami, fit makaron, fit obiad,



makaron azjatycki, warzywa po azjatycki, makaron ryżowy, fit obiad, fit sos do makaronu,



makaron z pastą miso, wegański zdrowy obiad, wegański posiłek, pomysł na obiad, pomysł na tofu, smażone tofu, makaron ryżowy z tofu przepis,



One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *