Galaretki bez cukru- mało kalorii (wegański deser)
Galaretki i żelki to całkiem przyjemna przekąska do herbaty, kawy czy na deser po obiedzie.
Sklepowe gotowce oparte są na syropie glukozowo-fruktozowym. Ja niestety nie znalazłam żadnych bez tego dodatku. Jeśli Wy gdzieś upolowaliście takie, to dajcie znać!
Z kolei tych w proszku bazę stanowi żelatyna wieprzowa. Jest też cukier, który jak wiadomo zdrowy nie jest. Chociaż można dostać również wersje bez cukru- do tej pory spotkałam się z galaretką bez cukru o smaku truskawkowym i cytrynowym. Jednak nadal są to wersje z żelatyną.
Najlepiej więc galaretki zrobić samemu….. Takie domowe galaretki bez cukru to bomba 🙂 Moja wersja jest prawie bez kalorii, bo na bazie owocowych herbat Richmont, agarze oraz słodzone erytrolem. Kalorie pochodzą jedynie z polewy czekoladowej, posypki oraz z agaru, który w użytej ilości niewiele podkręca kalorykę.
Galaretki prezentują się super, są też bardzo smaczne, a to głównie zasługa dobrej jakościowo herbaty. Nie musicie oczywiście używać Richmont, ale gorąco polecam. Jeśli nie macie, to wybierzcie inną pyszną owocową – smak według uznania 🙂
Galaretki bez cukru- wegańskie dietetyczne galaretki w czekoladzie w dwóch wersjach smakowych 🙂
Galaretka bez cukru – wersja 1
-450 ml wrzątku
-herbata owocowa- u mnie Raspberry and Pear (te saszetki są duże, więc jeśli Wasze są małe, to trzeba użyć 2)
-1/3 szkl. erytrytolu
-1 łyżeczka syropu klonowego/miodu (druga opcja niewegańska)- opcjonalnie dla wzbogacenia smaku
-5 g agaru
Do garnuszka wlać 400 ml wody i dodać herbaty. Gotować przez 7 minut na małym ogniu. W 50 ml wymieszać agar i dodać do gotującej się herbaty razem z erytrolem. Pogotować jeszcze przez ok. 5 minut na bardzo małym ogniu pamiętając o mieszaniu.
Odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać syrop/miód i wymieszać.
Następnie prostokątne/kwadratowe naczynie wypełnić folią spożywczą przezroczystą. Wylać herbatę. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Nie trzeba do lodówki, bo agar tężeje też w temp. pokojowej.
Galaretka bez cukru – wersja 2
– 450 ml wrzątku
– herbata Richmont Forest Fruits
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1/3 szkl. erytrolu
– 5 gr agaru
Ten sam sposób przygotowania. Dodatek cytryny w tym przypadku fajnie podkręca smak herbaty. Dlatego użyłam łyżkę syropu, nie łyżeczkę. Sok z cytryny dodać wtedy kiedy syrop klonowy albo miód, czyli po lekkim przestudzeniu herbaty.
Polewa i dekorowanie
– 1 tabliczka czekolady- u mnie wegańska mleczna
– 2 łyżki mleka roślinnego
– pokruszone domowe ciasteczka kruche- dla dekoracji i tekstury. Można również użyć chrupek, płatków, czy orzechów
Czekoladę posiekać, dolać mleko i rozpuścić w kąpieli parowej.
Galaretki pokroić, oblać czekoladą i posypać kruszonką z ciastek.
Wstawić do lodówki, aż czekolada ponownie stężeje.
Galaretki bez cukru są gotowe 🙂 Robota wykonana!
6 komentarzy
Katarzyna
Wyglądają obłędnie! I jeszcze z herbatą muszą smakować..nie wiem jak (na pewno dobrze 😛 ) i dlatego je zrobię i posmakuje!
Zapraszam do siebie 🙂
Anonimowy
Miód nie jest wegański..
just_megik
Tak, zgadza się! Zapomniałam dodać, że można użyć miodu albo syropu klonowego! Dzięki 🙂
ola in the kitchen
Świetne:) Zjadłabym kilka sztuk 🙂
Karolina
Domowe galaretki – obłęd 🙂 wyglądają apetycznie!!
Jakby mnie naszła ochota na pomarańczową galaretkę to wystarczy zamienić wrzątek na sok z pomarańczy, czy warto na coś zwrócić uwagę?
just_megik
Wystarczy podmienić na inny produkt, ale tej samej objętości 🙂