Ciasto kruszonkowe z owocami (bez glutenu)
Ciasto kruszonkowe z owocami, to po prostu szybsza wersja kruchego, maślanego ciasta na wzór pysznej kruszonki. Do tego oczywiście owoce. To tak jakby podwójne crumble, bo chrupiący wierzch jest nie tylko na wierzchu, ale też na spodzie 😀
Pyszne kruche ciasto z dużą ilością świeżych owoców podkręcone dodatkiem suszonych. Ciasto kruche bez glutenu, zmodyfikowane, tak żeby było zdrowsze, dlatego też zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam trochę białka w postaci cieciorki i pozbyłam się białego cukru.Zmiany na plus, bo ciacho było mega smaczne 🙂
CIASTO KRUSZONKOWE BEZ GLUTENU
forma 26×21
To ciasto jest bardziej dietetyczną wersją kruchego ciasta. Warto szukać zdrowszych alternatyw dla tłuszczu do kruchych ciast, jednak tak, żeby smak nie ucierpiał 😉 Dlatego też testuję, testuję i jeszcze raz testuję! Z wypróbowanych przeze mnie składników polecam na pewno gęstą śmietanę albo jogurt, dodatek miodu oraz ….. zmiksowaną ciecierzycę z puszki 😉 Kruszonkowe ciasto z mniejszą ilością kalorii? Oczywiście, że tak! Nadal pysznie, a zdrowiej 😀
– 100 g mąki ryżowej
– 100 g skrobi ziemniaczanej/tapioki
– 50 g mąki kokosowej
– 50 g mąki gryczanej jasnej/owsianej bezglutenowej
– 50 g mąki kasztanowej (można użyć też więcej ryżowej albo owsianej)
– 100 g oleju kokosowego albo masła
– 1 jajko + 1 żółtko*
– 100 g zmiksowanej ciecierzycy
– 30 ml syropu klonowego/miodu
– 50 g erytrytolu
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego- może być roślinny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
– szczypta soli
Mąki wymieszać ze sobą, z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiać.
Ciecierzycę wymieszać z jajkiem i żółtkiem – jeśli ciecierzyca nie jest idealnie gładka, to można ją zblendować razem z jajkiem i żółtkiem.
Do suchych składników dodać pozostałe. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, to polecam dać kawałek rozdrobionego banana- o długości 2-3cm.
Podzielić na 2 części w propocji 1/3 i 2/3. Większą część schłodzić przez 30 minut.
Do mniejszej części dodać dodatkowo:
+ 20 g cukru kokosowego
+ 30 g masła orzechowego/migdałowego
+ 20 g budyniu w proszku ( u mnie 2 łyżki)
Wymieszać i zrobić kruszonkę- ciasto powinno być trochę klejące.
Wstawić do lodówki – w misce, nie łączyć w kulę, lecz zostawić okruchy.
* w wersji wegańskiej należy użyć 1 łyżki mielonego lnu zalanej 50 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Nadzienie:
– 200 g śliwek
– 200 g brzoskwini
– 200 g jabłek
– 100 g ananasa
– 50-100 g bakalii. Dodać dla smaku wg uznania
– 1 łyżka miodu/syropu daktylowego/klonowego
– 10 g oleju kokosowego/masła klarowanego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Ananasa, brzoskwinie i śliwki pokroić w kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce.
Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło i miód albo syrop.
Dodać pokrojone w kostkę owoce- podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut pamiętając o mieszaniu. Następnie dodać starte jabłko, zmniejszyć na mały ogień i podpiekać jeszcze przez 5 minut. Ostudzić. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz bakalie. Wymieszać.
Pieczenie: ciasto kruszonkowe
Formę 21×26 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłożyć na spód. Nałożyć nadzienie i na wierzch dać przygotowaną kruszonkę.
Nasze kruszonkowe ciasto z owocami należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, aż wierzch będzie złocisty.
2 komentarze
Małgorzata
Bardzo fajne ciacho.Chętnie zjadła bym kawałeczek 🙂
Ervisha
Piękne 🙂