Tarta orzechowa z czekoladą- bez glutenu
Kto nie lubi słodkich tart? Tarta z owocami, tarta z kremem waniliowym, tarta z serem, tarta orzechowa… Pomysłów jest dużo, ja tym razem chciałam przyrządzić tartę orzechowo-czekoladową, trochę na wzór cukierków Reese’s, ale wyszła jednak tarta z nadzieniem laskowym, przypominająca w smaku trochę Nutellę.
Orzechy laskowe są moim zdaniem jednym z najbardziej aromatycznych i krem na ich bazie wyszedł boski. Musiało być przy tym też zdrowo- tym razem nie wersja wegańska, bo z jajkami, ale za to bez glutenu i nabiału. Tarta jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Tajemniczym składnikiem jest fasola, oczywiście kompletnie niewyczuwalna!
Spróbujcie, a sami się zdziwicie 😉
Tarta orzechowa z nadzieniem laskowym oraz polewą czekoladową. Ciasto jest na bezglutenowym cieście kruchym
Kruchy spód:
forma do tarty o śr. 25cm
– 120 g mąki owsianej bezglutenowej
– 100 g mąki ryżowej
– 40 g budyniu waniliowego w proszku
– 30 g banana
– 2 żółtka
-20 g jogurtu zwykłego albo roślinnego
– 80 g oleju kokosowego
– 50 g erytrolu
– szczypta soli
Banana zblendować z żółtkami i jogurtem.
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Każdą mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, to wystarczy dosypać trochę mąki. Jeśli jest za suche, polecam dodać odrobinę banana albo mleka roślinnego.
Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto można też zrobić na mące pszennej. Taka sama ilość.
Krem laskowy:
– 1 puszka fasoli białej
– 200 ml napoju z orzechów laskowych (Kuchnie Swiata)
– 60 g masła z orzechów laskowych*
– 2 białka
– 20 g cukru kokosowego +80 g ksylitolu/erytrytolu
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1 jabłko
– 2 łyżki mąki orzechowej/migdałowej
– aromat rumowy/migdałowy albo np. nugatowy of firmy “funky flavors”
Fasolę zblendować z masłem orzechowym oraz napojem z orzechów laskowych. Następnie dodać resztę składników oprócz jabłka. Dobrze zmiksować.
Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do masy.
* można kupić albo zmiksować prażone orzechy laskowe, aż do uzyskania konsystencji masła.
Pieczenie:
Formę do tarty wysmarować delikatnie tłuszczem i obsypać mąką.
Ciasto rozwałkować albo ręcznie wylepić formę.
Na spód wysypać groszki/fasolkę jako obciążniki- ja na spód wyłożyłam papier i na ten papier wysypałam fasolę. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Ściągnąć ciężarki i podpiekać jeszcze 5 minut.
Wyciągnąć i od razu wylać nadzienie.
Wstawić z powrotem do piekarnika- temp 180 stopni. Pieczemy dalej w tej temp. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalej 20 minut. Wierzch powinien być sprężysty, ale ścięty.
Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi. Tartę wyciągnąć z piekarnika po ok. 30 minutach.
Polewa czekoladowa:
– 70 g czekolady gorzkiej- u mnie bez cukru
– 50 ml napoju z orzechów laskowych *
– 3 łyżki zmielonego na puder erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Czekoladę połamać, dodać pozostałe składniki i całość rozpuścić powoli w kąpieli parowej.
Polewę wylać na tartę po wyciągnięciu z piekarnika.
Odstawić do całkowitego wystudzenia- wtedy nadzienie się utrwali, a polewa zgęstnieje. Polecam wstawić na 1-2 godziny do lodówki, wtedy tarta orzechowa smakuje najlepiej 🙂
Nie bójcie się fasoli w kremie, gdyż orzechy laskowe robią tutaj dużo! To one czynią ten przepis wyjątkowym. Tarta orzechowa jest idealna na jesienny czas gdy mamy większą ochotę na bardziej treściwe posiłki, zwłaszcza desery 🙂
* ten napój jest przepyszny, jedno z lepszych roślinnych substytów mleka na rynku, a lubię je testować, więc porównanie mam 😉
One Comment
zawieszam
pyszniutko to wygląda 🙂