FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

Proste, sypane ciasto z owocami. (fit,bez glutenu,jajek)

proste, sypane ciasto z owocami


Proste, sypane ciasto z owocami dla osób, które lubią szybkie rozwiązania i nie chcą spędzać długich godzin w kuchni. Wszyscy znają chyba szarlotkę sypaną- osobiście bardzo lubię. Jednak, lubię czasem urozmaicić wypieki. Proste ciasto sypane z różnymi owocami.

Najlepsze jest to, że w tym cieście ogranicza Was tylko wyobraźnia. Możecie dorzucić to, na co macie ochotę 🙂 Ciasto jest niezwykle proste i przy tym smaczne. Zainspirowana szybkością tego wypieku postanowiłam zrobić nie szarlotkę, lecz sypane ciasto z owocami, rodzynkami, dżemem. Polewa czekoladowa i lukier cytrynowy z ksylitolu. Gwarantuję eksplozję smaku! Duża rozmaitość bez wyrzutów sumienia 😉

Wiem jednak, że cukier nie służy nikomu. Nie wszystkie wypieki, w których zmniejszymy ilość cukru będą nadal smaczne. Na szczęście w ciastach z owocami jest ten plus, że mamy dodatek naturalnych cukrów z owoców, więc łatwiej jest uzyskać cudowny smak 🙂

Ponadto warto też ograniczyć pszenicę komercyjną w swojej diecie, więc kolejnym plusem tego prostego, sypanego ciasta z owocami jest bazowanie na produktach zdrowych, pełnoziarnistych bez dodatku glutenu 🙂 Idąc dalej…nie ma też tutaj jajek. Oczywiście są one jak najbardziej zdrowe, ale wiele osób ma na nie alergie, dlatego w tym wypieku też ich nie ma 😉

Mam nadzieję, że tymi słowami zachęciłam was do wykonania przepisu na to proste, sypane ciasto z owocami 🙂


proste, sypane ciasto z owocami
Proste, sypane ciasto z owocami- po przekrojeniu i wystudzeniu 🙂

PROSTE, SYPANE CIASTO Z OWOCAMI

tortownica o śr. 23cm

– 50 g mąki kokosowej
– 80 g kaszki ryżowej/jaglanej*
– 60 g mąki owsianej bezglutenowej
– 60 g mąki ryżowej (najlepiej z ryżu brązowego)
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 2  łyżki wiórków kokosowych
– 20 g cukru kokosowego-dla wzbogacenia smaku, ale można zastąpić erytrytolem
– 100 g erytrytolu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo innego aromatu- polecam aromaty “funky flavors”- tutaj smak ciasteczkowy idealnie by pasował!
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Każdą z mąk należy przesiać. Następnie wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Wydawać by się mogło, że sól nie jest potrzebna, ale zapewniam, że ta mała ilość wydobędzie ze słodkich smaków jeszcze więcej 🙂


NADZIENIE :

Do środka możecie dać ulubione owoce. Ja jednak najbardziej polecam brzoskwinie, nektarynki, gruszki, ananasa 🙂 Wszystko zależy od tego, co macie pod ręką

U mnie takie owoce:
– 2 brzoskwinie
– 1 gruszka
– 2 plastry świeżego ananasa
– 1 szkl. truskawek

Dodatki:
– 1/2 szkl. dżemu – u mnie z fig, ale polecam naturalne dżemy bez cukru 🙂
– 30 ml wody
– 70 g masła/oleju kokosowego
– 1/3 szkl. żurawiny**
– 2 łyżki orzechów włoskich- super też się sprawdzą inne orzechy, sezam, wiórki kokosowe, czy ziarna słonecznika.

Owoce pokroić dość drobno i wymieszać ze sobą. Żurawinę zalać wrzątkiem i następnie przecedzić i wypłukać. Tak pozbywamy się niepotrzebnego cukru 😉


Dżem wymieszać z wodą- jeśli jest gęsty. Mój taki był, więc go rozrzedziłam, żeby łatwo rozsmarować.
Z kolei ja zawsze żurawinę przelewam wrzątkiem na sitku,żeby pozbyć się w jakimś stopniu cukru oraz oleju 😉

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszką ryżową, mąką kokosową albo inną mąką.Wysypać 1/3 ciasta. W kilku miejscach małymi porcjami ułożyć połowę dżemu i delikatnie rozsmarować- nie musi równo. Wyłożyć też połowę owoców. Dodać 2 łyżki posiekanych orzechów. Wysypać 1/3 ciasta, ponownie dżem i owoce. Na wierzch ostatnia warstwa ciasta.

Masło powinno być miękkie. Na wierzchu poukładać małe porcje masła obok siebie. Jeśli używacie oleju kokosowego, to najlepiej byłoby zetrzeć na wierzch albo po prostu ocieplić go do temperatury pokojowej i poukładać małe kawałki
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.


POLEWY:

U mnie polewa czekoladowa z kakao, mleka roślinnego, odrobiny masła i erytrolu w pudrze. Lukier to cukier puder z ksylitolu wymieszany z sokiem z cytryny.

Jeśli szukasz wypieków bez jajek, to polecam ciasto krucho-maślane z dodatkiem budyniu w cieście, a nie w masie- dzięki temu struktura ciasta jest wyjątkowa i marzycielska 😉 Do tego oczywiście brzoskwinie i mamy perfekcję, czyli maślane ciasto z owocami


Podsumowując- to proste, sypane ciasto z owocami sprawdzi się super ze wszystkimi słodkimi odmianami owoców. Można też dodać bakalie, które również mają naturalne cukry.

Pamiętajcie jednak, że to nadal cukry, dlatego ja bym raczej stawiała na mniejszy dodatek, tak dla wzmocnienia smaku po prostu 🙂

Dosłodzić można, tak jak u mnie lukrem z erytrytolu- warto też dodać trochę inuliny, która jest prebiotykiem. Gęste mleczko kokosowe wymieszane ze słodzidłem może fajnie imitować polewę z serka 🙂
Gwarantuję, że niezależnie od wariacji to proste ciasto z owocami Was zachwyci 🙂


*można też użyć kleiku ryżowego
** zamiast żurawiny możecie użyć innych bakalii

proste ciasto z owocami



sypane ciasto bezglutenowe, ciasto ebz cukru


ciasto z owocami, proste, bez jajek


ciasto bez jajek, ciasto bez białego cukru, dietetyczne ciasto

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *