Kokosowo-budyniowa owsianka (wegańska)
Coś dla miłośników kremowych deserów. Dla tych, którzy lubią owsiankę w wersji mlecznej, gęstej, ale nie suchej. Jest to zarówno wspaniałe śniadanie, ale też deser, bo taka owsianka jest dość słodka i pełna smaku. Naprawdę pyszności! Gorąco polecam każdemu 🙂
Owsianka kokosowo-budyniowa:
1 porcja
– 30 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
– 10 g mąki kokosowej
– 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego (5 g u mnie)
– 150 ml mleka ( u mnie migdałowe o smaku waniliowym)
– 150 ml wody + kilka łyżek do budyniu
– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/ksylitolu
Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową i słodzidłem.
Przesypać do garnka, zalać wodą i mlekiem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kilka minut- u mnie 7 minut, ale od momentu zagotowania.
Budyń, czyli łyżeczkę proszku rozpuścić w 3 łyżkach wody, wlać do owsianki, gotować przez chwilę, aż owsianka zacznie bulgotać 😉
dodatki:
– ciemne naturalne kakao wymieszane z erytrolem
– wiórki kokosowe
– suszona żurawina
– gruszka, nektarynka
Taka wersja owsianki jest super na leniwe śniadanie 😉
A do tego pojawia się kolejny pomysł na mąkę kokosową 😀
2 komentarze
Emeli
Wygląda trochę, jak owsianka, ale smakować może wybornie 🙂
just_megik
Wygląd owsianki pozostał, ale płatki mają wspaniałą strukturę- miękkie, ale przy tym dość jędrne, a nie dziecięca papka 😛